Sistemul bancar românesc, indiferent la „corigența” grecilor de la ATE Bank

Sistemul bancar românesc, indiferent la „corigența” grecilor de la ATE Bank
Șapte bănci europene dintre cele 91 supuse testelor de stres nu au trecut această evaluare, a anunțat la finele săptămânii trecute Comitetul European al Controlorilor Bancari (CEBS)

Șapte bănci europene dintre cele 91 supuse testelor de stres nuau trecut această evaluare, a anunțat la finele săptămânii trecuteComitetul European al Controlorilor Bancari (CEBS). Dintre cei”picați”, doar banca elenă ATE Bank activează pe piața românească,însă nu este unul dintre „greii” sistemului financiar din România,având active de numai 340 milioane de euro. Spre comparație,liderul sistemului bancar românesc, BCR, are active de 17,2miliarde de euro.

Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) și analiștiifinanciari susțin la unison că decizia nu va afecta sistemul bancarromânesc și că, în plus, filiala locală a ATE Bank este foartesolidă, chiar dacă nu a trecut testul la nivel european. „Faptul căATE Bank nu a trecut testul nu are nicio influență, nici măcar denatură psihologică asupra sistemului bancar din România. Am spus șiînainte de a se da publicității rezul­tatele: dacă băncile mamă vortrece cu bine, atunci rezultatele se vor reflecta asupra sistemuluibancar. Dacă nu vor trece testul, atunci nu va avea nicioinfluență”, a declarat pentru Gândul Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului BNR Mugur Isărescu. El a explicat că băncileromânești „sunt pe picioarele lor și au stâlpii bine înfipți înpământ”. Pe de altă parte, Vasilescu a mai spus că, chiar dacă ATEBank România este o bancă mică, ea este o instituție de creditfoarte bună pe piața locală. De aceeași părere este și consultantulfinanciar Bogdan Baltazar, fost președinte al BNR. „Au făcutafaceri bune în România. Banca va trebui să fie recapitalizată șinu cred că vor fi probleme în acest sens. Filiala locală seîncadrează în criteriile europene, chiar dacă banca-mamă a picattestul”, a declarat el pentru Gândul.

Șapte bănci n-au luat notă de trecere

În afară de ATE Bank, testul de stres de la nivel european a maifost picat de cinci bănci spaniole (Civica, Cajasur, Unnim, Espigași Diada) și de banca germană naționalizată Hypo Real Estate. Celepatru mari bănci franceze care au intrat în acest program, BNPParibas, Société Générale (care deține în România BRD), CréditAgricole, BPCE, dar și banca franco-belgiană Dexia au trecutexamenul. Numărul celor picați a fost mai mic decât estimările. Unstudiu comandat de Goldman Sachs și dat publicității chiar înainteaanunțării rezultatelor oficiale prognoza că zece bănci europene nuvor trece testul.
Autoritățile de supraveghere a sistemului bancar din UniuneaEuropeană au testat anul acesta rezistența financiară a 91 deinstituții de credit, de patru ori mai multe decât în 2009, acesteareprezentând 65% din sistemul bancar european. Comitetul Europeande Supraveghere Bancară a supus testelor un număr de bănci carereprezintă cel puțin jumătate din sectorul bancar al fiecărui stat.Astfel, au fost testate 27 de bănci din Spania, 14 din Germania,șase din Grecia, cinci din Italia, câte patru din Franța, Olanda,Portugalia, Suedia și Regatul Unit, trei din Danemarca, două dinAustria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda și Luxemburg și câte unadin Finlanda, Malta, Polonia și Slovenia.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide