Statul nu mai plătește indemnizații șomerilor care refuză joburile găsite de Forța de Muncă: „Nu vă putem oferi serviciul ideal”

Redactor:
Victor Rotariu
Statul nu mai plătește indemnizații șomerilor care refuză joburile găsite de Forța de Muncă: „Nu vă putem oferi serviciul ideal”
De la 1 ianuarie șomerii care refuză un loc de muncă oferit de Agențiile pentru Forță de Muncă, indiferent de distanța până la acesta, nu vor mai primi indemnizația, conform unei ordonanțe de urgență care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

De la 1 ianuarie șomerii care refuză un loc de muncă oferit deAgențiile pentru Forță de Muncă, indiferent de distanța până laacesta, nu vor mai primi indemnizația, conform unei ordonanțe deurgență care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Până înmomentul de față, conform legii 76 din 2002, indemnizația eraanulată dacă persoana respectivă refuza un loc de muncă situat lamai puțin de 50 de kilometri de domiciliu. Un alt motiv pentruîntreruperea acordării indemnizației de șomaj este șineparticiparea la programele de formare profesională organizate decătre agențiile locale de ocupare a forței de muncă.

„Este absolut normal. Așa este în toată Europa. E normal să nealiniem. Sunt, din păcate, și astfel de cazuri, în care, după ce aufost mediați, după ce au participat la cursuri de formareprofesională și au fost repartizați, deci trimiși la un angajator,unele persoane aflate în șomaj au refuzat să lucreze acolo dindiverse motive, fie că a fost vorba despre salariu, fie desprecondițiile de muncă sau de distanța până la serviciu”, a declaratpentru gândul SilviuBian, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței deMuncă (ANOFM).

Peste 2.200 de locuri vacante în industriatextilă

El a dat ca exemplu situația din industria textilă, unde sunt înacest moment disponibile peste 1.000 de locuri de muncă, dar nimeninu se înghesuie să le ocupe. În săptămâna 10-16 decembrie suntdisponibile, la nivel național, prin agențiile locale de ocupare aforței de muncă, aproape 6.800 de locuri de muncă, dintre care1.092 sunt de confecționer-asamblor articole din textile, conformdatelor ANOFM. La acestea se adaugă însă alte 634 de locuri demuncă vacante ca muncitor necalificat în industria confecțiilor șialte 500 de locuri ca operator confecționer în industria deîmbrăcăminte-țesături, în total fiind vorba astfel despre peste2.200 de locuri de muncă în această industrie. Reprezentanțiipatronatelor susțin, la rândul lor, această inițiativă.

„Societatea nu poate oferi unei persoane serviciul ideal, exactîn domeniul și în funcția dorită și cu beneficiile dorite. Nu areacum. Dacă o persoană care pri-mește șomaj refuză un loc de muncă,este evident fie că are alte venituri, fie că este derea-credință”, a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretargeneral al Asociației Oamenilor de Afaceri din România(AOAR).

Ajutorul de șomaj, decuplat de salariul minim peeconomie

Aceasta nu este însă singura modi-ficare adusă legii privindajutorul de șomaj. Guvernul a decis, prin aceeași ordonanță deurgență, ca indemnizația de șomaj să nu mai fie calculată înfuncție de salariul minim brut pe economie, ci după „indicatorulsocial de referință”. Regula, care va intra în vigoare tot de la 1ianuarie anul viitor, prevede că indemnizația va reprezenta 75% dinvaloarea acestui indicator, care are un nivel de 500 de lei, și nudin salariul minim pe economie, care a fost majorat recent la 670de lei. Conform legislației în vigoare, la această sumă se vaadăuga un procent între 3% și 10% din media salariului brut peultimele 12 luni, acordat în funcție de perioada de cotizare.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide