Sentința care a pus pe jar bancherii: o bancă, obligată să păsuiască șase luni un șomer

Redactor:
Loredana Voiculescu
Redactor:
Popescu Vlad
Sentința care a pus pe jar bancherii: o bancă, obligată să păsuiască șase luni un șomer
O decizie surprinzătoare a unei instanțe din România a pus pe jar mediul bancar. Recent, un tribunal a hotărât ca unui restanțier să îi fie acordată o perioadă de grație la plata ratelor la credit.

O decizie surprinzătoare a unei instanțe din România a pus pejar mediul bancar. Recent, un tribunal a hotărât ca unui restanțiersă îi fie acordată o perioadă de grație la plata ratelor la credit.Re-prezentanții bancherilor susțin că oricum datoria se acumulează,iar respectivul client până la urmă tot va trebui să plătească.”Probabil este vorba despre un caz izolat al unei instanțe carepoate decide suspendarea temporară a plății ratelor până lajudecarea pe fond a unei cauze. În veci, clientul nu va mai puteaobține un credit de la o bancă”, au declarat pentru gândul sursedin mediu bancar.

Instanța și-a bazat decizia pe pre-vederile Codului de ProcedurăCivilă, explică juristul Iulian Urban, care a re-fuzat să specificedespre ce instanță este vorba sau despre ce bancă. „Acum câtevazile, o instanță din România a acordat termen de grație unuirestanțier la bancă după ce acesta a venit și a demonstrat că, dincauza crizei economice, compania la care lucra a intrat îninsolvență și că nu are venituri”, a declarat Urban pentrugândul.

El a arătat că prin folosirea terme-nului de grație din Codul deProcedură Civilă, o perioadă de șase luni respectivul restanțier nuva plăti băncii nimic, iar banca nu poate să-i perceapă dobânzi saupenalități. „Este, în mic, o aplicare a legii falimentuluipersonal. În plus, bancherii ar trebui să știe că, începând de anulviitor va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă și căjurisprudența va deveni izvor de drept”. Pe scurt, aceasta înseamnăcă o astfel de decizie poate constitui un precedent în judecareaaltor cazuri similare.

Legea falimentului personal, blocată în CameraDeputaților

Pe de altă parte, reprezentanții ban-cherilor spun că de câțivaani câteva bănci mari acordă perioade de grație la creditele noi,cât și la cele vechi, pentru persoanele care au dificultăți larambursarea împrumuturilor, iar o suprareglementare pe acestdomeniu nu ar aduce nimic nou. „Atât timp cât economia este însuferință, o astfel de decizie (aplicarea legii falimentuluipersonal – n.red.) nu ar face decât să agraveze situația economieiîn general, contaminând și sistemul bancar”, au declarat surselebancare. În prezent, proiectul de lege care reglementeazăfalimentul persoanelor fizice e blocat la comisia juridică dinCamera Deputaților. O astfel de lege ar proteja pe românii carenu-și mai pot plăti datoriile la bănci din cauză că au fostconcediați sau pentru ca li s-au diminuat lefurile. Astfel căbăncile nu îi vor mai putea executa silit pe datornici, iardatoriile vor putea fi reeșalonate pe o perioadă de câțiva ani.Președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Ghețea, a declarat,în repetate rânduri, că în acest moment nu ar fi oportunăimplementarea unei asemenea legi, a falimentului persoanei fizice.În plus autoritățile s-au angajat în fața FMI să nu promoveze legeafalimentului personal.

Locul trei la credite neperformante înregiune

Pe de altă parte, România este pe locul al treilea în regiune lacredite ne-performante, iar situația se înrăutățește, arată oanaliză a Capital Economics, citată de Mediafax. Cu un nivel alcreditelor neperformante de 17,5% din sold, Ro-mânia este depășitădoar de Lituania și Letonia. Analiza menționează că o piață intrăîn „zona fierbinte” de la un nivel al împrumuturilor neperformantede 7,5% din total. „În particular, numărul creditelor aflate pelista de supraveghere – aproape de a intra la neperformante – acrescut puternic în Ungaria în ultimele luni și a ajuns acum la 12%din sold. Este valabil și pentru România, însă situația de aicieste mult mai puțin gravă. (Loredana Voiculescu, VladPopescu)

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide