Românii mănâncă și beau mai puțin cu 10%. Industria alimentară produce șomeri în pas cu restrângerea consumului. Sindicatele se așteaptă la creșterea importurilor și la scumpiri

Redactor:
Gândul
Românii mănâncă și beau mai puțin cu 10%. Industria alimentară produce șomeri în pas cu restrângerea consumului. Sindicatele se așteaptă la creșterea importurilor și la scumpiri
În ultimele 12 luni, nu mai puțin de 15.000 de angajați din cei 170.000 care lucrează în industria alimentară au intrat în șomaj, potrivit sindicatelor din branșă.

În ultimele 12 luni, nu mai puțin de 15.000 de angajați din cei170.000 care lucrează în industria alimentară au intrat în șomaj,potrivit sindicatelor din branșă. „Disponibilizările au rezultat înurma disponibilizărilor din domeniu, închiderii unor fabrici, darși în urma unor fuziuni ale unor unități de producție. Motivul îlconstituie scăderile de vânzări, din cauza crizei. În medie,unitățile din industria alimentară au înregistrat scăderi alevânzărilor cu cel puțin 10%”, a declarat pentru Gândul DragoșFrumosu, președintele Federației Sindicatelor din IndustriaAlimentară (FSIA).

Cei mai mulți disponibilizați provin din domeniul prelucrăriicărnii, morărit și panificație, băuturi răcoritoare și dulciuri.Dragoș Frumosu spune că și alte unități vor pune lacătul pe ușă sauvor da oameni afară prin restrângerea activității, rezultatul finalfiind apelarea la importuri alimentare ce vor duce la noiscumpiri.

Disponibilizări masive

Criza se simte în toate sectoarele industriei alimentare.Liderul pieței românești de morărit și panificație, Vel Pitar, arenunțat în ultimele luni la „zeci până la 100 de angajați”, pefondul scăderii vânzărilor. Frumosu spune că fabrica de zahăr de laAleșd a fost închisă în acest an, la fel și fabrica de ulei de laUrziceni. La acestea se adaugă punctele de lucru ale Coca Cola dinBucurești, Iași și Oradea. Între fabricile închise în decursultimpului se numără și Kandia Timișoara. La rândul ei, și conducereaExcelent București a anunțat disponibilizări, mai afirmăpreședintele FSIA.

Nici producătorul de mezeluri Angst nu a scăpat de efectelecrizei, fiind nevoit să își diminueze numărul de angajați în ultimajumătate de an, în acest domeniu scăderile de vânzări fiind decirca 15%. Concurentul său, Cristim, a dat afară zeci de oameni înultimele 12 luni.

În urma divizării fostei fabrici de pâine Băneasa, și-au pierdutlocurile de muncă alte zeci de români. Și Bere Azuga și-a închisporțile în toamna anului trecut. La disponibilizări a recurs șiconducerea Albalact, companie care este unul dintre primii cincijucători de pe piața industrializării laptelui.

Frumosu este de părere că o vină pentru ce se întâmplă înagricultură o are și actualul ministru al Agriculturii care, încondițiile în care ministerul pe care îl conduce are cel mai micbuget de după 1990, a acceptat la rectificare tăierea a 140milioane de lei, în timp ce producătorii agricoli „mor”.

Malțul unguresc închide fabrica de bere de laBlaj

Liderul sindicatului din industria alimentară ne-a dat exemplulfabricii Bergenbier din Blaj, care ar urma să se închidă „deprincipiu”, așa cum au anunțat proprietarii acesteia, fondul deinvestiții CVC Capital Partners. Președintele FSIA mai spune însăcă reprezentanții fondului de investiții nu au explicat care suntmotivele pentru care intenționează să închidă fabrica de bere de laBlaj, care are o capacitate de 1 milion de hectolitri pe an, și sătrimită aproximativ 170 de oameni în șomaj. „Programul de închiderea fost depus de proprietarii fabricii la Inspectoratul Teritorialde Muncă, dar drepturile angajaților privind salariilecompensatorii și alte forme de ajutor social nu au fost negociate.În plus, nu am putut obține informații de la reprezentanții pentruRomânia ai angajatorului. Totul se desfășoară într-un mare secret”,avertizează Frumosu. El a mai arătat că sindicatul pe care îlconduce a cerut proprietarilor fabricii de bere de la Blaj să leprezinte hotărârea Consiliului de Administrație în care s-a decisînchiderea unității și motivele acestui demers, dar solicitareasindicatului a rămas fără răspuns. În plus, FSIA a încercat săgăsească un investitor pentru o eventuală vânzare a fabricii, daroficialii fondului de investiții au evitat să prezinte orice cifre.Singurul motiv invocat de investitori este legat de faptul căsusțin că au găsit malț în Ungaria mai ieftin cu 35-40 euro petonă.

Potrivit contractului de muncă la nivelul Bergenbier Blaj,salariații au dreptul la 7-15 salarii compensatorii în cazuldisponibilizărilor, în funcție de vechimea în muncă. CVC capitalPartners mai deține în România o fabrică de bere la Ploiești, cu ocapacitate de aproximativ 2,5 milioane hectolitri pe an.

Românii s-au răcorit în această vară cu 12% mai puținăbere

Potrivit unui comunicat recent al Bergenbier, încă din ultimultrimestru al anului trecut, pe fondul scăderii cererii pe piațaberii din România, compania a decis întreruperea temporară aactivității fabricii de bere din Blaj și acoperirea necesarului deproducție de bere de către fabrica din Ploiești. OficialiiBergenbier au atras atenția că, având în vedere că, după primajumătate a anului 2010, piața berii nu a dat semne de redresare, cidimpotrivă, a continuat să scadă cu 12% față de aceeași perioadă aanului 2009, după ce în 2009 scăzuse deja cu 14% față de 2008,compania și-a anunțat intenția de a păstra operațională doarfabrica de la Ploiești. (L.V.)

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide