Șeful interimar al FMI: Guvernul de la București trebuie să investească mai mult în economie și să atragă mai multe fonduri UE

Redactor:
Gândul
Șeful interimar al FMI: Guvernul de la București trebuie să investească mai mult în economie și să atragă mai multe fonduri UE
Autoritățile române vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a atinge ținta de deficit bugetar de 3% în 2012, fiind nevoie în special de un progres mai rapid în îmbunătățirea cheltuielilor de capital și a absorbției fondurilor UE, a afirmat John Lipsky, directorul general interimar al FMI.

Autoritățile române vor trebui să depună eforturi suplimentarepentru a atinge ținta de deficit bugetar de 3% în 2012, fiindnevoie în special de un progres mai rapid în îmbunătățireacheltuielilor de capital și a absorbției fondurilor UE, a afirmatJohn Lipsky, directorul general interimar al FMI.

„Autoritățile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea țintelorfiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor finecesare pentru a asigura atingerea țintei de deficit de 3% din PIBîn 2012. În sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante,dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătățireacheltuielilor de capital și absorbția fondurilor UE, reducereaarieratelor și îmbunătățirea administrării taxelor”, a declaratLipky într-un comunicat.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seară prima evaluare anoului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozițiaRomâniei a doua tranșă, de 481 milioane de euro.

„România a avut un start puternic în cadrul noului aranjament.Toate țintele au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentulautorităților pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturisuplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puterniceîn sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu pierdemcâștigurile economice din reformele anterioare și pentru a sporioportunitățile de investiții și creștere economică”, a mai spusLipsky.

Oficialul FMI a mai arătat că va fi esențială o implementarepromptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie destat, ceea ce presupune o implicare mai mare a sectorului privat,îmbunătățirea legislației și prețuri orientate către piață.

Pe partea financiară el spune că presiunile inflaționiste aufost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza șocurilor legatede prețurile internaționale la alimente și combustibil.

„Autoritățile au anunțat în mod adecvat o modificare în politicamonetară, cu tendință de întărire. O modificare a politiciimonetare mai rapidă ar putea fi necesară pentru a asigura căpresiunile inflaționiste și efectele de runda a doua sunt izolate”,a arătat Lipsky.

Potrivit directorului general interimar al FMI, sectorul bancara rămas lichid și bine capitalizat, iar autoritățile au monitorizatcu atenție riscurile provenite de la băncile mici și mijlocii,precum și de la subsidiarele băncilor de la periferia zoneieuro.

„Îmbunătățirea în continuare a supravegherii bancare ar trebuisă fie o prioritate care să protejeze împotriva potențialelorefecte adverse de contagiune din cauza turbulențelor din Europa”, amai spus Lipsky.

Oficialii FMI au evaluat luni îndeplinirea criteriilorcantitative de performanță din noul acord pentru primul trimestrual acestui an, precum și unele măsuri de reformă pe careautoritățile s-au angajat să le adopte până la data board-ului.

România a îndeplinit țintele cantitative pentru primultrimestru, printre care cele legate de deficitul bugetar, arierate,cheltuieli primare, și a adoptat unele măsuri de reformă caretrebuiau realizate până la data board-ului, cum ar fi reforma ANAFsau legislația privind prețul gazelor.

Noul acord de tip preventiv, încheiat în martie, are o valoarede 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300%din cota pe care o are România la FMI. Până la finele anului, FMIar mai putea pune la dispoziția României încă două tranșe, învaloare de 480 de milioane de euro fiecare.

Acordul cu Fondul Monetar Internațional este însoțit de unsprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană șide un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

(Marius Radu, [email protected])

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide