Start pentru programul pentru panouri fotovoltaice. Cum puteți obține 20.000 de lei pentru investiție

Redactor:
Nicolae Oprea
Start pentru programul pentru panouri fotovoltaice. Cum puteți obține 20.000 de lei pentru investiție
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că de marți, 10 septembrie, se dă startul programului Casa Verde Fotovoltaice, prin care o persoană poate obține suma de 20.000 de lei de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice, adică 90% din cheltuieli.

„Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională va demara pe data de 10 septembrie (marți), dată la care persoanele fizice se pot adresa instalatorilor în vederea înscrierii în program”, se arată într-un comunicat al Administrației Fondului pentru Mediu.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului de finanțare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operațional Regional (POR). Valoarea totală a finanțării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, Administrația Fondului pentru Mediu asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea București – Ilfov.

„Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național”, se mai arată în comunicatul AFM.

Finanțarea, pentru o persoană, se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Potrivit AFM, suma finanțată de stat se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul instituției, lista instalatorilor validați în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională: https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice_instalatori_cereri_admise.php.

Inchide