• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

S-a votat legea micilor berari. „Pacienții” au murit deja

S-a votat legea micilor berari. „Pacienții” au murit deja
Camera Deputaților a adoptat ieri, cu 228 voturi "pentru", 12 "împotrivă" și 30 de abțineri, un proiect de lege care datează din 2006 și care prevede acordarea unor facilități fiscale pentru întreprinderile mici și mijlocii din industria berii, cum ar fi anularea unor obligații bugetare.

Camera Deputaților a adoptat ieri, cu 228 voturi „pentru”, 12″împotrivă” și 30 de abțineri, un proiect de lege care datează din2006 și care prevede acordarea unor facilități fiscale pentruîntreprinderile mici și mijlocii din industria berii, cum ar fianularea unor obligații bugetare.

Proiectul de act normativ vizează fabricile de bere care audeclarat până pe 15 ianuarie 2009 că au o capacitate de producțiemai mică de 200.000 hectolitri pe an și nu s-au aflat în procedurăde faliment. Scutirea de la plata obligațiilor se face începând dela 31 decembrie 2008.

Proiectul a fost adoptat însă prea târziu, spun berarii. „Chiardacă va fi promulgată, legea nu va mai avea niciun efect, pentrucă, în cei patru ani care s-au scurs, potențialii beneficiari fieau dat faliment, fie au fost nevoiți să-și vândă afacerile”, adeclarat pentru Gândul directorulgeneral al Patronatului Societăților Independente Producătoare deBere, Vifor Verșescu. El a exemplificat, arătând că Bere Azuga afost cumpărată de Ursus Breweries, filiala locală a companieisud-africane SABMiller. Aceasta din urmă a și închis fabrica de laAzuga, producția brandului fiind transferată la Cluj-Napoca. Pe dealtă parte, patronii fabricilor de la Roșiori de Vede, TurnuSeverin și Bacău au fost nevoiți să tragă obloanele.

„Fabricile mici care au rămas nu au datorii și, deci, nu au dece să beneficieze de facilități fiscale. Tocmai din acest motiv afost votată legea acum, pentru că nu mai beneficiază nimeni de ea”,a mai spus Verșescu.

Proiectul de lege se află în Parlament încă din 2006. El asuscitat critici din partea partidelor, dar și a președinteluiTraian Băsescu. Proiectul a fost respins, inițial, în 2007, apoi afost repus pe ordinea de zi și adoptat.

Legea berii prevedea că se scutesc la plată obligațiile fiscalerestante la 31 decembrie 2003 și dobânzile aferente, reprezentândaccize, impozit pe profit și TVA, datorate de IMM din industriaberii care au o capacitate de producție mai mică de 200.000 hl/anși care sunt, conform standardelor definite de legislație, „îndificultate”.

Inchide