Șeful misiunii FMI: „Pacienții nu ies din îngrijire intensivă și părăsesc spitalul”. El recunoaște că au estimat greșit recesiunea dar spune că alții au fost și mai optimiști

Redactor:
Gândul
Șeful misiunii FMI: „Pacienții nu ies din îngrijire intensivă și părăsesc spitalul”. El recunoaște că au estimat greșit recesiunea dar spune că alții au fost și mai optimiști
România are toate șansele să schimbe recesiunea pe creștere economică însă asta nu înseamnă că a ieșit din criză. După anunțul președintelui Traian Băsescu privind posibilitatea unui nou acord, oficialii FMI, în frunte cu directorul executiv al Fondului, Dominique Strauss Kahn, au confirmat că este posibil ca guvernul român să își continue strategia de relansare economică tot alături de instituția financiară.

România are toate șansele să schimbe recesiunea pe creștereeconomică însă asta nu înseamnă că a ieșit din criză. După anunțulpreședintelui Traian Băsescu privind posibilitatea unui nou acord,oficialii FMI, în frunte cu directorul executiv al Fondului,Dominique Strauss Kahn, au confirmat că este posibil ca guvernulromân să își continue strategia de relansare economică tot alăturide instituția financiară.

Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a detaliatmotivul acestui posibil nou acord. „Economia României a fostbolnavă. S-a aflat la îngrijire intensivă. Acum își revine, dar înmod normal pacienții nu ies din îngrijire intensivă și părăsescspitalul spunând ”, a declarat Franks în cadrul emisiunii „După20 de ani” care va fi difuzată duminică de ProTV. „De obicei iesdin spital și spun șiașa mai departe”, a continuat șeful misiunii FMI în România.

Franks, primul invitat al acestei emisiuni de la reluarea ei în2010, a subliniat însă că un nou acord, de orice fel ar fi, vapresupune obligatoriu și noi condiții, printre care se numără ocreștere economică sănătoasă și respectarea țintei de deficitbugetar de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană României în2012.

„Dobânzile la credite sunt mari”

Printre beneficiile actualului acord cu Fondul, șeful misiuniiFMI în România, a amintit atât obținerea unui deficit bugetar de 7%din PIB în loc de peste 10% din PIB în 2009, dar și posibilitateaca românii să aibă acces la dobânzi mai mici la credite din parteabăncilor. Principalul motiv al scăderii dobânzilor la creditele înlei este scăderea dobânzii de politică monetară de către BNR,respectiv a dobânzii la care băncile se împrumută la rândul lor dela banca centrală. „Ne aflăm acum la punctul la care dobândaconform politicii monetare a Băncii Centrale a atins un minimistoric. Este o veste bună. Probabil că anul acesta dobânda vacoborî chiar mai mult, dacă inflația continuă să scadă. Poate că vaexista un decalaj de timp, însă efectul va fi cel al dobânzilor maimici la creditare și mai marea disponibilitate a creditelor însectorul privat”, a subliniat el, recunoscând în același timp căacum creditele „sunt scumpe, dar și dobânzile au scăzut”.

FMI a estimat greșit recesiunea, dar nu a avut cea maioptimistă prognoză

Întrebat cum explică faptul că la finele lui 2009 indicatoriimacroeconomici, în special cel privind evoluția PIB, a fost estimatgreșit nu numai de guvern ci și de FMI, Franks a ținut să precizezecă „previziunile economice constituie o știință imperfectă”. El arecunoscut că estimarea inițială, o scădere a PIB de 4%, a fostdepășită, economia românească trecând anul trecut printr-orecesiune severă, respectiv o scădere a PIB de 7%, dar că, în acelmoment (martie 2009) existau previziuni și mai optimiste.

„Ne-am înșelat, dar nu ne-am înșelat atât de tare cât cei maimulți analiști. Dacă vă uitați la ceea ce se numește o prognozăconsensuală, care listează prognozele tuturor agențiilor privateprincipale, aceasta era cu mult mai optimistă anul trecut pe vremeaaceasta decât eram noi. Așadar am greșit, dar nu atât de mult câtau greșit cei mai mulți, iată ce voiam să spun”, a explicatoficialul FMI.

Un nou transfer istoric între Gigi Becali şi Gheorghe Hagi. FCSB dă marea lovitură în...
Adelina Pestriţu făcut circ: 'Hai, măi Măruţă, am plecat acasă, lasă-mă naibii' 😲 De la...
FOTO. Amanta l-a părăsit pe celebrul milionar însurat pentru un actor! Știrista TV, prinsă de...
9 din 10 oameni NU POT rezolva acest exercițiu. Tu ce raspuns vezi?
Avea un viitor luminos în față, dar totul s-a năruit într-o secundă! Drama tânărului de...
E JALE în România. Sunt anunţate CONCEDIERI masive în instituţiile statului. Cine îşi va pierde...
COVID-19: Bucureştiul a ieşit din scenariul roşu. Prefectul Capitalei anunţă posibile relaxări ale restricţiilor
BANCUL ZILEI – Sugar Daddy de România
Anchetă la Vaslui, după ce au apărut imagini cu un polițist îmbrăcat în lenjerie de...
Adelina Pestriţu făcut circ: 'Hai, măi Măruţă, am plecat acasă, lasă-mă naibii' 😲 De la...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Revine Dacia 1300? Anunțul momentului de la Renault îi ține pe români cu sufletul la...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
De ce au murit, de fapt, bătrânii din Norvegia vaccinații anti-COVID. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit...
Lipsa de zinc slăbește imunitatea și te expune riscului de infecții. Care sunt semnele alarmante?
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide