SUA au tipărit greșit peste 100 miliarde de dolari. Vasilescu, BNR: „La noi nu cred că s-ar putea întâmpla așa ceva”

SUA au tipărit greșit peste 100 miliarde de dolari. Vasilescu, BNR: „La noi nu cred că s-ar putea întâmpla așa ceva
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 20:38

Oficialii Trezoreriei Statelor Unite ale Americii au fostnevoiți să pună sub lacăt, într-un seif din Fort Worth, peste 110miliarde de dolari, abia scoși din tiparniță, deși banii trebuiausă intre în circulație. Motivul: cele peste un miliard de bancnotede 100 de dolari, adică peste 10% din masa monetară din SUA, aufost tipărite greșit, potrivit postului de televiziune CNBC. Uneles-au încrețit în timpul producției și astfel au apărut spații albepe ele. O parte au fost tipărite corespunzător, însă pentru căbancnotele sunt amestecate, nu pot fi folosite până când nu esortată întreaga cantitate. Dacă toate bancnotele ar fi luate lamână de angajați, verificarea ar dura între 20 și 30 de ani. Însăautoritățile americane vor folosi un aparat de sortare, scurtândperioada la aproximativ un an. Emisiunea monetară ar fi trebuit săfie un succes, în condițiile în care, anterior, oficialiiTrezoreriei lăudau elementele de securitate ale noilor bancnote,realizate în zece ani. Printre acestea, o bandă de securitate 3D șiimaginea unui clopot care își schimbă culoarea, toate cu scopul dea îngreuna munca falsificatorilor. Problema este că noile bancnote,a căror tipărire a costat 120 milioane de dolari, sunt așa desofisticate încât tiparnițele nu le pot printa fără greșeală. Acum,singura soluție este distrugerea bancnotelor care nu respectăstandardul.

Vasilescu, BNR: La noi nu s-ar putea întâmpla ca laamericani

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR MugurIsărescu, spune că în România nu se pot produce asemenea incidente,pentru că la noi totul e mult mai simplu, iar în SUA se lucrează înalt sistem. „Niciodată în istoria de 130 de ani a BNR nu s-aîntâmplat așa ceva. Nici nu cred că s-ar putea întâmpla”, adeclarat pentru gândul consilierul guvernatorului. În SUA,tipărirea banilor presupune o chestiune mai sofisticată, diferităde sistemul din România, care este mult mai simplu, explică el.Sunt și alte diferențe, legate de ponderea banilor fizici în masamonetară: noi nu avem mai mult de 14-15%, în timp ce în SUA,procentajul este de 4-5%. „La noi, cea mai mare parte a banilor setipăresc pe calculator, după care banii fizici ajung la BancaNațională, în Tezaur, și sunt livrați numai la cererea băncilorcomerciale. Totul e matematic, ca un ceas și nimic nu se poateîntâmpla”, adaugă Vasilescu.

Cum se verifică bancnotele la BancaNațională

La fel de precisă este și verificarea banilor, dar șidistrugerea lor, operațiuni care se desfășoară undeva în clădireaBăncii Naționale. Numai verificarea bancnotelor se face cu ajutorula șase mașinării care le selectează pe cele care sunt deterioratesau care nu prezintă elementele de siguranță, de cele valide. Deșitehnologia este modernă și sigură, bancnotele care sunt respinse desenzori sunt verificate ulterior, pentru confirmare, și de către unangajat. Totul de desfășoară extrem de repede: o singură astfel demașină, înaltă de circa 1,8 metri, poate verifica circa 100 debancnote la fiecare 2,5 secunde. Federal Reserve, omologul din SUAal BNR, dispune de peste 140 de astfel de mașini. Ulterior,bancnotele neconforme sunt tocate în franjuri de circa 3 pe 1,5milimetri. „Totul este exact, mașina face proces-verbal în cazuleventualelor bancnote falsificate. La fel se întâmplă și cubancnotele uzate”, explică consilierul guvernatorului BNR. Estevorba în special de acei bani care nu au fost folosițicorespunzător ori au fost distruși cu rea-voință. Fiindconfecționate din plastic, bancnotele ar trebui să fie rezistente:ele au o durată de viață cuprinsă între câteva zile și pot rezistachiar și zece ani, dacă sunt utilizate cum trebuie, în condițiicivilizate. De regulă, cupiurile mici, de 1 leu și de 5 lei, au odurată de viață mai mică, pentru că sunt folosite mult mai des înautomatele de cafea ori în dispozitivele din parcări. Cupiurile maimari, de 500 de lei, de exemplu, rezistă mai mult, chiar dacă suntconfecționate din același material.

Ce se va întâmpla cu leii când vom trece laeuro

Cât despre adoptarea monedei unice europene, Adrian Vasilescuspune că ținta rămâne neschimbată pentru anul 2015 – termenconsiderat optimist de către unii oficiali europeni. „Pentru BancaNațională, programul este neschimbat. Rămâne de văzut în ce măsurăsocietatea românească și autoritățile vor respecta această țintă”,a explicat el. Consilierul guvernatorului spune că înlocuirealeilor cu moneda europeană se va face mult mai repede decât înmomentul în care s-a făcut denominarea în 2005. Atunci, trecerea dela leii vechi la leii noi a durat un an și jumătate. Consilierulguvernatorului Isărescu a refuzat să dea detalii tehnice despredenominare, motivând că situația ține de legea siguranțeinaționale. „Vom proceda așa cum au procedat toate țările care autrecut la euro. Inclusiv denominarea a fost un exercițiu depregătire”, spune el.

Banii uzați se transformă în pubele degunoi

După principiul „Nimic nu se pierde, totul se transformă”, nicibancnotele neconforme sau uzate nu se aruncă la gunoi. Ele sunttransformate în pubele de gunoi. Șansele ca românii să aibă înpropria bucătărie sau la birou un astfel de coș de gunoi, făcut dinbancnote din plastic, sunt destul de mici. Sub 1,2% dintrebancnotele verificate la BNR sunt respinse de senzorii mașinilor:teoretic, aceasta este materia primă pentru pubele.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Încă un județ a intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...