Președintele Traian Băsescu a declarat luni seara căautoritățile trebuie să continue bătălia cu evaziunea fiscală, „fiecă se produce la nivelul firmelor, fie că se produce în comerțulintracomunitar cu legume, fructe, cartofi, carne”. „În acelașitimp, instituțiile statului trebuie să continue – în lupta cu crimaorganizată – ceea ce s-a început anul trecut, și anume bătăliaîmpotriva evaziunii fiscale, fie că se produce la nivelul firmelor,fie că se produce în comerțul intracomunitar cu legume, fructe,cartofi, carne, fie că vorbim de evaziunea fiscală pe piața muncii- munca la negru”, a spus luni președintele.
Oficialii Ministerului Agriculturii spun însă că instituția pecare o reprezintă nu poate face nimic pentru reducerea evaziunii înagricultură. „Ministerul Agriculturii nu poate face nimic. Ce, noisuntem Ministerul Finanțelor? Noi putem cel mult să le punem ladispoziție celor de la Finanțe anumite informații, așa cum am făcutanul trecut, de exemplu, când ne-au solicitat. Anul acesta,deocamdată nu ne-au solicitat informații”, a declarat pentrugândulAdrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
El spune că evaziunea în agricultură este prezentă „în toatedomeniile”, dar că Ministerul Agriculturii nu are o evaluare aevaziunii fiscale din domeniu. „Evaziunea este estimată, nu existăstudii. Asta ar însemna că noi o știm și nu facem nimic”, a maispus Rădulescu. Cu puțin înainte de numirea sa în postul deministru al Agriculturii, Valeriu Tabără a declarat că „avem oevaziune cum nici în țările din Africa nu există”, estimândulterior că, în vara anului 2010, evaziunea din agricultură eraestimată la 1 miliard de euro, din care 250 milioane euro anual însectorul de legume-fructe.
Dragoș Frumosu, președintele FedeÂraÂției Sindicatelor dinIndustria AliÂmentară, spune că, deși nu există date exacte, cidoar evaluări, evaziunea fiscală din agricultură este evaluatăîntre 40% și 60%.
Unde se face evaziunea
În topul domeniilor cu cea mai mare evaziune din domeniu se află,potrivit estimărilor sindicatelor, domeniul morărit și panificație,urmat de legume-fructe, alcool, carne și lapte. „În morărit șipanificație, evaziunea este la nivelul a 60% din piață, în domeniulcărnii, la circa 30%-40%.
În alcool, evaziunea este de circa 40%-50%, la legume-fructeeste de 50-60%, iar la lapte, 10%-15%”, a declarat Frumosu.
Cum se face evaziunea
Aurel Popescu, președintele patronatului din panificație Rompan,ne-a explicat mecanismul prin care se face evaziunea în domeniulcerealelor. „Înainte de recoltare, se înființează firme-fantomă -ce ulterior se desființează – care vin cu geamantanul de bani șicumpără direct de la femier, de pe lot, cerealele, apoi vând marfacătre altă firmă «curată». Firma «curată», la rândul ei, vindemarfa către marii exportatori de cereale”, a explicat Popescu.Potrivit acestuia, statul ar avea de restituit către mariiexportatori de cereale TVA în valoare de 120 milioane de euro,pentru ultimele 7-8 luni. Popescu este de părere că evaziunea îndomeniul pieței cerealelor și din morărit și panificație esteestimată la 1,2 miliarde euro.
STATISTICICartofii, scumpiți cu 6% într-o lună
Cartofii, conservele de legume, fructele se află în topulscumpirilor în ianuarie, față de finele anului trecut, potrivitINS. Cartofii s-au scumpit cel mai mult, cu 6,02%, în timp celegumele și conservele de legume cu 5,6%, iar fructele șiconservele din fructe cu 2,22%.