• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

România a înregistrat în septembrie cele mai rapide creșteri de prețuri din UE. Vezi aici ce produse s-au scumpit cel mai mult

România a înregistrat în septembrie cele mai rapide creșteri de prețuri din UE. Vezi aici ce produse s-au scumpit cel mai mult
Avansul generalizat al prețurilor face din România statul campion la inflație în Uniunea Europeană(UE), cu o rată anuală aferentă lunii septembrie de 7,7%

Avansul generalizat al prețurilor face din România statulcampion la inflație în Uniunea Europeană(UE), cu o rată anualăaferentă lunii septembrie de 7,7%. Produsele autohtone se scumpesccu mult peste media înregistrată în statele UE, de 2,2%, respectiv1,8% în zona euro, potrivit Eurostat.
„Inflația va merge tot mai sus. În special, vor crește prețurileacolo unde există monopoluri, iar industria alimentară intră și eaîn această categorie”, a declarat pentru gândul analistul economic,Ilie Șerbănescu.
Cap de listă sunt produse precum legumele și conservele din legumecare sunt mai scumpe cu peste 10% decât la sfârșitul lui 2009,conform datelor Institutului Național de Statistică(INS). Șifructele și conservele din fructe au cunoscut un avans alprețurilor de 11,3% în aceeași perioadă. Tot majorări de două cifrese consemnează și în cazul altor produse alimentare precum:citricele, cartofii sau uleiul comestibil.

Un record al momentului este deținut de tutun și țigări care,conform INS, s-au scumpit cu 26,1% în primele nouă luni ale anului.Și prețul combustibililor și al medicamentelor s-a majoratsemnificativ, cu 10,% și respectiv 7,8%.
„România continuă să aibă cea mai mare inflație din Europa și, încondițiile în care am avut o scădere economică de 8% anul trecut,sunt semne că modul cum funcționează piețele nu este celcorespunzator”, a afirmat recent, într-o conferință de presă,Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Chiar și într-o țară cu grave probleme financiare, precum Grecia,prețurile nu cresc în ritmul de la București. StatisticileEurostat, plasează economia mediteraneană pe locul secund în topulinflației, cu 5,7%.Vecinii bulgari cumpără și ei mai scump decât laînceputul lui 2010, însă numai cu 3,7%.
La polul opus, în Irlanda s-a consemnat un fenomen de deflație,produsele comercializate în acest stat fiind mai ieftine cu 0,3%decât la începutul anulului. În Germania, prețurile au crescut cu1,3%, în Italia cu 1,6%, în Franța și în Austria cu1,8%.(I.M.)

Tags:
Inchide