Românii taie cu 9% cheltuielile pentru alimente, băutură și țigări

Românii taie cu 9% cheltuielile pentru alimente, băutură și țigări
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 04:10

Anul trecut, românii lăsau la casele magazinelor circa 22 demiliarde de euro. Anul acesta sunt mult mai strânși la pungă, spunstatisticile. „Este greu de făcut previziuni având în vederecondițiile dificile de piață, însă în acest an ne așteptăm la oscădere în valoare a pieței bunurilor de larg consum la 20 miliardede euro”, a declarat Marius Caluian, directorul general alcompaniei de cercetare a pieței MEMRB România, potrivitMediafax.

Cel mai mare declin se înregistrează pe segmentul băuturilor,peste 10%. Însă și cheltuielile pentru produse alimentare șinealimentare, în ansamblu, au regresat cu 7,7%, respectiv 7,8%.Studiul companiei de cercetare mai arată că cea mai mare cotă depiață din total FMCG o au produsele alimentare (35,9%), urmate debăuturi (30,7%) și țigări (22,3%). Produsele nealimentare au o cotăde piață de doar 11,2%. Sunt însă și produse ale căror vânzări nuscad pe vreme de criză. Este și cazul iaurtului, care crește cavaloare cu 5,6% față de anul precedent. În categoria lactatelorproaspete se remarcă însă și tendința de descreștere a consumuluide lapte. Iaurtul simplu și cel cu fructe sunt categoriilepreferate de clientul român, primul reprezentând peste 50% dintotalul vânzărilor, iar cel de-al doilea circa 24%.

Creștere valorică a vânzărilor de țigări

Aparent mai bine stau și vânzările de țigări. Acest segment alpieței bunurilor de larg consum a avansat, valoric, cu 1,6% față deperioada similară a anului trecut. Creșterea nu poate fi însă pusăpe seama unui apetit sporit al românilor pentru fumat. Prețulțigaretelor s-a majorat cu 26,2 % în primele nouă luni ale anului,potrivit Institutului Național de Statistică (INS). În acestcontext, directorul general al JTI, Neil Coupland, spune căvânzările de țigarete ale companiei în România au scăzut de la 8miliarde de țigarete în 2008, până la nivelul actual de circa 5miliarde. Principalul motiv este contrabanda. Aceasta a ajuns, totla nivelul lunii septembrie, la 24,4% din totalul pieței, potrivitlui Marian Marcu, managing partener la compania de cercetare NovelResearch. Cel mai ridicat nivel al contrabandei a fost în lunaseptembrie în vestul țării, respectiv 48%, urmat de nord-est cuaproape 41% și de nord-vest cu 33%. La polul opus se situeazăsud-estul, cu 7,5%, și Bucureștiul, cu 11%.

Vânzările de bunuri de folosință îndelungată, la cota deavarie

O scădere semnificativă se înre-gistrează și în ceea ce priveșteconsumul de bunuri de folosință îndelungată. În trimestrul altreilea al acestui an, românii au cumpărat astfel de produse învaloare de 305 milioane de euro, cu 11 % mai puțin față de perioadasimilară din 2009, potrivit unui studiu al companiei de consultanțăGfK. În această toamnă, singurul domeniu care a înregistrat vânzărisensibil mai mari a fost cel foto, cu un avans de 9%. La polulopus, românii au cumpărat aparatură de telecomunicații de numai 41de milioane de euro, în scădere cu 32,8% față de 2009. Un declin șimai accentuat s-a consemnat pe sectorul echipamentelor de birou. Încele trei luni analizate, românii au plătit doar șase milioane deeuro pe astfel de bunuri, cu peste 37% mai puțin decât anultrecut.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
MOMENTUL ADEVĂRULUI: Cât de sigură este DACIA ELECTRICĂ în impact?
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...