• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Șaramet: Nu este exclusă varianta continuării programului Prima Casă în 2013

Șaramet: Nu este exclusă varianta continuării programului Prima Casă în 2013
Programul Prima Casă de care au beneficiat până acum 53.000 de persoane se va desfășura în condiții normale până la sfârșitul anului 2012, a declarat Aurel Șaramet

Programul Prima Casă de care au beneficiat până acum 53.000 de persoane se va desfășura în condiții normale până la sfârșitul anului 2012, a declarat Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank și Asociația Română a Băncilor.

Cu privire la posibilitatea continuării programului și în 2013, Șaramet a precizat că „principial, în discuțiile pe care le-am avut, inclusiv cu premierul, nu se exclude această variantă”.

Prima Casă 4 a atras până acum credite în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. În condițiile în care, în fiecare zi, sunt analizate în jur de 80-90 de dosare, programul se va încheia la finele anului viitor.

Circa 4.200 de persoane au beneficiat de cel mai recent program Prima Casă. Suma medie de creditare a fost de 42.000 de euro, cei mai mulți beneficiari îndreptându-se către locuințe cu o cameră sau două (60%).

Doar 0,04% dintre credite au fost pierdute

Președintele FNGCIMM a mai arătat că programul Prima Casă a înregistrat circa 36 de incidente de neplată, ceea ce înseamnă, în sens valoric, sub 0,4 la mie.

„Prima Casă a avut efect asupra pieței imobiliare, a stabilizat prețurile, le-a adus la normalitate”, a precizat Șaramet care a adăugat că, dintr-o perspectivă socială, programul a fost un succes. „Avantajul cel mai mare este cel al avansului foarte mic pentru că avansuri foarte mari înseamnă deja împrumuturi pentru a putea obține avansul la care se mai adaugă creditul pentru obținerea casei. Deja era foarte mult”, a mai declarat Șaramet.

Doar 75 de dosare din programul Mihail Kogălniceanu au fost finalizate

„La agenția pentru IMM-uri sunt aproape 3.500 de dosare analizate, în opinia mea, destul de întârziate. La noi sunt finalizate doar 75”, a arătat Șaramet în legătură cu programul Mihail Kogălniceanu, venit în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii prin dezvoltarea și susținerea investițiilor, dar și crearea și menținerea locurilor de muncă.

Cea mai mare parte a creditelor contractate de IMM-uri a fost destinată obținerii de capital de lucru, fiind credite de subzistență, ponderea pentru investiții fiind de numai 20-22%.

Citește și..
Inchide