România primește bani, dar nu știe pe ce să-i cheltuie. Europarlamentarul Corina Crețu: Rata de absorbţie a fondurilor europene este la 35% / Nu există încă o listă a priorităţilor actualului Guvern pentru viitoarele sume

România primește bani, dar nu știe pe ce să-i cheltuie. Europarlamentarul Corina Crețu: Rata de absorbţie a fondurilor europene este la 35% / Nu există încă o listă a priorităţilor actualului Guvern pentru viitoarele sume
România primește bani, dar nu știe pe ce să-i cheltuie. Europarlamentarul Corina Crețu: Rata de absorbţie a fondurilor europene este la 35% / Nu există încă o listă a priorităţilor actualului Guvern pentru viitoarele sume / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 16/08/2020, 11:42

Europarlamentarul Corina Crețu a explicat faptul că la nivel central nu există o listă clară a priorităţilor actualului Guvern în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene din viitorul exerciţiu multianual financiar 2021-2027 şi a mecanismului de redresare economică lansat de Comisia Europeană.

Aceasta se arată îngrijorată cu privire la lipsa planurilor concrete de redresare economică, deci implicit de folosire a fondurilor eruopene actuale și viitoare.

Corina Crețu, despre utilizarea fondurilor europene: Întârziere a Guvernului ar putea pune în pericol proiectele necesare pentru dezvoltare

„Sunt îngrijorată pentru toate localităţile din România, deoarece nu poţi să spui la modul general că vom face şcoli, spitale, autostrăzi, fără să avem proiecte concrete. Iar această întârziere a Guvernului ar putea pune în pericol proiectele necesare pentru dezvoltare. Toate guvernele vor trebui să prezinte la Bruxelles planul de relansare economică în baza cărora vor primi bani europeni. Pentru că nu există această listă a priorităţilor e greu de prevăzut ce se întâmplă cu proiectele de dezvoltare ale oraşelor”, a declarat Corina Creţu într-o conferință de presă.

De asemenea, aceasta a precizat că fiecare țară trebuie să depună cât mai repede lista de proiecte chiar dacă nu există un termen limită, deși ar trebui ca acest lucru să se întâmple în septembrie-octombrie. Ulterior, proiectele vor fi analizate și monitorizate.

Europarlamentarul, îndemn către guvernanți: Să se cheltuiască cu prioritate fondurile nerambursabile

„Apelul meu este să se cheltuiască cu prioritate fondurile nerambursabile. Suntem în 2020 şi avem exerciţiul 2014-2020 despre care nimeni nu mai vorbeşte, rata de absorbţie este la 35% şi mai avem doar anul acesta – probabil se va ridica şi această restricţie de depunere a proiectelor, cu posibilitatea de a cheltui banii până în anul 2023. Dar timpul trece şi este foarte scurt. Nu mai avem proiecte majore, adică de peste 50 de milioane de euro, care trebuie adoptate de Comisia Europeană. Când am plecat eu în iulie 2019, adoptasem tot ceea ce România depusese ca proiect major. De atunci s-au mai depus proiectele pentru spitalele regionale care au fost şi ele aprobate. Deci nu mai sunt proiecte majore depuse la Comisie şi aici trebuie un efort pentru a depune proiecte foarte necesare pentru oameni”, a punctat Corina Creţu.

La începutul lunii iulie, Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, anunța că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea pe viitor a fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare. Fără să nominalizeze, înaltul oficial de la Bruxelles afirma că avertismentul este adresat mai multor ţări din Uniunea Europeană, inclusiv României.

În cursul lunii iulie, au avut loc negocieri la Bruxelles în ceea ce privește planul de redresare economică a țărilor din Uniunea Europeană iar României i-a fost acordată suma de aproape 80 miliarde de euro.

Ulterior, pe 22 iulie, președintele Klaus Iohannis a declarat că cei 80 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi destinați relansării economiei românești. Din această supă, 34 de miliarde de euro sunt destinați măsurilor de relansare economică post-pandemie, a declarat președintele.

„După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European și României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi acești bani și pentru a nu ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziția României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...