Șeful Trezoreriei americane: Haosul din SUA și Europa se datorează mediului politic. China se oferă să salveze SUA și UE, dar pune condiții dure

Redactor:
Corina Vârlan
În contextul global în care atât SUA, cât și unele state din Europa se confruntă cu o perioadă dificilă, salvarea ar putea veni din partea Chinei, având în vedere faptul că premierul Wen Jiabao a declarat recent că statul său este dispus să "întindă o mână de ajutor" țărilor care se confruntă cu probleme financiare.

Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, susține că vinovat pentru problemele economice cu care se confruntă Statele Unite ale Americii este sistemul politic și „haosul” creat de oficialii de la Washington. El a ținut să sublinieze în același timp că susține pachetul de legi propus de administrația președintelui Barack Obama de a introduce noi taxe persoanelor ce dispun de o situație financiară bună.

În contextul global în care atât SUA, cât și unele state din Europa se confruntă cu o perioadă dificilă, salvarea ar putea veni din partea Chinei, având în vedere faptul că premierul Wen Jiabao a declarat recent că statul său este dispus să „întindă o mână de ajutor” țărilor care se confruntă cu probleme financiare. Acest lucru nu va avea loc însă dacă liderii SUA și cei ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) nu îndeplinesc anumite condiții.

Tim Geithner: „Ne confruntăm cu o disfuncție politică gravă atât în SUA cât și în Europa”

Economia globală este încetinită de problemele politice care complică o serie de alte forțe ce au dus la încetinirea creșterii sale, susține Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, citat de CNBC.
În timpul unei conferințe recente, el a declarat că revenirea economiei americane are loc într-un ritm mai lent decât ar trebui și că „haosul” creat de oficialii de la Washington nu ajută nici el la nimic.

„Ne confruntăm cu o disfuncție politică gravă atât în SUA cât și în Europa și acest fapt îi face pe oameni să se întrebe dacă membrii sistemului politic au capacitatea de a lua deciziile corecte”, spune secretarul Trezoreriei americane.

Cu toate acestea, el și-a exprimat încrederea în capacitatea statelor europene de a depăși masiva criză a datoriilor, care a afectat piețile globale din cauza fricii unei posibile prăbușiri a unui stat, cum ar fi Grecia, ce ar putea duce la o criză financiară globală. El a mai spus că „este imposibil” ca statele europene să se poată confrunta cu un eveniment comparabil cu falimentul Lehman Brothers, din septembrie 2008.

„Suntem interesați să ajutăm statele din zona europeană să depășească perioada dificilă prin care trec”

„Suntem interesați să ajutăm statele din zona europeană să depășească perioada dificilă prin care trec, dar aceasta este o provocare cu care trebuie să se confrunte ele însele. Europenii au capacitatea economică și financiară necesară pentru a se confrunta cu ea. Persoanele care sunt de părere că statele europene nu au capacitatea de a trece de acest obstacol se înșală”, explică Geithner.

Secretarul Trezoreriei americane subliniază, de asemenea, că economia SUA se află „la o răscruce de drumuri”. Creșterea economică aproape a stagnat, lucru care poate fi observat prin faptul că în luna august nu au mai fost create noi locuri de muncă. Economiștii susțin că există posibilități limitate de îmbunătățire a acestei situații până la finele anului, dar și în 2012.

Secretarul Trezoreriei americane despre „The American Jobs Act”

Pachetul de legi numit „The American Jobs Act”, ce are în vedere creșterea taxelor pentru a putea obține fondurile necesare creării de noi locuri de muncă pentru cetățenii americani, susținut de către administrația președintelui Barack Obama, a întâmpinat și el dificultăți în ceea ce privește obținerea de susținători. Cu toate acestea, Geithner spune că el este de acord cu prevederile sale de creștere a taxelor pentru persoanele cu o situație financiară foarte bună, dar și cu schimbarea modului de a taxa, în speranța de a obține venituri suplimentare care să poată acoperi „golul” de circa 1.500 de milioane de dolari din bugetul SUA.

„Nimănui nu îi plac creștererile de taxe. Nu există alte opțiuni care să fie pe placul tuturor. Trebuie să ne adaptăm condițiilor în care ne aflăm”, a declarat el.

Secretarul Trezoreriei americane nu este de acord cu propunerile reprezentanților partidului republican și le cere să vină cu soluții mai bune.

„Dacă ei găsesc o soluție mai bună pentru a ne putea achita datoriile, suntem dispuși să îi ascultăm. Multe dintre alternativele care apar astăzi nu sunt altceva decât strategii politice, nu strategii care ar putea să dea cu adevărat rezultate. Important este să facem ceea ce este mai bine pentru creșterea economiei americane”.

Într-un alt interviu acordat săptămâna aceasta de Tim Geithner postului CNBC el a declarat că „nu există niciun motiv pentru care membrii Congresului american să nu ajute la întărirea economiei în următoarea perioadă de timp. Aceasta este decizia conservatoare, responsabilă și prudentă pe care o pot ei lua. Puteți să vă gândiți la ea ca și cum ar fi o măsură de protecție împotriva Europei”.

Geithner a mai explicat că aceasta este măsura necesară pentru a încuraja dezvoltarea economică a SUA. „Dacă membrii Congresului de la Washington nu sunt capabili să ia măsuri, acest lucru va afecta creșterea economică pentru că SUA se va afla confrunta cu o contracție mult mai puternică a fiscalității. Este însă alternativa cea mai prudentă ce poate fi aleasă având în vedere că economia se află într-o etapă incipientă a unei crize economice”, a explicat oficialul american.

„Trebuie să ne asigurăm că în timp vom face din SUA un loc mai bun pentru investiții, să creștem valoarea exporturilor și să ne întărim fundamentele pe termen lung.”

Premierul chinez Wen Jiabao:”Statele trebuie mai întâi să își pună propriile probleme în ordine”

În urma numeroaselor solicitări de ajutor venite din partea statelor europene îndatorate, Wen Jiabao, premierul chinez, a declarat că țările dezvoltate ar trebui să își ajusteze deficitele bugetare în loc să se bazeze pe poporul chinez să salveze economia globală, informează Bloomberg.

„Statele trebuie mai întâi să își pună propriile probleme în ordine. Țările dezvoltate trebuie să aplice măsuri fiscale și monetare responsabile. Cel mai important lucru în acest moment este acela de a preveni, pe viitor, răspândirea crizei datoriilor suverane în Europa „, a declarat Jiabao miercuri în cadrul Forumului Economic Internațional care a avut loc în orașul chinez Dalian.

Premierul Chinei susține că statul său este în măsură să contribuie la revenirea economiei globale prin asigurarea unei creșteri economice stabile în propriul stat. În schimb, Jiabao cere liderilor Uniunii Europene (UE) și SUA să permită realizarea mai multor investiții chineze.

Valoarea acțiunilor a scăzut în Asia imediat după declarațiile optimiste ale premierului chinez conform cărora China va ajuta la stabilizarea situației delicate din zona europeană.

„Pe scurt, ce încearcă premierul chinez să explice, este faptul că statul său vrea să realizeze investiții, dar că nu vă putem ajuta să luați măsurile necesare pentru a controla criza datoriilor publice, și că trebuie să luați aceste măsuri singuri”, explică William Rhodes, senior adviser al Citigroup, după ce a participat la discursul lui Jiabao.

Cum afectează situația economică a Greciei celelalte state ale lumii

George Papandreaou, premierul grec, a participat miercuri la o videoconferință alături de cancelarul german Angela Merkel și de Nicolas Sarkozy, președintele Franței, întărind astfel speculațiile care anunțau falimentul Greciei.

Falimentul Greciei ar duce la apariția unui „scenariu de groază”, a declarat miercuri, la Hong Kong, Rhee Chang, economist-șef al Bănci de Dezvoltare Asiatice. „Este responsabilitatea europenilor și a celor care se ocupă de politicile economice să nu permită așa ceva, pentru că dacă un astfel de eveniment ar avea loc el ar avea consecințe importante asupra pieței financiare globale”, a mai spus el.

Situația dificilă din zona europeană „a avut consecințe foarte, foarte grave asupra economiei americane în această vară. Este foarte important pentru statele din întreaga lume ca europenii să ia măsurile necesare pentru ca problemele cu care se confruntă să nu se răspândească și în alte state”, a declarat secretarul Trezoreriei americane pentru Bloomerg săptămâna trecută.

Jiabao susține că statul chinez va susține dezvoltarea globală

Pe de altă parte, Wen Jiabao spune că este încrezător în capacitatea statului chinez de a obține „pe termen lung o calitate mai mare” a expansiunii economice, și că țara sa va fi cea care va susține dezvoltarea globală. Conform acestuia, guvernul Chinei va lua măsurile necesare pentru a evita volatilitatea economiei sale.

În schimb Jiabao cere oficialilor americani să mențină stabilitatea fiscală și financiară și „să asigure interesele investitorilor globali”. Rezervele valutare ale Chinei, în valoare de 3.200 de miliarde de dolari, fac din acest stat cel mai mare deținător de titluri de stat ale SUA.

Oficialii americani trebuie să ridice restricțiile în ceea ce privește exporturile și, alături de statele membre UE, să deschidă piețele libere pentru companiile chineze care vor să investească.

„De multe ori ne-am exprimat intenția de a întinde o mână de ajutor și de a ne extinde investițiile în Europa”, spune Jiabao. În același timp el susține că „ei( SUA și statele europene) ar trebui să recunoască statutul Chinei, care are o economie completă”, până în 2016. „Pentru a arăta sinceritatea pe această temă cu câțiva ani înainte de acest demers, așa cum se întâmplă între prieteni”, a declarat premierul chinez.

COMENTEAZĂ ACEST ARTICOL ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide