Loredana Voiculescu
23.04.2012
Financiar

SCHIMBARE RADICALĂ. Cum vor fi CALCULATE de anul viitor TAXELE și IMPOZITELE pentru case și mașini. EXCLUSIV GÂNDUL

SCHIMBARE RADICALĂ. Cum vor fi CALCULATE de anul viitor TAXELE și IMPOZITELE pentru case și mașini. EXCLUSIV GÂNDUL
Sistemul se va schimba radical, în calcul va intra un nou FACTOR care modifică total valoarea acestora...

Românii cu proprietăți mai scumpe vor plăti impozite mai mari. Sistemul de impozitare a clădirilor, terenurilor și mijloacelor de transport va fi schimbat radical, pe termen mediu, introducându-se alte criterii de calcul, cum ar fi valoarea de piață.

Ministerul Finanțelor vrea să elimine astfel actualele „aberații” ale sistemului de impozitare prin care proprietarul unei locuințe mici din centrul orașului achită un impozit mai mare decât cineva care are vilă la marginea orașului.

„Pentru o cocioabă din mijlocul orașului se ajunge să se plătească un impozit mai mare decât pentru o vilă din afara orașului. Vrem să eliminăm aceste aberații”, au declarat pentru gândul oficiali din Ministerul Finanțelor.

Ei au explicat că impozitul pe locuință, de exemplu, se calculează în funcție de zona geografică în prezent. „Nu contează că ai vilă sau cocioabă în centrul orașului. Și după cum se știe, zonele rezidențiale sunt spre marginea orașelor. Nu se face distincție dacă locuința este în centrul unui oraș de 10.000 de oameni sau în centrul Bucureștiului. Este absurd”, au comentat oficialii din Finanțe.

Noul sistem de impozitare, discutat cu FMI în noiembrie

Reprezentanții Ministerului Finanțelor spun că de 20 de ani sistemul de impozitare a caselor, terenurilor și mijloacelor de transport este neschimbat, dovedindu-se că este „ineficient”. „Deocamdată este doar o discuție, nu este nimic stabilit. Trebuie făcută o analiză serioasă. Vom discuta și cu misiunea FMI care va veni în noiembrie în București”, au declarat sursele menționate, adăugând că nu există un termen de la care să fie introdus noul sistem de impozitare. „Poate fi pe termen mediu, nu neapărat din acest an. Vrem să regândim întregul sistem de impozitare (a clădirilor, terenurilor și mijloacelor de transport -n.red.). Nu vrem să facem acest lucru „pe picior””, au spus oficialii din Ministerul Finanțelor.

Strategia fiscală aprobată miercuri de Guvern și prezentată de Mediafax arată că noul mecanism de calcul va permite majorarea veniturilor colectate din impozitele pe case, terenuri și automobile cu peste un miliard de lei în următorii trei ani.
Documentul, aprobat în ședința de miercuri a Guvernului, relevă intenția autorităților de a modifica legislația fiscală în sensul identificării unui sistem „echilibrat, echitabil și funcțional” în cazul clădirilor, terenurilor și mijloacelor de transport.

Citește și

Guvernul vrea să crească taxele pe case și mașini ca să facă rost de bani la buget

Pe baza acestui nou sistem, Guvernul anticipează majorarea veniturilor atrase din această sursă, de la 4 miliarde lei în 2011 la 4,3 miliarde lei în 2012, la 4,5 miliarde lei în 2013 și la 5,1 miliarde lei în 2014.

În urmă cu un an, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi să fie dublat, iar persoanele care dețin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara adresei de domiciliu.


Inchide