Sistemul bancar românesc, indiferent la „corigența” grecilor de la ATE Bank

Sistemul bancar românesc, indiferent la „corigența grecilor de la ATE Bank
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 15:28

Șapte bănci europene dintre cele 91 supuse testelor de stres nuau trecut această evaluare, a anunțat la finele săptămânii trecuteComitetul European al Controlorilor Bancari (CEBS). Dintre cei”picați”, doar banca elenă ATE Bank activează pe piața românească,însă nu este unul dintre „greii” sistemului financiar din România,având active de numai 340 milioane de euro. Spre comparație,liderul sistemului bancar românesc, BCR, are active de 17,2miliarde de euro.

Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) și analiștiifinanciari susțin la unison că decizia nu va afecta sistemul bancarromânesc și că, în plus, filiala locală a ATE Bank este foartesolidă, chiar dacă nu a trecut testul la nivel european. „Faptul căATE Bank nu a trecut testul nu are nicio influență, nici măcar denatură psihologică asupra sistemului bancar din România. Am spus șiînainte de a se da publicității rezul­tatele: dacă băncile mamă vortrece cu bine, atunci rezultatele se vor reflecta asupra sistemuluibancar. Dacă nu vor trece testul, atunci nu va avea nicioinfluență”, a declarat pentru Gândul Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului BNR Mugur Isărescu. El a explicat că băncileromânești „sunt pe picioarele lor și au stâlpii bine înfipți înpământ”. Pe de altă parte, Vasilescu a mai spus că, chiar dacă ATEBank România este o bancă mică, ea este o instituție de creditfoarte bună pe piața locală. De aceeași părere este și consultantulfinanciar Bogdan Baltazar, fost președinte al BNR. „Au făcutafaceri bune în România. Banca va trebui să fie recapitalizată șinu cred că vor fi probleme în acest sens. Filiala locală seîncadrează în criteriile europene, chiar dacă banca-mamă a picattestul”, a declarat el pentru Gândul.

Șapte bănci n-au luat notă de trecere

În afară de ATE Bank, testul de stres de la nivel european a maifost picat de cinci bănci spaniole (Civica, Cajasur, Unnim, Espigași Diada) și de banca germană naționalizată Hypo Real Estate. Celepatru mari bănci franceze care au intrat în acest program, BNPParibas, Société Générale (care deține în România BRD), CréditAgricole, BPCE, dar și banca franco-belgiană Dexia au trecutexamenul. Numărul celor picați a fost mai mic decât estimările. Unstudiu comandat de Goldman Sachs și dat publicității chiar înainteaanunțării rezultatelor oficiale prognoza că zece bănci europene nuvor trece testul.
Autoritățile de supraveghere a sistemului bancar din UniuneaEuropeană au testat anul acesta rezistența financiară a 91 deinstituții de credit, de patru ori mai multe decât în 2009, acesteareprezentând 65% din sistemul bancar european. Comitetul Europeande Supraveghere Bancară a supus testelor un număr de bănci carereprezintă cel puțin jumătate din sectorul bancar al fiecărui stat.Astfel, au fost testate 27 de bănci din Spania, 14 din Germania,șase din Grecia, cinci din Italia, câte patru din Franța, Olanda,Portugalia, Suedia și Regatul Unit, trei din Danemarca, două dinAustria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda și Luxemburg și câte unadin Finlanda, Malta, Polonia și Slovenia.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Scandal URIAŞ între Dana Budeanu şi Raed Arafat. De la ce ar fi pornit totul,...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
BOMBĂ! Cristi Mitrea, la Survivor România? S-a aflat abia acum. Detalii secrete scoase la iveală...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...