Statul încearcă din nou să vândă exploatarea cuprului din România. După 75 de ore de gândire, Roman Copper e gata să îndeplinească cele trei noi condiții

Statul încearcă din nou să vândă exploatarea cuprului din România. După 75 de ore de gândire, Roman Copper e gata să îndeplinească cele trei noi condiții
Firma canadiană susține că acceptă și obligațiile financiare ale Guvernului.

Statul român a anunțat că reia licitația pentru vânzarea Cupru Min Abrud, după eșecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper. La 75 de ore după ce s-a rupt înțelegerea cu statul român, Roman Copper a dat un comunicat în care se arată dispusă să respecte „cele trei noi condiții” puse de ministerul Economiei și pe care le puteți citi mai jos. gândul i-a întrebat și pe ceilalți competitori dacă doresc să participe din nou la licitație. Până la ora scrierii acestui material, singurul răspuns l-am primit de la australienii de la Oz Minerals, care ne-au transmis că, la ultima licitație, au oferit prețul „corect”, nefiind pregătiți să liciteze mai mult. În acest timp, în Abrud starea de tensiune crește, după vâlva creată de această privatizare ratată. „Așa-zișii experți care merg la televizor spun numai aberații”, s-a revoltat unul dintre inginerii de la Cupru Min, după cum puteți citi în continuare.

Ce spune Roman Copper

Firma canadiană Roman Copper, care a câștigat licitația pentru privatizarea Cupru Min Abrud, a anunțat marți că este gata să aplice toate condițiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligații financiare care nu au fost incluse în documentația inițială de licitație, potrivit MEDIAFAX.

Anunțul vine la 75 de ore după expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud și de la anunțul ministrului Economiei Lucian Bode potrivit căruia negocierile cu firma canadiană s-au încheiat irevocabil.

„După cum s-a mai anunțat, echipa Roman Copper și negociatorii din partea Guvernului român au convenit asupra termenilor și condițiilor din contractul de achiziție în seara zilei de vineri, 6 aprilie. Acești termeni includ și un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligații financiare, și de alte tipuri, care nu au fost cerute în documentația originală de licitație”, se arată într-un comunicat transmis de firma canadiană, controlată de banca de investiții Bayfront Capital Partners din Toronto.

Firma canadiană notează că licitația pentru vânzarea Cupru Min este „larg recunoscută drept cea mai transparentă din istoria programului de privatizări” al României. Roman Copper reiterează, astfel, că este gata să implementeze toate măsurile și investițiile cerute de Guvern de la licitația din 26 martie până în prezent.

Compania notează că s-a asigurat că modul în care va administra Cupru Min și „mina de talie mondială” de la Roșia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din România, comunităților locale și economiei naționale.

„Suntem pe deplin conștienți de importanța acestei tranzacții pentru toate părțile implicate, inclusiv pentru bunăstarea viitoare a sectorului minier românesc și pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului român”, se arată în comunicatul transmis gândul.

Ministrul Economiei a anunțat vineri la miezul nopții că firma canadiană a respins condițiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligațiilor de mediu și clauzele referitoare la transparență, iar instituția se pregătește să scoată din nou la vânzare compania.

În comunicatul transmis de firma canadiană, se mai arată că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei față de Cupru Min.

Roman Copper Corp a câștigat licitația pentru preluarea Cupru Min Abrud la prețul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporație fondată de banca de investiții Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activități de investment banking, care oferă servicii de consultanță pentru finanțare corporatistă, restructurare financiară și în domeniul fuziunilor și achizițiilor. Ea funcționează ca un paravan de investiții pentru alte firme sau oameni de afaceri care doresc să rămână anonimi.

Ministerul Economiei: Vom relua procesul de privatizare

Imediat după eșuarea procesului de privatizare Ministerul Economiei a anunțat că procesul de privatizare va fi reluat.

„În perioada următoare, MECMA va relua procesul de privatizare a Cupru Min în aceleași condiții de transparență și de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate față de partenerii internaționali. Statul român are nevoie de parteneri seriosi, potenți și de bună credință în procesele de privatizare”, a anunțat ministerul Economiei, după eșuarea negocierilor cu compania canadiană Roman Copper.

Ministerul se va asigura că activitatea societății Cupru Min va continua „în condiții optime”, reprezentanții companiei începând demersurile pentru obținerea urgentă a autorizației de mediu.

Roman Copper a câștigat pe 26 martie o licitație pentru cumpărarea Cupru Min Abrud, o tranzacție de 200,8 milioane de euro, în ultima lună, la licitație mai participând Oz Minerals Ltd din Australia, companie listată pe bursa din Australia, compania olandeză Dundee Holding și compania bulgărească Ellatzite Med Ad. Prețul final a fost de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.

La licitația cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) și Ellatzite Med Ad din Bulgaria. Ultima a fost însă descalificată.

Reprezentanții Cupru Min: „Suntem prea mici să ne pronunțăm”

„Noi suntem prea mici ca să ne pronunțăm (în legătură cu reluarea procesului de privatizare). Noi știm să muncim. Așa-zișii experți care merg la televizor spun numai aberații. Societatea are nevoie de susținere financiară pentru a-și desfășura activitatea pe mai departe”, a declarat pentru gândul inginerul șef de producție de la Cuprumin Abrud.

El a spus că toți investitorii înscriși la OPSPI (Oficiul pentru Privatizare) au avut acces la camera de date organizată la Cuprumin.

Oz Minerals: „Nu am fost pregătiți să plătim suplimentar pentru acest activ în procesul de licitație”

Pe de altă parte, reprezentanții Oz Minerals (Australia) nu au dorit să precizeze dacă sunt sau nu interesați că participe la o nouă licitație a Cupru Min. „În prezent nu avem să facem nici un comentariu cu privire la această licitație. Suntem o companie listată la bursă așa că, de obicei, dacă avem un comentariu îl dăm publicității printr-un comunicat public”, a precizat pentru gândul Rachel Eaves, general manager public affairs & sustainability Oz Minerals.

„În urma unui amplu proces de due diligence, inclusiv un număr de vizite la fața locului, noi credem că Roșia Poieni are potențialul de a fi un producător de durată de cupru-aur, în conformitate cu strategia noastră. Cu toate acestea nu am fost pregătiți să plătim suplimentar pentru acest activ în procesul de licitație, prin urmare, ne-am retras de la licitație. Vom continua această practică în achiziții pentru a ne asigura că orice am face aduce un plus de valoare pentru acționarii noștri”, a spus și Terry Burgess, Oz Minerale CEO & Managing Director.

Reuters: Privatizarea se împiedică de „o buturugă„. Cele trei condiții ale ministerului Economiei

România nu a reușit să vândă o mină, „privatizarea se împiedică de o buturugă”, a comentat Reuters subiectul privatizării Cupru Min, adăugând că acesta este un nouă nereușită în cadrul planului de privatizare convenit cu Fondul Monetar Internațional.

Autorul articolului scrie că fostele țări comuniste din Uniunea Europeană și-au vândut acțiunile deținute de stat, dar eșecul persistent al României de a face acest lucru a lăsat un sectorul public ineficient într-o țară care zbate să iasă din recesiune profundă.

Reuters preia o declarație a ministrului Bode pentru a explica ce s-a întâmplat cu această ultimă privatizare eșuată. „Statul nu a vrut să renunțe la cele trei condiții” a declarat Bode. „Vom relansa oferta, dar ne vom păstra aceleași condiții”, a spus Bode.

Cele trei condițiile au fost ca întregul contract de privatizare să fie făcut public, plata să se facă în termen de 30 de zile, iar compania să înființeze un depozit colateral de 32,27 de milioane de euro, ca o garanție pentru investiții de mediu în viitor.

Pe de altă parte, scrie Reuters, canadienii au declarat că încă sunt interesați de vânzarea Cupru Min. „Am fost surprins de faptul că acea comisie de negociere a refuzat să accepte semnătura noastră scrisă”, a declarat Mike Curtis, partener la Bay Font Capital Partners, care deține Roman Copper.

Patrimoniul Cupru Min, evaluat de o firmă „de apartament”

Gândul a relatat că patrimoniul Cupru Min, pe baza căruia a fost stabilit prețul la licitația pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de către o firmă cu sediul într-un apartament din Alba Iulia, deținută de membrii aceleiași familii.

Firma „Evaluar” a evaluat doar patrimoniul companiei, nu și volumul de investiții care trebuie asumate de către cumpărător, potrivit datelor obținute de MEDIAFAX. Lidia Cândea, care deține firma „Evaluar”, care a făcut evaluarea patrimoniului de la Cupru Min, a explicat pentru gândul că firma pe care o conduce are experiență în acest domeniu, fiind înființată în 1992: „Nu este o firmă de apartament. Este adevărat că sediul inițial este într-un apartament, dar avem două puncte de lucru în spații închiriate, în Alba Iulia și în Arad. Unde să desfășori o astfel de activitate, că doar nu folosim utilaje”. La firmă lucrează alte șase persoane, alături de Lidia Cândea.

Cupru Min: profit de 12 milioane de euro, datorii de 16 milioane de euro

Săptămâna trecută premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că societatea Cupru Min este o companie neprofitabilă și izolată economic. Cu toate acestea, profitul pe ultimii doi ani al Cupru Min se ridică la peste 12 milioane de euro. Datoriile firmei depășesc însă 16 milioane de euro.

La sfârșitul anului 2011 compania acumulase datorii de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei, cea mai mare datorie fiind către Electrica Distribuție Transilvania Sud, de 58 milioane lei, potrivit unui document oficial obținut de MEDIAFAX. În schimb, Cupru Min a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârșitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei și un profit net de 30,7 milioane lei.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide