Scădere de 2,6% a PIB în primele trei luni. Statistica mizează pe industrie, Dumnezeu și agricultură pentru a reveni pe plus. Vezi ce spun industriașii, constructorii și agricultorii

Redactor:
Adrian Bărbulescu
Scădere de 2,6% a PIB în primele trei luni. Statistica mizează pe industrie, Dumnezeu și agricultură pentru a reveni pe plus. Vezi ce spun industriașii, constructorii și agricultorii
Recesiunea economică a continuat și în primele trei luni ale acestui an, după cum a confirmat ieri conducerea Institutului Național de Statistică (INS), precizând că PIB a scăzut cu 2,6% față de aceeași perioadă din 2009.

Constructorii așteaptă comenzi de stat

În ceea ce privește construcțiile, declinul va continua, spunpatronii. „Trimestrul doi va fi tot pe minus și nu sunt semne că îna doua jumătate a anului vom reveni pe plus. Piața construcțiilordepinde aproape exclusiv de finanțările guvernamentale, însă la cumarată bugetul în momentul de față nu putem fi decât pesimiști. Pede altă parte, până când riscul politic nu se va diminuainvestitorii străini vor sta în expectativă”, a declarat pentruGândulpreședintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții(ARACO), Laurențiu Plosceanu.

Nici agricultura, chiar susținută de Dumnezeu, după cum a spusVoineagu, nu este în măsură să contribuie semnificativ la creștereaPIB în perioada următoare. „Nu se poate miza pe ceva spectaculosdin partea agriculturii. Nu numai cu ploaia se rezolvă problema. Sănu uităm că au fost și perioade cu temperaturi extreme, decaniculă, care au afectat culturile”, a declarat pentruGândulvicepreședintele Federației Agrostar Tudor Dorobanțu.

Economia neagră, în creștere

Dacă economia „la vedere” a scăzut, cea neagră a câștigat teren.Economia ascunsă, care include în principal munca la negru șifrauda pe TVA, reprezenta la finele lunii martie 20,4% din PIB, înurcare de la 19,8% la sfârșitul anului trecut și 19,6% în 2008,potrivit datelor INS.

„Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004,când reprezenta 14,5% din PIB”, a declarat Adriana Ciuchea,director general la Direcția de Conturi Naționale și SintezeMacroeconomice din Institutul Național de Statistică (INS), citatăde Mediafax. Ea a precizat că ponderea cea mai ridicată în cadruleconomiei ascunse este deținută de munca la negru. Aceastăcategorie nu include însă partea ilegală, respectiv prostituția,drogurile, contrabanda cu țigări și alcool, și nici impozitele șicontribuțiile nefiscalizate.

Recesiunea economică a continuat și în primele trei luni aleacestui an, după cum a confirmat ieri conducerea InstitutuluiNațional de Statistică (INS), precizând că PIB a scăzut cu 2,6%față de aceeași perioadă din 2009. În timp ce președintele INS,Vergil Voineagu, este optimist, sperând într-o revenire înurmătoarea perioadă, reprezentanții industriașilor, constructorilorși agricultorilor, chestionați de Gândul, îl contrazic,spunând că va fi mai rău.

Economia României a rămas în recesiune în primul trimestru alacestui an, după ce PIB s-a contractat în termeni ajustați sezoniercu 0,3% față de ultimele trei luni ale anului trecut și cu 2,6%comparativ cu intervalul ianuarie – martie 2009.

Doar industria a mai „mișcat”

Cu excepția industriei, care a „împins” PIB cu 1%, toatecelelalte sectoare economice au terminat pe minus. Serviciile șiconstrucțiile au avut cel mai important efect negativ asupraevoluției PIB din primele luni ale anului, celor două sectoarerevenindu-le câte 1,2% din scăderea totală de 2,6%. Agricultura aavut un efect neutru, fiind cotată cu zero.

Totuși, oficialii de la Statistică sunt optimiști, sperândîntr-o revenire economică în următoarea perioadă, pe seamaindustriei, dar și a unei evoluții bune a agriculturii.”Agricultura României ține de Dumnezeu și anul acesta au fostcondiții destul de bune, mai ales în perioada de primăvară”, adeclarat vineri președintele INS, Vergil Voineagu. El a explicat căatenuarea efectelor crizei economice în România are la bază „doimuguri”, respectiv ponderea ridicată a serviciilor și ritmulpozitiv pe care l-a înregistrat industria de la începutulanului.

Industriașii se așteaptă la scăderi

Cei implicați direct în industrie, construcții și agricultură nusunt însă de aceeași părere, fiind mai degrabă pesimiști.”Creșterea industriei va continua și în trimestrul doi. Apoi, întrimestrul trei, va reîncepe declinul, care se va accentua înultimele trei luni ale anului. Cum pe piețele europene,principalele importatoare de produse industriale din România, seiau măsuri de austeritate, producătorii români vor avea desuferit”, a declarat pentru Gândul ConstantinDumitru, vicepreședinte al confederației patronale CONPIROM șipreședinte al Federației Patronale din Industria Constructoare deMașini. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide