România, o „Nigerie fiscală” a UE: Firma care a declarat profit de 3,6 miliarde de euro a dat țeapă cu chiria unei camere la doi pensionari

România, o Nigerie fiscală a UE: Firma care a declarat profit de 3,6 miliarde de euro a dat țeapă cu chiria unei camere la doi pensionari
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 08:13

Cu un profit de peste 11 ori mai mare decât cel anunțat dePetrom, o obscură firmă înregistrată într-un sat brașovean a ajunssă fie cea mai eficientă companie românească, chit că nu are nicimăcar un angajat.

American European Marketing & Entreprises, având sediulsocial în satul Fântâna, comuna Hoghiz, județul Brașov, încadratăîn categoria marilor contribuabili din punctul de vedere alFiscului, a raportat un profit de 3,68 miliarde de euro pentru2009, bani care însă nu au fost impozitați de autoritățileromâne.

Analiștii financiari sunt de părere că declararea unui profitatât de mare nu este, de fapt, decât o aparență care foloseștepentru a face înșelăciuni în alte colțuri ale lumii, prevalându-sede faptul că România este membră a Uniunii Europene.

„Nu este deloc întâmplător faptul că această firmă a fostînființată în 2007, anul când România a fost admisă în UE. Cei carestau în spatele acestei afaceri au vrut să creeze o companie cuapartenență la UE care să lucreze în Statele Unite, în Asia sau înAfrica”, a declarat pentru Gândul analistulfinanciar Ionel Blănculescu, fost ministru al Controlului înGuvernul Năstase.

Expertul contabil se spală pe mâini

În activitatea de până acum a firmei s-au produs mai multebizarerii. Un exemplu în acest sens îl constituie Adunarea Generalăa Acționarilor (AGA) din data de 24 noiembrie 2009, destinatănumirii cenzorilor.

Potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial partea a IV-a,în acest sens a fost angajată pe post de expert contabil o persoanăfizică autorizată (PFA), Carp Nicolae Marius. Chiar dacă a semnatprocesul verbal, Carp a făcut totuși acest lucru luându-și unelemăsuri de precauție, deoarece după numele lui se alătură sintagma”persoană care își declină în sensul vinovăției orice neconcordanțănestipulată”.

O lună mai târziu, pe 11 decembrie 2009, are loc o altă ședințăa AGA, având pe ordinea de zi redimensionarea capitalului socialprin aport de acțiuni. Astfel, capitalul social al firmei a crescutde la 50 milioane de dolari la 5,46 miliarde de dolari.

Blănculescu spune că ridică semne de întrebare redistribuireaacțiunilor. „Până atunci, firma avea 50 milioane de acțiuni, iar laredistribuire au rezultat cinci milioane de acțiuni vechi și 7,8milioane noi. Ce s-a întâmplat cu celelalte 45 milioane deacțiuni?”, se întreabă el retoric.

Companie fantomă

Pe de altă parte, la înființarea sa, American European Marketing& Entreprises avea un capital social de 50.001.000 dolari, dincare 50 milioane de dolari reprezenta aport în natură. „Nu se poateverifica cine și cum a făcut evaluarea aportului în natură, decirămâne suma certă de 1.000 de dolari”, explică IonelBlănculescu.

Firma are ca obiect principal de activitate cumpărarea șivânzarea de bunuri imobiliare proprii. Cum însă nici nu a construitnimic și nici nu a primit vreo moștenire, se ridică întrebarea deunde a provenit profitul.

Mai ales că activele circulante ale societății s-au ridicat în2009 la doar 760 de lei, adică aproximativ 200 de dolari.

„Este o companie aproape fantomă, care poate dăuna gravcredibilității firmelor românești de bună credință care vorintenționa să facă afaceri în țările dereprezenanții companiei de la Brașov. Statul român nu ar trebui săpermită așa ceva”, a mai spus Blănculescu.

Oficialii ANAF: Firma nu a creat prejudicii bugetului destat

Autoritățile recunosc că nu este o situație normală, însă susțincă nu au ce să facă în condițiile legislației actuale.

„Firma nu a plătit impozit, pentru că nu s-a înregistratnici impozit pe profit, nici pe dividende, însă nu se poate spunecă a creat prejudicii bugetului de stat. Acest profit provinedintr-o supraevaluare a acțiunilor deținute în SUA și pe care le-autrecut pe firma din România. Este un artificiu contabil bazat peprevederile Codului Fiscal care spune că această supraevaluare nuse impozitează decât în cazul înstrăinării”, a declarat pentruGândul Sorin Blejnar,președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală(ANAF).

El a precizat că instituția pe care o conduce a semnalatsituația încă de anul trecut, când a declanșat acțiuni deverificare. „Avem în derulare o anchetă împreună cu Fiscul germanși cu cel american. Americanii deja ne-au răspuns că firma nu adesfășurat activitate pe teritoriul SUA”, a spus șeful ANAF.

Pentru a se evita pe viitor situații de acest gen, Blejnarintenționează să schimbe criteriile prin care o societate poate săacceadă la categoria „mari contribuabili”. În România existăaproximativ 2.000 de mari contribuabili care plătesc jumătate dinbugetul statului. În prezent, încadrarea este numai în funcție decifra de afaceri, iar șeful Fiscului se gândește la noi criterii,cum ar fi cuantumul obligațiilor achitate, numărul de angajați șiactivele imobile.

Ion Șerban, primarul din Hoghiz: La adresa firmeilocuiesc doi pensionari amărâți

„Megafirma” brașoveană nu are niciun angajat, dar are șapteacționari-asociați, dintre care doi străini. Potrivit unor sursecontactate de Gândul, asociații firmei au dublă calitate: acționarila o companie din Statele Unite ale Americii, statul Oregon șiasociați la American European Marketing & Enterprises.

La Hoghiz, unde este înregistrată firma, nimeni nu a auzit demegaafacere. Primarul Ion Șerban a declarat pentru Gândul că firma nuare nicio activitate în Fântâna și că la adresa la care figureazăcompania respectivă locuiesc doi pensionari „necăjiți”, cu veniturimodeste.

„Pensionarii au încheiat anul trecut, la notar, cu cineva dinBrașov, un contract de închiriere pentru spațiul respectiv.Bărbatul le-a promis că o să îi angajeze la firma nou înființată.Din ziua încheierii contractului, respectivul nu a mai fost văzutde proprietarii locuinței. Aceștia nu au primit nicio lună chiriepentru spațiu”, a spus primarul.

Potrivit lui Ion Șerban, aceasta nu este prima tentativă de ademasca frauda comisă de American EuropeanMarketing&Enterprises. „Anul trecut a mai fost o acțiuneputernică. A venit Poliția, comisari ai Gărzii Financiare, dar nus-a făcut nimic”, a explicat primarul. El susține că nu i-a văzutniciodată pe administratorii firmei și nu știe cine sunt, iarcompania nu a plătit niciun leu impozit local.

„Scrisori nigeriene”, o țeapă deja clasică înRomânia

Metoda utilizată de firma înregistrată în județul Brașov arefoarte multe similitudini cu așa-numitele „scrisori nigeriene”. Înultimii ani, foarte mulți români au primit e-mailuri de laautodeclarați oameni de afaceri nigerieni care susțineau că au derecuperat sume de ilioane de dolari.

Autorul mesajului îl invita pe destinatar să deschidă un cont penumele primului, pe care să-l alimenteze cu câteva mii de dolari.Bineînțeles, totul se baza pe promisiunea că, ulterior, în contulrespectiv vor intra milioanele așteptate, iar suma totală va fiîmpărțită la doi. Cine a fost într-atât de naiv încât să urmezeinstrucțiunile primite pe e-mail nu numai că nu a primit niciodatămilioanele promise, dar a rămas și fără cele câteva mii de dolaridepuse inițial.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...