• Publicat:
Financiar

Românii și italienii sunt cei mai interesați europeni să cumpere mașini electrice

Românii și italienii sunt cei mai interesați europeni să cumpere mașini electrice
În România și în Italia, interesul față de mașinile electrice se situează la cotele cele mai înalte (36%), în timp ce doar 16% dintre germani plănuiesc să cumpere o mașină electrică, majoritatea alegând motorul pe benzină, arată un studiu E.ON și Kantar EMNID.

La nivel european, cehii sunt și mai sceptici decât germanii, doar 13% dintre ei fiind deschiși la ideea ca următoarea lor mașină să aibă propulsie electrică.

Motivele pentru care o mașină electrică nu constituie, în toate cazurile, prima opțiune pentru următoarea achiziție auto sunt diverse, dar cert este că pe primele locuri se situează prețul ridicat, densitatea încă redusă a stațiilor de încărcare și problema autonomiei.

Pentru români, principala reținere în a cumpăra o astfel de mașină o reprezintă prețul, indicat de 44% dintre cei care au participat la studiu. În schimb, în Germania, autonomia mașinii este percepută ca un factor critic, 68% dintre respondenți menționând-o ca fiind motivul pentru care preferă în continuare un autovehicul cu motor convențional.

Totuși, argumentele împotriva mașinilor electrice sunt în scădere de la an la an, pe măsură ce avantajele e-mobilității sunt explicate și promovate mai intens.

Sondajul mai arată și faptul că motoarele diesel cunosc un declin în Europa. Doar 21% dintre români mai iau în considerare mașinile cu această motorizare pentru o viitoare achiziție. În Germania și Ungaria, dieselul are un coeficient de aprobare de doar 13%, cel mai mic din toate țările în care s-a derulat sondajul. Notă discordantă face doar Turcia, unde aproape jumătate dintre cei intervievați se văd conducând o mașină cu motor diesel.

Rezultatele fac parte din studiul „Trăind în Europa”, realizat în prima lună a acestui an, în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

Inchide