România dă o treime din venituri pe pensii. Doar Grecia ne depășește

România dă o treime din venituri pe pensii. Doar Grecia ne depășește
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 04:38

O revenire a economiei pe creștere nu înseamnă nea-părat căsuntem pe drumul cel bun, pentru că rămân nerezolvate o serie deprobleme structurale ale economiei, cea mai importantă fiindfactura socială mare, adică pensii, salarii și ajutoare sociale.Reprezentanții Consiliului Fiscal (CS) – autoritate care vasprijini activitatea Guvernului și a Parlamentului în privințapoliticilor fiscal-bugetare – consideră că problema sistemului depensii ar trebui să fie „prioritatea zero” a României pentrureducerea deficitului bugetar.

Țara noastră alocă sume foarte mari pentru plata pensiilor fațăde ce-și poate permite, ocupând un loc fruntaș în rândul țăriloreuropene din acest punct de vedere. Astfel, România se află peprima poziție în rândul noilor state membre în funcție decheltuielile cu pensiile în raport cu veniturile, alocând mai binede o treime (36,8%) din ce încasează, și pe locul al doilea lanivelul Uniunii Europene, după Grecia, care cheltuie 40,5% dinvenituri, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

„Trebuie rezolvată în primul rând problema facturii sociale,pentru că România nu o poate susține. Noi plătim din veniturilebugetare salarii și pensii și… cam atât.

Pensiile reprezintă prioritatea zero pentru România, pentru cănu putem finanța la nesfârșit plata pensiilor de la bugetul destat”, susține Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Pensiile bulgarilor – 7,7% din PIB, ale românilor -11,8%

În același timp, cheltuielile cu pensiile „înghit” o feliegeneroasă din PIB prin comparație cu țările europene, Româniaocupând locul al șaselea în UE, cu o pondere de 11,8% din PIB. Deexemplu, vecinii bulgari cheltuie 7,7% din PIB pentru facturapensiilor, ungurii – 6,8%, cehii – 7,5% iar polonezii – 9,9%. Celmai mult cheltuie francezii, respectiv 15,4% din PIB, urmați deItalia (15,2%) și Austria (14,2%).
Acestea sunt cifrele din spatele celor 4,72 milioane de pensionariplătiți de la bugetul asigurărilor sociale de stat anul trecut, dincare peste un milion de persoane au pensie de invaliditate saupensie anticipată, iar 577.000 beneficiază de pensie de urmaș.

La aceștia se adaugă aproape un milion de pensionari plătițidirect de la bugetul de stat, din care aproape 800.000 sunt foștiagricultori și 160.000 pensionari din apărare, securitate naționalăși ordine publică (sub 3% din totalul pensionarilor).

„Mașina turată” trebuie reparată

Cheltuielile statului cu pensiile nu sunt însă susținute și devenituri pe măsură pentru că, în ultimii zece ani, Finanțele nu aureușit să colecteze mai mult de 32-33% din PIB.

Anul trecut, veniturile totale la bugetul consolidat aureprezentat 32,1% din PIB, România ocupând ultimul loc în UE, fațăde Bulgaria – 36,9% din PIB, Ungaria – 45,8%, Cehia – 40,3% șiPolonia – 37,4%. „Problemele economiei românești sunt structuraleși degeaba obținem o creștere economică dacă nu le corectăm. E cași cum am fi mers cu o mașină turată, am băgat-o în gard, după carevrem să mergem cu ea mai departe, fără să o mai reparăm”, a maispus Dumitru.

Membrii Consiliului susțin că este necesară restrângereafondului de salarii publice, în condițiile în care România seplasează pe locul 9 în UE -27 și pe poziția a treia între cele 10noi state membre, cu un raport între salarii plătite și venituribugetare de 33%. Ca pondere în PIB, salariile bugetare reprezintă10,6%, ceea ce plasează România pe locul 19 în UE 27 și pe locul 6între noile state membre.

Printre prioritățile enumerate de reprezentanții CS se mainumără și îmbunătățirea infrastructurii, alături de elaborarea uneistrategii coerente de management a datoriei publice.

INFO PLUS

Top 10 – Ponderea pensiilor în veniturile bugetare înUE

Țara Pensii/Venituri (%)

Grecia 40,5
România 36,8
Italia 32,6
Franța 32,2
Austria 29,5
Portugalia 28,6
Germania 26,6
Polonia 26,5
Spania 26,3
Malta 25,2

Sursa: Consiliul Fiscal

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...