Spațiile comerciale din Centrul Istoric, „singurele magazine din Capitală unde nu vezi vitrine goale”

Redactor:
Matei Ioan
Spațiile comerciale din Centrul Istoric, „singurele magazine din Capitală unde nu vezi vitrine goale”
Pe o piață în care aproape un sfert din spațiile comerciale sunt fără chiriași, străzile din Centrul Istoric al Capitalei sunt o oază de prosperitate.

Pe o piață în care aproape un sfert din spațiile comerciale suntfără chiriași, străzile din Centrul Istoric al Capitalei sunt ooază de prosperitate. Și aici chiriile au scăzut, însă,considerabil mai puțin decât în alte zone centrale precum Uniriisau Piața Romană. În plus, agenții imobiliari numesc Lipscanii”singura arteră unde nu vezi vitrine goale”.

„În funcție de câteva criterii, printre care lărgimea străzii șistadiul lucrărilor de reparații, în Centrul Istoric rata deneocupare a spațiilor comerciale variază între 0%, pentru locațiilede top, și până la 20%, pentru locațiile secundare”, a declaratpentru Gândul Ilias Papageorgiadis, directorul general al agențieiimobiliare „More Real Estate Services”. Tot aici, proprietariiacestui tip de imobile au înregistrat cea mai mică diminuare aveniturilor obținute din chirii. Astfel, dacă în 2008, un metrupătrat se închiria și cu 55 de euro, în prezent, pretențiilefinanciare nu depășesc 35 de euro, susțin surse din piață.

Chiriile magazinelor, la jumătate față de2008

Declinul accentuat de pe piața chiriilor se resimte și pesegmentul spațiilor comerciale. „La numai doi ani de la începereacrizei, chiriile însumează mai puțin de jumătate din valoareaînregistrată în 2008”, se arată într-un studiu realizat de firma deconsultanță imobiliară More Real Estate Services, pe perioadasemestrului al doilea al anului 2008 și primul semestru al lui2010. O diminuare mai accentuată a chiriilor spațiilor stradale aavut loc în zona semicentrală: Calea Vitan, Nerva Traian, TimpuriNoi, Calea 13 Septembrie, Gara de Nord, Obor, Iancului, unde aatins chiar 58%. Cea mai mare scădere în această zonă a avut loc pestrăzile din Timpuri Noi și Bulevardul Tineretului, de la un tariflunar de 60 de euro pe metru pătrat s-a ajuns până la 25 deeuro.

Zonele comerciale vedetă de mai ieri intră și ele într-un con deumbră. Bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Piața și CaleaDorobanți înregistrau în urmă cu numai doi ani maxime istorice,care variau între 100 și 150 de euro pe metru pătrat, pentru ochirie lunară. În prezent, aceasta a scăzut chiar și cu 60%. Nicimagazinele de la periferia Capitalei nu stau cu mult mai bine. Înzonele Iuliu Maniu, Bulevardul Timișoara, Șoseaua Pantelimon,Colentina, Calea Crângași, Berceni sau Giurgiului se închiriazăacum cu 50% mai ieftin decât în 2008. Media chiriilor lunare esteacum de 28 de euro pe metru pătrat față de nivelul record de 51 deeuro de acum doi ani. (Ionuț Morariu)

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide