SALARIILE BUGETARILOR VOR FI MAJORATE ÎN DOUĂ TREPTE. Prima este programată în iunie

SALARIILE BUGETARILOR VOR FI MAJORATE ÎN DOUĂ TREPTE. Prima este programată în iunie
Premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenționează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului și că pe el îl interesează creșterea consumului.

Premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenționează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului și că pe el îl interesează creșterea consumului, potrivit unor surse oficiale, informează Mediafax.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu și guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, au discutat, vineri, la Guvern, timp de două ore, la Palatul Victoria sosind, spre finalul discuțiilor, și ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi.

„Premierul i-a spus guvernatorului BNR că va mări salariile, dar că încă nu știe cu cât, iar guvernatorul a evitat să indice care dintre măsurile aflate în analiza Guvernului este mai bună, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunându-i doar că în acest caz este vorba exclusiv de opțiunea Guvernului și că pe el îl interesează să crească consumul în economie”, au declarat sursele.

Potrivit acestora, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordați ulterior.

„Cert este că va fi o creștere, iar în fond creșterea poate fi făcută și în etape, în funcție de posibilitățile economiei”, au arătat sursele.

Potrivit acestora, Guvernul nu a exclus încă varianta reducerii CAS împreună cu majorarea salariilor pentru bugetari, iar o decizie va fi luată în următoarele săptămâni.

Întâlnirea dintre premier și guvernatorul BNR a fost organizată după declarațiile din ultimele zile ale președintelui Traian Băsescu și premierului Ungureanu privind relaxările fiscale, prin reîntregirea salariilor bugetarilor și reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluții ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor.

Băsescu a menționat că nu este suficient sprijinul politic pentru creșterea salariilor, arătând că Executivul trebuie să găsească soluții pentru asigurarea resurselor financiare.

Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuțiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, „sigur pentru angajați, poate și pentru angajatori”, dacă situația economică internă și externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.

Vineri, ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi, a declarat că Guvernul urmărește majorarea veniturilor populației, dar în limitele care permit finanțarea acestei măsuri în anii viitori și menținând ținta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creșterea economică.

El a arătat că majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de două miliarde lei, în timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar însemna un efort bugetar în ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor inițiale ar mai fi necesară o creștere cu circa 16%.

Inchide