Scandalul „PUNGILOR DE BOGĂȚIE” de sub unul dintre cele mai sărace județe din țară: ce caută americanii la Bârlad

Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/05/2012, 17:25

Peste 5.000 de persoane au protestat joi, în centrul Bârladului, cerând interzicerea exploatării gazelor de șist din zonă de către gigantul american din industria energetică Chevron. Ei au susținut că metoda fracturării hidraulice folosită de către reprezentanții companiei este una periculoasă atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru oameni.

Demonstranții au parcurs în timpul mitingului traseul cuprins între Grădina Publică din Bârlad și Piața Civică. Ei au în continuare în vedere înaintarea unei petiții în acest sens, semnată până în momentul de față de circa 22.000 de persoane, reprezentanților Guvernului României.

Un protest similar a avut loc, pe 6 martie, în fața sediului Ministerului Economiei aflat în Capitală.

Manifestiții similare cu cele ale bârlădenilor au avut loc și în Franța și în Bulgaria, unde autoritățile au decis interzicerea folosirii tehnicii fracturării hidraulice.

Pentru a-și susținte punctul de vedere militanții au creat și două grupuri pe site-ul de socializare pe Facebook, ce au adunat, în total, 5.901 membri, și o pagină specială unde persoanele care sunt de părere că activitățile Chevron trebuie sistate pot dezbate această problemă.

Militanții au inițiat și o petiție online, care a fost semnată, până în momentul redactării acestei știri de către 5.537 de persoane de pe 4.484 de adrese IP distincte.

Reprezentanții CJ Vaslui se împotrivesc exploatării gazelor de șist

Reprezentanții Consiliului Județean Vaslui privesc cu interes activitățile Chevron de la Bârlad și susțin că exploatarea zăcământului se va face doar atunci când se vor găsi niște metode sigure atât pentru mediul înconjurător cât și pentru localnici.

„Nu suntem absurzi. Nu rămânem pe niște pungi de bogăție. Dacă se pot scoate la suprafață prin metode care să nu dăuneze mediului și populației, atunci vom fi de acord”, a declarat pentru gândul Corneliu Bichineț, vicepreședinte CJ Vaslui și membru al partidului PRM.

El ne-a mai explicat că membrii CJ Vaslui sunt de acord cu realizarea de prospecțiuni și cu luarea de probe din zonă, dar că, din informațiile pe care le-a obținut din partea specialiștilor, s-a ajuns la concluzia că modalitatea prin care se vor exploata gazele este una dăunătoare.

Demonstranții scandează împotriva exploatării gazelor de șist din zonă. (Sursă foto: Facebook)

„Județul Vaslui are destule greutăți fără să mai adăugăm noi una”, ne-a mai spus el.

În ceea ce privește poziția sa în legătură cu protestele ce au avut loc, joi, la Bârlad, vicepreședintele CJ Vaslui susține că localnicii sunt informați pe această temă și vor să își exprime nemulțumirea, dar admite că printre cele 5.000 de persoane care au demonstrat s-au aflat „și câțiva papagali de politicieni” care au participat la miting din motive electorale.

Cât despre petiția semnată până în momentul de față de peste 20.000 de persoane ce urmează să fie adresată Guvernului și în care se cere interzicerea exploatării gazelor de șist, Bichineț susține că o va semna la rândul său în momentul în care îi va fi înmânată. „Nu a ajuns tabelul nominal și la mine, dar nu voi ezita niciodată să semnez”, ne-a declarat el.

Localnicii ar putea fi chemați la referendum

Odată cu organizarea alegerilor locale din județul Vaslui, bârlădenii și locuitorii a 30 dintre comunele vasluiene ar putea fi chemați să își exprime punctul de vedere cu privire la metoda fracturării hidraulice folosită de către gigantul american Chevron.

Deputatul Dan Marian, președintele PDL Vaslui, a anunțat această inițiativă pe data de 15 martie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Probabil că va fi și un referendum, dar sperăm că nu se va ajunge la așa ceva. Guvernul României cred că nu este format dintr-o sumă de iresponsabili”, ne-a declarat, la rândul său, Bichineț.

În ce constă activitatea Chevron în România

Gazul de șist se găsește în rezervoare neconvenționale, precum structurile geologice de argilă de adâncime, conform informațiilor disponibile la Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP).

În Europa ar putea exista resurse bogate de hidrocarburi neconvenționale, dintre care cele mai importante ar fi cele de gaz de șist, iar România este doar unul dintre statele Uniunii Europene unde astfel de resurse ar putea fi exploatate.

În luna august a anului trecut specialiștii companiei americane Chevron au realizat o serie de prospecțiuni seismice pe o suprafață de 400 de kilometri dintr-o concesiune aflată în Bârlad. Datele vor fi folosite ulterior pentru realizarea unui plan de forare ce va începe, cel mai probabil, în cea de-a doua jumătate a anului 2012, așa cum a explicat și Thomas Holst, directorul pentru România al companiei Chevron, la finalul trecut.

Suprafețele de teren de care sunt interesați americanii de la Chevron. (Sursă foto: Chevron)

Programul americanilor a fost trimis spre avizare reprezentanților Asociației Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și constă în săparea a trei sonde ce vor avea adâncimi cuprinse între 3.000 și 4.000 de metri. Conform documentelor oficiale ale MMP aceste activități nu cuprind și folosirea metodei fracturării hidraulice.

Reprezentanții Chevron trebuie să ceară autorităților de mediu un act de reglementare a activității pentru a putea demara lucrările de săpare ale sondelor.

Negocieri cu privire la obținerea de licențe pentru alte trei suprafețe aflate în sud-estul țării, cu o suprafață totală de 2.700 de kilometri pătrați, au avut loc, de asemenea, pe parcursul anului trecut, conform raportului anual de activitate al americanilor pentru anul 2011.

Reprezentanții Chevron s-au întâlnit cu mai mulți oficiali români

Președintele Traian Băsescu a discutat despre potențialul economic al exploatării gazelor de șist, în cadrul unui discurs susținut în Parlament pe data de 7 martie.

„În opinia mea, în momentul de față, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului sau ale Guvernului, Doamne ferește, dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer să priviți cu maximă responsabilitate nevoia României de a-și crește consistent capacitatea de a produce energie atât nucleară, energie din Marea Neagră, cât și energie din gaze de șist, dacă într-adevăr avem resurse”, a explicat atunci Băsescu.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat, în urmă cu două săptămâni, pentru Mediafax, că reprezentanții gigantului american din industria energetică au avut o întrevedere cu șeful statului în care s-a discutat potențialul energetic al unor astfel de resurse înainte de discursul președintelui din Parlament.

Și premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a întâlnit pe data de 6 martie cu reprezentanții Chevron, în prezența lui Mark Gitenstein, ambasatorului Statelor Unite ale Americii (SUA) la București.

„Discuția a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul”, au declarat atunci surse oficiale pentru Mediafax.

Americanii au dat, de asemenea, asigurări ministrului Dezvoltării Regionale, Cristian Petrescu, asupra faptului că proiectele pe care le inițiază vor ajuta la crearea de noi locuri de muncă și asupra faptului că standardele de mediu din România vor fi respectate în cadrul activităților companiei.

Bulgaria și Franța au interzis exploatarea gazelor de șist

În urma semnării unor contracte cu guvernele Poloniei, României și Bulgariei, reprezentanții companiei Chevron explorează, în prezent, o suprafață de circa 16,1 milioane de kilometri pătrați.

În cazul în care șisturile explorate vor deține cantități de gaze ce vor putea fi comercializate, giganul american în industria energetică va dezvolta în regiunile respective diferite capacități de producție pe termen lung, conform datelor oficiale ale companiei.

Guvernul Bulgariei a anulat, pe data de 17 ianuarie, licența de exploatare a gazelor de șist acordată, în luna iunie a anului trecut, companiei Chevron. Prin ea gigantul american putea să realizeze activități de prospectare a gazelor de șist, pe o perioadă de cinci ani, pentru o suprafață de 4.400 de kilometri pătrați.

Hotărârea a fost luată după ce în acest stat au avut loc numeroase apeluri din partea populației venite pe fondul temerilor conform cărora tehnica fracturării hidraulice, folosită de către compania americană, ar fi putut duce la otrăvirea pânzelor freatice și chiar la provocarea de cutremure.

Zone de unde americanii vor să exploateze resursele de gaz de șist. (Sursă foto: Chevron)

La o zi după anularea licenței de prospectare a gazelor de șist a celor de la Chevron, oficialii de la Sofia au dezbătut în Parlament interzicerea totală a folosirii tehnicii fracturării hidraulice atât pe teritoriul statului, cât și în apele teritoriale bulgare din Marea Neagră.

Primul stat care a interzis metoda a fost însă Franța, unde membrii Parlamentului au luat, la finalul lunii iunie a anului trecut, decizia de a bloca utilizarea tehnicii de fracturare hidraulică folosită în explorarea și în exploatarea petrolului și gazelor de șist, conform Le Monde.

Hotărârea a venit pe fondul unei puternice mobilizări a populației împotriva tehnicii folosite și de către reprezentanții Chevron, ea fiind considerată de francezi a fi periculoasă pentru mediul înconjurător, poluând excesiv.

Proteste la Sofia împotriva exploatării gazelor de șist. (FOTO: Dimitar Dilkoff/Mediafax Foto/AFP)

Producătorii de substanțe chimice din Franța au cerut, în urmă cu trei zile, președintelui Nicolas Sarcozy și celorlalți candidați la alegerile prezidențiale să analizeze din nou interzicerea gazelor de șist și păstrarea nivelurilor energiei nucleare, costurile fiind cheia competitivității în această industrie, informează Bloomberg.

„Dacă ni se interzic gazele de șist și se micșorează nivelul energiei nucleare și dacă noi va trebui să plătim cu 50% mai mult pentru energie, acest lucru reprezintă o îngrijorare imensă și chiar periculoasă”, a declarat în cadrul unui interviu din data de 16 martie, Olivier Homolle, președintele Uniunii Industriilor Chimice din Franța.

Polonezii au emis 109 licențe de prospectare către companii americane

Polonezii, care au semnat la rândul lor contracte cu gigantul american Chevron, au o abordare diferită a exploatării gazelor de șist.

Conform primelor estimări privind resursele de gaze de șist, făcute publice, joi, la Varșovia și bazate pe un raport al membrilor Institutului Geologic Polonez, pe teritoriul acestui stat există 1.920 miliarde de metri cubi de gaze neconvenționale disponibile, dintre care 768 de miliarde de metri cubi ar putea fi exploatabili.

Aceste depozite ar putea să acopere cererea pe o perioadă de 35 – 65 de ani și o producție pe o perioadă de 115 – 200 de ani, în cazul în care ea rămâne la nivelul actual, informează Europolitics.

Până în momentul de față, în Polonia au fost emise aproximativ 109 licențe de prospectare, în general către companii din SUA, polonezii sperând să ajungă în faza de exploatare comercială până în 2014.

Alte state cu potențial în exploatarea unui astfel de zăcământ sunt Cehia și Ungaria.

Ce susțin reprezentanții Chevron despre tehnicile pe care le utilizează

Reprezentanții Chevron susțin că metodele folosite de ei în cadrul proceselor de explorare și de exploatare sunt unele sigure pentru mediul înconjurător.

„Chevron protejează acviferele subterane de fluidele de fracturare și de gaze prin căptușirea sau > sondelor cu straturi multiple de oțel și ciment”, se arată în raportul gigantului american ce vizează activitățile desfășurate în Europa.

După spusele lor, fluidele folosite în cadrul procedeului de fracturare hidraulică sunt utilizate la adâncimi chiar de peste 2 – 3 kilometri față de nivelul acviferului, fapt ce îl separă de el prin intermediul mai multor straturi de rocă impermeabilă.

„După fracturare, sondele care produc gaze de șist debitează și cantități reduse de ape de zăcământ cu mineralizație crescută, care fie sunt deversate la stații autorizate de tratare, conform reglementările legale, fie sunt tratate și reutilizate sau reinjectate în straturile de rocă mai adânci, în sonde de injecție”, se mai arată în cadrul documentelor companiei.

Reprezentanții Chevron susțin, de asemenea, că în scopul protejării mediului înconjurător realizează o serie de studii cu privire la impactul asupra mediului înconjurător și asupra sănătății.

În ce constă metoda fracturării hidraulice

Tehnologia fracturării hidraulice este utilizată încă din anul 1960 de peste un milion de sonde. Pentru realizarea ei se pompează un amestec compus din apă, nisip și cantități mici de aditivi printr-o sondă, conform datelor oficiale cu privire la activitățile Chevron în Europa.

Amestecul pătrunde apoi prin „perforaturile colanei de foraj” și creează fisuri ce sunt umplute cu nisip pentru a face gazele să curgă. Reprezentanții Chevron susțin că aditivii utilizați în cadrul fracturării hidraulice sunt folosiți și în operațiunile convenționale și sunt reglementați de către statele membre ale Uniunii Europene.

Extragerea gazelor de șist

Metoda de extragere a gazelor de șist. (Sursă infografic: BBC)

Următoarea etapă a procedeului reprezintă evaluarea descoperirilor făcute în cadrul fazei de exploatare experimentală, care este realizată prin fracturarea unor zone mici de testare cu ajutorul unor sonde verticale și prin monitorizarea debitului de gaze obținut.

Odată cu trecerea la exploatarea comercială a gazelor de șist roca este forată cu o serie de sonde orizontale și este fracturat șistul pe toată suprafața lui.

Autoritățile nu au reglementări în domeniu

În momentul de față, în cadrul legislației din România, nu există deosebiri între resursele convenționale și cele neconvenționale și nu au fost identificate procedurile necesare pentru evaluarea impactului pe care proiectele de exploatare sau de explorare a gazelor de șist le-ar putea avea asupra mediului, după cum se arată în datele MMP.

Din această cauză „nu au fost emise acte de reglementare (acorduri de mediu sau autorizații de mediu) pentru astfel de lucrări”.

Documentul oficial al MMP privind prevederile legate de gazul de șist (Click pentru a mări)

Document MMP ce cuprinde prevederile privitoare la gazul de șist. (Sursă: Ministerul Mediului și Pădurilor)

Pentru a explora sau pentru a exploata gazele de șist, companiile interesate trebuie să încheie acorduri de concesiune cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Pentru început se realizează prospecțiuni seismice și geologice ale zonei, apoi se trece la alte trei etape, exploatare, dezvoltare-exploatare sau exploatare.

Studiile menite să evalueze impactul activității companiilor asupra mediului sunt făcute în timpul forajele la adâncime și în faza de exploatare a gazului de șist.

În cazul acordurilor petroliere, durata fazei de exploatare durează aproximativ cinci ani.

Cine sunt americanii de la Chevron

Activitatea companiei Chevron se desfășoară în diferite domenii ale industriei energetice de la exploatarea, extragerea și transportarea petrolului și a gazelor naturale, până la producerea energiei geotermale și la vânzarea de produse petrochimice și distribuirea de carburanți și de lubrifianți.

Pentru ea lucrează peste 58.000 de specialiști și alți 4.000 de angajați în stațiile de distribuție.

În 2010, a produs peste 2,7 milioane de barili de petrol net pe zi și a avut o capacitate globală de rafinare de 2 milioane de barili de petrol pe zi, conform rapoartelor de activitate.

Chevron deține centre de distribuție pe șase continente și 13 centre de generare a energiei electrice în SUA și în Asia.

Primele 10 companii din topul Fortune 500. (Sursă infografic:CNN)

În 2011, Chevron s-a aflat pe locul al treilea în topul „Fortune 500” al celor mai mari companii din lume realizat de revista Fortune și citat de CNN, având venituri de peste 196.337 de milioane de dolari și un profit de circa 19.024 milioane de dolari, ambele în ușoară scădere față de anul 2009.

Compania a fost devansată în top de către lanțul american de magazine Wall-Mart și de către Exxon Mobil.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
CEA MAI BUNĂ veste a momentului! Anunțul venit astăzi, 29 noiembrie: Nu avem motive de...
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...