Românii plătesc mai mult pe electrocasnice decât germanii și se îmbracă mai scump decât spaniolii

Românii plătesc mai mult pe electrocasnice decât germanii și se îmbracă mai scump decât spaniolii
Publicat: 19/06/2014, 19:24
Actualizat: 22/03/2019, 01:53

În UE, doar Bulgaria are prețuri mai mici, reprezentând 48% din medie, cu aproape 10 puncte sub România, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistică al UE.

Prețurile la bunuri de consum și servicii au înregistrat diferențe mari în rândul statelor membre pe parcursul anului 2013. Danemarca are cele mai mari prețuri – de 140% din medie, urmată de Suedia – cu 130%, Luxemburg și Finlanda – ambele cu 123%.

Peste media UE se situează și Irlanda – cu 118%, Marea Britanie – cu 114%, Olanda – cu 110%, Belgia și Franța – ambele cu 109%, Austria – cu 107%, Italia – 103% și Germania – 102%.

Prețuri sub nivelul UE au fost raportate și de Spania – cu 95% din medie, Grecia – 89%, Cipru și Portugalia – ambele 86%, Slovenia – 83%, Estonia și Malta – ambele 80%, Cehia, Letonia și Slovacia, toate trei cu 71%, Croația – 68%, Lituania – 65%, precum și Ungaria – 60%, Polonia și România – ambele cu 57% și Bulgaria – cu 48%.

Anul trecut, indicele prețurilor din România, calculat folosind date din 2012, se situa tot la 57% din media europeană, în timp ce în Polonia reprezenta 58%, iar în Bulgaria 49%.

Prețurile electronicelor de pe piața românească se află, potrivit datelor pentru 2013, la 101% din media europeană, depășind țări precum Germania și Luxemburg – 94%, Austria – 95%, precum și Spania, Italia și Portugalia – 99%.

În privința hainelor, România se află la același nivel cu Spania, de 87%. Doar în Bulgaria – 82% și Ungaria – 75%, prețurile sunt mai mici decât în România.

Românii plătesc prețuri reprezentând 87% din medie și pentru mijloace personale de transport – autovehicule, motociclete și biciclete, la același nivel fiind și Estonia. Costuri mai mici pentru astfel de achiziții au Ungaria – 86%, Polonia și Bulgaria – ambele 85%, Slovacia – 84% și Cehia – 81%.

Prețurile la băuturi alcoolice și tutun din România, reprezentând 74% din media UE, sunt de asemenea printre cele mai scăzute din Europa. Bulgaria – 59%, precum și Lituania și Polonia – ambele cu 73%, au prețuri mai mici decât România la aceste produse.

Românii plătesc 69% din media europeană pentru alimente și băuturi nealcoolice, același nivel de prețuri înregistrat și în Bulgaria. Doar Polonia – cu 62%, are prețuri mai mici decât România.

România are prețuri scăzute la serviciile oferite de hoteluri și restaurante, reprezentând 52% din media UE. Singura țară în care costurile acestor servicii sunt mai mici este Bulgaria – cu 47%.

Potrivit Eurostat, PIB per capital la paritatea puterii de cumpărare s-a situat anul trecut în România la 54% din media UE, singura țară cu un nivel mai redus fiind Bulgaria, cu 47%.

Raportul Eurostat se bazează pe un sondaj al prețurilor în care au fost verificate peste 2.400 de bunuri și servicii. Indicele prețurilor de consum se referă la consumul final al gospodăriilor, inclusiv pentru chirii și locuințe, dar exclude costul achiziției acestora.

Indicele include mai multe categoeii decât cele șase prezentate de Eurostat.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...