Românul de la Google povestește: „Fiscul mi-a făcut viața un coșmar”

Românul de la Google povestește: „Fiscul mi-a făcut viața un coșmar
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 12:10

Lista românilor controlați de Fisc pentru tranzacțiileimobiliare făcute în perioada 2006-2008 devine din ce în ce mailungă pe zi ce trece. Printre ei se află și Cristian Frâncu, unuldintre primii români care au lucrat pentru Google peste Ocean șicare acum s-a trezit că are de plătit TVA din urmă pentrutranzacțiile pe persoană fizică făcute după ce s-a întors înRomânia.

„În 2006 am revenit în țară cu niște milioane pe care le-aminvestit în două terenuri la Corbeanca și Otopeni, pe care ulteriorle-am vândut. Acum nu mai știu ce să fac, Fiscul a venit la mineacasă ca să plătesc TVA pentru aceste vânzări, deși atunci m-amachitat de toate taxele despre care mi s-a spus că sunt învigoare”, a declarat el. Frâncu, cetățean american, are în spate opoveste de succes trăită timp de 11 ani în Statele Unite, dintrecare numai șase ani la Google, unde a fost programator. Însă a alessă revină în țară în 2006 „tocmai pentru că a făcut bani”, nemărturisește el. Acum chiar se gândește să plece din țara natală,după ce de două luni „Fiscul mi-a transformat viața într-uncoșmar”, spune Frâncu. Deocamdată, nu are bunurile sub sechestru,poate tocmai pentru că e cetățean american, crede el.

Și tranzacțiile în nume personal suntverificate

Pe lista Fiscului se mai află alți 7.000 de români care înperioada 2006-2008 au făcut peste 85.000 de tranzacții cu locuințenoi și terenuri construibile, fără să se înregistreze ca plătitoride TVA. Statul vrea să recupereze de la ei aproximativ 2,85miliarde de lei (în jur de 670 milioane de euro), fără a calcula șipenalitățile de întârziere. Ei au fost selectați pentru început deANAF pentru că au realizat mai mult de cinci tranzacții într-unsingur an, însă mai urmează și alții. Reprezentanții ANAF auasigurat în repetate rânduri că persoanele fizice care au făcutvânzări și cumpărări de proprietăți în nume personal nu au de cesă-și facă griji.

Însă lui Cristian Frâncu, Fiscul i-a contabilizat și vânzărilefăcute în nume personal, spune el, astfel că acum figurează cupeste cinci tranzacții. La fel și Andreei Făgăraș, și ea implicatăîn tranzacții imobiliare, de la care statul vrea să recupereze18.000 de euro în contul TVA neplătit, cu tot cu penalitățileaferente.

Cumpărătorii de proprietăți pot aveaprobleme

Cei doi au apelat la Asociația pentru Prevenirea AbuzurilorFiscale (APAF), organizație recent constituită, care îi reprezintăpe toți românii care au făcut asemenea tranzacții. Adică pe cele300.000 de persoane care au făcut mai mult de două tranzacțiiimobiliare și pe cele 10.000 de persoane cu peste cinci tranzacții,începând cu 2002, toate peste pragul de 35.000 de euro. MembriiAPAF spun că, pe lângă ei, alți un milion de români care aucumpărat locuințe noi și terenuri construibile începând cu anul2002 riscă să se aleagă cu contractele de vânzare-cumpăraresuspendate și să ajungă în instanță, chemați de vânzătorii urmărițide Fisc.

Mai mult, cumpărătorii ar putea să mai scoată din buzunare și unplus de 19% peste prețul proprietății achiziționate, adică TVAaferentă tranzacției. Așa promit dezvoltatorii și vânzătorii deterenuri, care nu le-au perceput TVA la vânzarea proprietății,pentru că autoritățile nu le-au spus cum să procedeze.

Plângere la Parchet împotriva Fiscului

Garbis Kehaian, președintele Asociației, amenință că va faceplângere la Parchet împotriva ANAF pentru abuz în serviciu, dar șila Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care statulnu renunță la aplicarea retroactivă a TVA la tranzacțiileimobiliare realizate de persoanele fizice. El spune că în perioada2006 – 2008, statul nu avea cadru legislativ în acest sens: legea aintrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010, iar declararea persoanelorfizice ca plătitori de TVA a devenit obligatorie din 2008.Specialiștii în fiscalitate spun că doar 1% dintre cei 7.000 deromâni vizați de Fisc s-au înregistrat ca plătitori de TVA începândcu 2006, iar marea majoritate, după 2008.

INFO PLUS:

Averea deputatului Liviu Negoiță rămâne subsechestru

Lista Fiscului cuprinde și nume „grele” din domeniul afacerilorimobiliare. Deputatul Robert Negoiță, un mare dezvoltator imobiliardin zona București-Ilfov, datorează bugetului de stat suma de 120milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVAaferentă celor 753 de tranzacții cu construcții noi făcute întreanii 2006-2008. În toamna anului trecut, el s-a ales cu bunurilesub sechestru și așa va rămâne o anumită perioadă, după ce Curteade Apel a respins cererea lui Negoiță de suspendare a sechestrului.Sentința poate fi însă atacată cu recurs la instanța supremă. Îndeclarația de avere publicată în momentul intrării în Parlament,averea deputatului cuprindea 1.603 case și 57 de terenuri, descrisepe 72 de pagini.

Citiți în ZF: GoogleBuzz, primit fără entuziasm de utilizatori

Primele reacții de la lansarea Google Buzz, serviu de mesagerieinstant lansat de gigantul american, nu au fost pe măsuraașteptarilor companiei. „Google Buzz este atat de popular ca unlucru care nu e popular”

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Deja e prea de tot! Câți lei a dat un turist pe un pahar de...
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Columbeanu a spus tot! Ce se întâmplă acum după despărțirea Monicăi de Mr.Pink. EXCLUSIV
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
„O bombă de metan” ar putea fi eliberată în atmosferă, după valul de căldură care...
Deja e prea de tot! Câți lei a dat un turist pe un pahar de...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Anunțul de ultimă oră al președintelui Iohannis! Sunt vizați toți elevii din România
Ce vor primi românii care urmează să se vaccineze. Ministerul Sănătății a făcut anunțul azi
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Andreea Esca a uimit internetul. Nimeni nu se aștepta la asta. Detaliul descoperit de un...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?