România – ajunsă din urmă de o pagubă de 1,5 miliarde de euro. Vezi ce a plătit și nu poate deconta

Redactor:
Simona Simionescu
România – ajunsă din urmă de o pagubă de 1,5 miliarde de euro. Vezi ce a plătit și nu poate deconta
România ar putea returna până la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene de preaderare dacă nu finalizează proiectele respective până la sfârșitul anului.

România ar putea returna până la 1,5 miliarde de euro dinfondurile europene de preaderare dacă nu finalizează proiectelerespective până la sfârșitul anului. Declarația a fost făcută lunide Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI la București, la prezentarearezultatelor primei evaluări a noului acordului preventiv.

„Guvernul realizează progrese în absorbția fondurilor europene,dar aceste progrese sunt insuficiente și eforturile în acest senstrebuie dublate (…) România riscă să fie obligată să returnezepână la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă aceste proiectenu sunt finalizate până la sfârșitul acestui an”, a spusFranks.

Toate acestea sunt proiecte europene finanțate în cadrulprogramelor PHARE, ISPA și SAPARD, derulate înainte de 2007 șigestionate de mai multe ministere, printre care Transporturile,Dezvoltarea și Mediul. „Sumele sunt însă mult mai mici decât aanunțat oficialul FMI. Este dificil de precizat cu exactitate,fiind vorba de mai multe autorități contractante”, au declaratpentru gândul surseoficiale apropiate discuțiilor dintre FMI și Guvern.

Singura instituție care ne-a putut furniza în cursul zilei deluni date despre proiectele cu probleme este Ministerul DezvoltăriiRegionale și Turismului (MDRT), care vorbește de plăți de aproape3,7 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre trei proiectePHARE CES – Reabilitarea mănăstirii Agapia, Reabilitarea laculuiSnagov și Centrul de Afaceri Galați, pentru care MDRT, în calitatede autoritate contractantă, a transmis notificare de reziliere acontractelor, după cum au declarat pentru gândulreprezentanții MDRT. „Pentru aceste proiecte, până la momentulrezilierii,s-au efectuat plăți totale de 3.690.550,34 euro”, auprecizat aceștia.

Statul nu a venit cudocumente justificative

Banii nu vor fi returnați efectiv de stat către UE, fiind vorbade sume deja plătite de la buget către beneficiari, explicăspecialiștii în gestionarea fondurilor europene. „Proiectele aufost implementate și plătite cu bani de la buget, însă statul nu avenit cu documente justificative și cerere de decontare a plățilorla UE, în termenul stabilit”, ne-a declarat Marian Dobrilă,directorul executiv al Asociației Consultanților din România pentruAccesarea Fondurilor Europene. Cu alte cuvinte, România riscă sănu-și mai recupereze banii de la UE.

Nu este prima oară când numele României apare în asemeneasituații. De exemplu, la finele anului 2008, Oficiul European deLuptă Antifraudă (OLAF) avea deschise cinci anchete în România și23 în Bulgaria pentru cazuri de fraude și nereguli în gestionareafondurilor SAPARD, cu un prejudiciu total estimat atunci la 80 demilioane euro, conform raportului pe 2008 al instituției.

Alte concluzii laîncheierea primei evaluări a noului acord preventiv încheiat deRomânia cu FMI și UE:

•România a îndeplinitțintele stabilite cu FMI

Per total, România stă bine când vine vorba de țintelemacroeconomice stabilite cu FMI prin noua înțelegere de tippreventiv. „Țintele cantitative au fost îndeplinite și am ajuns șila un acord privind politicile care trebuie aplicate încontinuare”, a declarat Franks, la încheierea misiunii deevaluare.
Noul acord cu Fondul, încheiat pe doi ani, se ridică la circa 3,6miliarde de euro, la care se adaugă 1,4 miliarde de euro de la UEși un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.”Șansele ca România să tragă acești bani sunt însă mici. Care esteprobabilitatea nu știu, aș spune mult sub 25%, probabil sub 10%”, aspus Franks.

O altă problemă semnalată este nivelul în continuare ridicat alarieratelor, de aproximativ 4-5% din PIB, cifrele fiind în curs deevaluare. Situația este cu atât mai complicată cu cât, până lafinele anului, statul va trebui să reducă arieratele până la 18miliarde de euro, potrivit ultimei scrisori de intenție cu FMI.Acesta este unul din motivele pentru care Guvernul va reformacompaniile de stat cu pierderi, fie prin vânzarea unor pachete deacțiuni, fie prin închiderea lor.

•Lista societăților devânzare

Pe lista companiilor de stat care se pregătesc de vânzarea unorpachete semnificative de acțiuni se află Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Romgaz și Transgaz, potrivit FMI, toate dinenergie. Sectorul energetic și transporturile sunt de altfelprincipalele domenii pe care se bazează Guvernul pentru a asiguracreșterea economiei.
Și companiile ineficiente din sectorul transporturilor vor firestructurate. „Împreună cu Guvernul vom îmbunătăți funcționareacompaniei de drumuri, vom restructura companiile de cale ferată șivom aduce capital privat în compania Tarom”, a spus Franks.

•TVA mai mică, în următorii5-10 ani

Românii nu pot spera că taxele și impozitele se vor reduce preacurând. Motivul? Gradul de colectare a taxelor este încăinsuficient pentru a permite o asemenea măsură. „De-a lungultimpului, în următorii 5-10 ani, sper foarte mult ca România săcrească colectarea de taxe și să îmbunătățească administrareaeficientă a taxelor, astfel ca să poată reduce TVA, nivelulcontribuțiilor sociale și să raționalizeze alte taxe”, a declaratFranks.
Cât despre probabilitatea reducerii contribuțiilor la asigurărilesociale (CAS) anul acesta, mai este de așteptat. Șeful misiunii FMIrecomandă autorităților să se asigure că există suficienți banipentru 2011 și 2012 înainte de a lua o asemenea măsură.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Gest radical al lui Nicuşor Dan. Primarul renunţă la poliţiştii care asigurau paza din faţa...
„Tatăl Nostru” se modifică, începând de duminică, la slujbele catolice. Versetul care a fost schimbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Se DUBLEAZĂ alocațiile! Anunțul în miez de noapte
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Cât de norocos ești în funcție de zodie în data de 25 noiembrie. Aceste zodii...
Inchide