Sorin Blejnar a fost DEMIS. Noul șef al Fiscului este Șerban Pop

Sorin Blejnar a fost DEMIS. Noul șef al Fiscului este Șerban Pop
Sorin Blejnar, șeful Fiscul, a fost demis din funcție printr-un ordin de revocare. În locul său a fost numit Șerban Pop, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

Sorin Blejnar, șeful Fiscului, a fost demis din funcție printr-un ordin de revocare. În locul său a fost numit Șerban Pop, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

Decizia revocării din funcție i-a fost comunicată lui Blejnar telefonic de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al executivului.

Demiterea lui Blejnar s-a decis pe fondul nerespectării termenului de două luni impus de premier pentru majorarea veniturilor din acțiunile de combatere a evaziunii fiscale, a explicat Suciu. Reprezentantul Guvernului a mai precizat că măsura a fost luată în urma unei analize a capacității de management din cadrul ANAF. Raportul realizat de cabinetul premierul a urmărit evoluția încasărilor instituției din ultimele 60 de zile.

Blejnar susține că el a fost cel care a renunțat la șefia Fiscului

Sorin Blejnar a declarat însă că el este cel care și-a înaintat demisia premierului Ungureanu încă de acum două luni, pentru că nu era sigur dacă poate atinge ținta de colectare cerută de premier în urmă cu două luni – 1,5% din PIB.

„A fost o chestiune de onoare”, a mai spus Blejnar. El susține că instituția pe care a condus-o până astăzi a reușit să strângă doar 1% din PIB ca urmare a impunerilor fiscale față de persoanele care practicau evaziunea fiscală.

Blejnar a mai precizat că ținta de colectare este irealizabilă din punct de vedere al încasărilor efective. Sumele suplimentare din evaziune fiscală constate de ANAF în primele luni ale anului au fost în medie de 0,4% din PIB, însă aceste sume pot fi contestate în instanță.

Blejnar susține că va prelua șefia direcției de control al marilor averi odată ce ordinul de revocare din funcție va fi publicat în Monitorul Oficial, însă numirea sa în fruntea acestui departament nu a fost confirmată oficial de reprezentanții guvernului.

Ungureanu a cerut în februarie venituri de 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat marți decizia de revocare a lui Sorin Blejnar din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Tot astăzi, premierul a semnat decizia de numire a domnului Șerban Pop în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al ANAF, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Guvernului.

Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea departamentului de control al marilor averi, au declarat agenției Mediafax surse oficiale.

La jumătatea lunii februarie premierul a cerut ca în 60 de zile încasările din acțiunile de combatere a evaziunii fiscale să aducă venituri la bugetul de stat de cel puțin 1,5% din PIB. Acest termen expirtă miercuri.

„Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acțiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool și produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puțin 1,5% din PIB. Aveți sprijinul meu necondiționat pentru aplicarea măsurilor necesare obținerii acestui rezultat”, a declarat la acea vreme Ungureanu.

Cine este Șerban Pop, noul președinte ANAF

Șerban Pop a fost vicepreședinte ANAF în perioada 2008-2009, în timpul mandatului Guvernului Tăriceanu, după ce a ocupat postul de director de cabinet al ministrului Finanțelor Mihai Tănăsescu, în Guvernul Năstase, scrie Mediafax.

În vârstă de 37 ani și de profesie avocat, Șerban Pop a lucrat în Ministerul Finanțelor încă din anul 2000, când, pentru un an, s-a ocupat de consilierea pe probleme juridice la cabinetul unui secretar de stat, pentru ca ulterior, în intervalul 2001-2004, să fie șeful de cabinet al ministrului Mihai Tănăsescu, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

După plecarea lui Tănăsescu din postul de ministru al Finanțelor, odată cu predarea de către PSD a guvernării, Șerban Pop a lucrat ca avocat în cabinet individual. Din februarie 2008, el a revenit însă în aparatul de lucru al Ministerului Finanțelor, fiind numit de premierul Călin Popescu Tăriceanu în postul de vicepreședinte al ANAF, responsabil de coordonarea activităților de control financiar și fiscal.

În această calitate, Pop a fost membru în Consiliul de Administrație al CEC Bank și reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acționarilor la Imprimeria Națională și Loteria Română.

În ianuarie 2009, el a fost însă demis din postul de vicepreședinte ANAF de către noul premier Emil Boc și nu a mai lucrat în administrație. Din februarie 2011 și până în prezent, Șerban Pop a lucrat ca partener la casa de avocatură Pop, Savin și Asociații.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide