România împrumută 2 mil. euro pe oră. Guvernul anunță că vor crește salariile

România împrumută 2 mil. euro pe oră. Guvernul anunță că vor crește salariile
Statul român împrumută două milioane de euro în fiecare oră pentru a putea plăti la timp pensiile și salariile bugetarilor dar și pentru a achita împrumuturile mai vechi

Statul român împrumută două milioane de euro în fiecare orăpentru a putea plăti la timp pensiile și salariile bugetarilor darși pentru a achita împrumuturile mai vechi. De la începutul acestuian până acum, România a împrumutat, de la bănci, FMI sau de laComisia Europeană, 11 miliarde de euro, adică aproape 50 demilioane de euro pe zi, respectiv două milioane de euro în fiecareoră, din zi și din noapte.

Suma include atât împrumuturile luate de stat de la bănci sau dela FMI și CE, cât și tranșele din acordul cu Fondul care au ajunsîn vistieria BNR.

Consiliera lui Boc: Este normal să ne împrumutăm. Nuavem de ales

Andreea Vass, consiliera economică a premierului Emil Boc,susține că este normal ca un stat care are cheltuieli mai maridecât veniturile să se împrumute, pentru că nu are altă variantăpentru a-și onora obligațiile.

„Împrumuturile sunt inevitabile. Atât timp cât ai aceastădatorie, atât timp cât există un deficit bugetar atât de mare, cumeste cel din România, această datorie trebuie plătită. Importanteste de unde se iau acești bani, la ce randament și ce faci cu ei”,a declarat pentru Gândul consiliera economică a premierului.

Ea a explicat că atât timp cât există un deficit mare la bugetulde pensii de stat și la cel alocat salariilor bugetarilor, statuleste nevoit să se împrumute. Întrebată cum a ajuns România însituația de a avea nevoie de credite de câte două milioane de europe oră care nu sunt folosite pentru investiții, ci pentru a plătifactura socială, Vass a arătat cu degetul spre decizia CurțiiConstituționale, decizie conform căreia Guvernul nu a putut,conform Constituției, să taie pensiile românilor cu 15% timp dejumătate de an. Măsura ar fi urmat să aducă o economie de cel puțin1% din PIB, respectiv de 1,2 miliarde de euro, la bugetulstatului.

Netăierea pensiilor a dus la majorarea TVA

Pentru a compensa lipsa măsurii de tăiere a pensiilor, Guvernula decis majorarea TVA de la 19% la 24%, măsură care ar fi urmat,conform calculelor din iulie, să aducă statului veniturisuplimentare de până la un miliard de euro. Majorarea TVA a fostcriticată inclusiv de cel care a pus-o în aplicare.

După anunțul creșterii taxei pe consum făcut de premierul EmilBoc, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanțelor Publice, acaracterizat măsura drept o „apocalipsă a taxelor”.

„Suntem în această situație pentru că nu am reușit să reducempensiile. Constituția ne obligă să ne împrumutăm pentru a acoperideficitul bugetului de pensii. Este evident că relansarea economicăa fost amânată datorită eșecului măsurilor de austeritate, eșecdatorat deciziei Curții Constituționale. Este inutil să ne maiînvârtim ca pisica în jurul cozii: trebuie să plătim pensiile așacum sunt pentru că așa a decis Curtea”, ne-a declarat Vass.

Principala măsură anticriză va rămâneîmprumutul

Cum majoritatea băncilor locale se apropie de gradul maxim deexpunere față de statul român, respectiv de limita maximă de banicu care pot credita bugetul statului, Guvernul se reorientează sprecreditele externe, luate în euro de la bănci sau de la fonduri deinvestiții.

La finele săptămânii trecute, Ministerul Finanțelor a anunțat căa selectat Erste Bank și Société Générale „în calitate de aranjori”ai noilor credite, în valoare de 7 miliarde de euro, care vor fifăcute în următorii trei ani.

Economiștii atrag însă atenția că problema principală privinddatoria publică nu este încă soldul ei, ci ritmul foarte rapid decreștere și faptul că banii de împrumut nu sunt folosițiîntotdeauna în folosul economiei. „Nu este grav că România seîmprumută.

Grav este ritmul creșterii datoriei publice și faptul că o partedintre aceste împrumuturi sunt folosite pentru investiții, deexemplu, de care România, românii, se putea lipsi. Vă aduc amintede toaleta unei școli din mediul rural construită cu 1.700 de europe metrul pătrat sau de ceasurile cumpărate recent de primarulCapitalei. Lista este însă mult mai lungă”, a declarat pentruGândul Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica.

Statului nu îi ajung toți banii încasați într-un anpentru a plăti datoria

De la începutul lui 2008 până în mai 2010, datoria statului s-adublat. Astfel, de la 82 de miliarde de lei datoria a crescut la178 de miliarde de lei, în timp ce ponderea datoriei publice în PIBa urcat de la 20% din PIB la începutul lui 2008 la 35% în luna maia acestui an.

Practic, în luna mai a devenit oficial faptul că datoria publicăa României este mai mare decât toate veniturile încasate de statîntr-un an. În timp ce veniturile statului ca pondere în PIB suntde circa 32%, datoria publică a urcat la 35%, ceea ce înseamnă căar fi nevoie de toți banii încasați de stat într-un an pentru aputea plăti toată datoria.

În mod normal, în situații de criză economică, un stat seîmprumută pentru a completa veniturile în scădere, datoraterecesiunii, și, eventual, pentru a investi mai mulți bani îneconomiei, pentru a-i grăbi revenirea. Nu este însă și cazulRomâniei. „Din păcate, guvernul nu se împrumută doar pentru aacoperi scăderea veniturilor, ci pentru a acoperi, de exemplu,deficitul sistemului public de pensii”, spune Lungu.

Citat: „Suntem în această situație pentru că nu am reușit săreducem pensiile. Constituția ne obligă să ne împrumutăm pentru aacoperi deficitul bugetului de pensii”, Andreea Vass, consiliereconomic al premierului

Info:

Guvernul promite bugetarilor salarii maimari

Angajații statului vor încasa anul viitor de la casierii sau dela bancomate mai mult decât în prezent, a promis ministrul Muncii,Mihai Șeitan. Majorarea ar putea fi, în medie, de până la 10%.Ministrul a spus însă că sunt și niște condiții.

„Dacă anul viitor vom restricționa în continuare al 13-leasalariu și primele de vacanță, vom avea încă 5%, deci vom avea 10%,la care vom putea adăuga o creștere datorată reducerii de personalpe care o facem acum. Salariile mici care sunt în jurul salariuluiminim pe economie sau peste salariul minim vor avea creșteri peste25%”, a explicat ministrul.

Astfel, bugetarii cu salarii mici ar putea primi până la 25% înplus la leafă dacă toți bugetarii își iau gândul de la revenireasalariilor la nivelul dinaintea tăierii acestora cu un sfert decătre guvern, și dacă sunt de acord ca al 13-lea salariu să fieredistribuit în decursul unui an întreg.

Evoluțiadatoriei publice în perioada 2007-2010
Sursă:Ministerul Finanțelor

AN
Totalul datoriei (mld. lei) Ponderea în PIB (%)
2007
82,30
19,94
2008
109,11
21,65
2009
147,32 29,99
Mai 2010 178,34
34,94

Cele maiimportante cheltuieli ale statului în primulsemestru
Sursă:Ministerul Finanțelor
CAPITOL SUMA (mld lei) Pondere total (%) Evoluție față de S1 din 2009 (%)
Asistență socială 34,93 36,7
12,3
Cheltuieli de personal (Salarii) 23,8 25 -4,5
Bunuri și servicii
12,6
13,2 -1,7
Cheltuieli de capital (investiții) 6,18
6,5
-22,4
Subvenții
3,81 4
6,3
Dobânzi (plătite bancherilor)
3,6
3,8
21,6
O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Pe Cristian Boureanu l-au ajuns problemele vârstei. Unde a fost surprins fostul soț al Valentinei...
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
S-a aflat secretul! De ce evită Lidl o anumită zonă geografică din România. Nu e...
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide