Surprizele RECENSĂMÂNTULUI 2011: Românii vor fi mai bogați cu 18%, rata șomajului se va dubla, iar salariații vor „duce în spate” mai mulți pensionari

Surprizele RECENSĂMÂNTULUI 2011: Românii vor fi mai bogați cu 18%, rata șomajului se va dubla, iar salariații vor „duce în spate” mai mulți pensionari
„Va fi un recensământ cu multe surprize. Unele efecte nici nu pot fi intuite", sunt de părere statisticienii.

Pe hârtie, după recensământul populației, fiecare român va fi mai bogat cu până la 18%, rata șomajului în România se va dubla, de la 4,89% în prezent la 10,15%, iar România va trebui să aibă mai puțini parlamentari. Acestea sunt doar câteva dintre consecințele la care se așteaptă statisticienii după efectuarea recensământului populației care se va desfășura după o nouă metodologie europeană.

Astfel, pentru prima dată, românii care locuiesc în străinătate de peste 12 luni nu vor mai figura în raportările privind populația României. Ca urmare, populația activă a României este de așteptat să scadă, scriptic, cu aproximativ 2-3 milioane de persoane, respectiv cu numărul românilor care muncesc în străinătate.

„Va fi un recensământ cu multe surprize. Unele efecte nici nu pot fi intuite. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o asemenea situație, pentru că este probabil că după recensământ va reieși că populația României va fi de 18 -19 milioane de locuitori, având în vedere că se vor scădea 2-3 milioane de români care sunt peste hotare de mai mult de 12 luni. Iar de aici, vor rezulta o serie de implicații foarte seriose”, a declarat pentru gândul profesor emerit doctor Vasile Ghețău, profesor la Facultatea de Sociologie de la Universitatea București și directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române.

Populația activă a României va scădea dramatic, de la 10 milioane la 7 – 8 milioane

Ghețău spune că principalul efect al scăderii populației va fi, de fapt, reducerea populației active a României de la 10 milioane în prezent, la 7-8 milioane. „De aici vor rezulta o serie de efecte, unele pozitive, altele negative. De exemplu vom avea un PIB pe cap de locuitor mai mare, o rată a șomajului mult mai mare decât acum, precum și un nou raport persoane inactive/persoane active”, ne-a explicat profesorul.

Potrivit unui studiu din 2007 al Centrului de Cercetări Demografice, populația activă ar fi urmat să ajungă la 9,3 milioane în anul 2025, 8,3 milioane în 2035 și la 7,3 milioane abia în anul 2045. „În anul 2050, la 100 persoane active ar reveni 145 de persoane inactive, cu 29 mai mult decât în 2005”, se arată în studiu.

Întrebată de gândul, Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului Emil Boc, spune că, drept consecință a scăderii cu 2-3 milioane de persoane a populației României, „nu vom avea mai mulți șomeri, nu vom fi nici mai bogați, nici mai săraci și nici mai slab reprezentați în Parlament”.

Pe hârtie, vom fi mai bogați

După recensământ, va reieși că, teoretic, pe hârtie, fiecare român va fi mai bogat. „PIB-ul pe cap de locuitor va crește doar pentru că PIB-ul total se va împărți la mai puține persoane. Prin urmare, la o reducere a populației cu 2 milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor va crește cu aproape 3.000 de lei, ajungând la 27.439 lei/an față de nivelul actual de 24.459 lei/an”, a precizat Andreea Paul Vass într-un răspuns trimis la solicitarea gândul. Ea crede că dacă vom avea o scădere mai drastică, deci în cazul unei populații de 18 milioane, indicatorul PIB pe cap de locuitor va ajunge la 28.964 lei/an, în creștere cu peste 18%.

Rata șomajului se va dubla

Ghețău spune că o scădere a populației va duce la o rată a șomajului mult mai mare decât în prezent, pentru că cei 720.000 de șomeri vor fi raportați la un număr mai mic al populației active.

La rândul ei, Andreea Paul (Vass) susține că este posibil ca rata șomajului să crească din cauza scăderii populației active, plecată la muncă în străinătate, însă numărul de șomeri va rămâne același, în cazul în care cele 2-3 milioane de locuitori fac parte din populația activă.

„În cazul > scriptice a două milioane de persoane, rata șomajului ar putea ajunge la 8,9%. Raportat la situația economică actuală, tot am avea o rată a șomajului mai mică decât media UE, cu 0,6 puncte procentuale. La o reducere cu trei milioane a populației, rata șomajului va crește la 10,15%. Am înregistra un nivel al șomajului asemănător Ungariei, care este în prezent de 10,3%, dar sub cel al Bulgariei (11,7%) sau Slovaciei (13,4%)”, ne-a precizat Andreea Paul (Vass).

Mai puțini parlamentari

Întrebată de gândul dacă după reducerea populației România ar trebui să aibă mai puțini parlamentari, consilierul premierului Boc a confirmat.

„O reducere a populației ar trebui să conducă la o ajustare corespunzătoare a numărului de parlamentari. Păstrând regula prezenței în Parlament a unui deputat la 70.000 de cetățeni, numărul de deputați s-ar putea reduce de la 330 în prezent la 271 în cazul unei populații de 19 milioane locuitori, respectiv la 257 în cazul a 18 milioane locuitori”, a declarat Vass.

Pe același calapod, al regulii de un senator la 160.000 locuitori, am putea avea doar 118 senatori la o populație de 19 milioane locuitori sau 112 reprezentanți pentru 18 milioane cetățeni, de la 137 existenți în acest moment.

Andreea Paul (Vass) este de părere că sunt posibile și alte modificări, de ordin administrativ, precum redimensionarea consiliilor locale și modificări în alocările financiare către zonele cu populație mai mică.

Al 22-lea an de scădere consecutivă a populației României

România se află în al 22-lea an de scădere a numărului populației, în principal ca urmare a unei migrații a populației, dar și ca urmare a unei natalități reduse.

Profesorul Vasile Ghețău spune că la recensământul din 2002 statisticienii au avut o mare supriză. Ei estimaseră o scădere a populației, față de datele de la recensământul din 1992, de circa 400.000 de persoane. „Surpriza a fost că scăderea populației a fost de 1,1 milioane, deci cu 700.000 mai mult față de cât estimasem. S-a dovedit că aceștia erau persoane care plecaseră în străinătate și erau neînregistrate”, a explicat prof. Vasile Ghețău, adăugând că situația s-ar putea repeta și la recensământul din acest an.

Mai mulți pensionari, raportat la numărul de persoane care muncesc

Ghețău atrage atenția că un număr mai mic al populației active va însemna că România va avea un raport populație inactivă/populație activă mult mai mare decât în prezent.

La nivelul Eurostat există un indicator care prezintă raportul dintre numărul total al persoanelor inactive din punct de vedere economic (în vârstă de 65 și peste) și numărul persoanelor active (de la 15 la 64 de ani).

Astfel, potrivit datelor Eurostat, în România, acest indicator a crescut în fiecare an, ajungând de la 19,6 în anul 2001 la 21,4 în anul 2010, pentru 2011 neexistând date pentru România. Spre comparație, în Bulgaria acest indicator a crescut de la 24,0 în 2001, la 25,9 în 2011.

În 2011, în Spania acest indicator este de 25,2, iar Italia a raportat 30,9, cea mai mare dependență din Europa a persoanelor inactive de cele active fiind în Germania – 31,2. Cea mai mică dependență este în Turcia, de 10,8, iar în Polonia este de 19,0. Media la nivelul UE 27 a fost în 2010 de 25,9.

Ilie Șerbănescu: „România este în bejenie”

„Recensământul nu va face să arate decât ceea ce se știa deja: România este în bejenie. Sunt, aproape, la fel de mulți sau puțini români care lucrează în străinătate, cât sunt și în țară. România are cea mai mică rată de ocupare din UE, una de tip african”, a declarat pentru gândul analistul economic Ilie Șerbănescu.

El consideră că cel mai important efect al recensământului din acest an este că el va arăta că, de fapt, nu este corect când guvernanții spun că 40% din populația activă a României lucrează în agricultură.

„Cel mai important efect este că se va termina cu prosteala care spune că 40% din populația ocupată este în agricultură. Cei din mediul rural care contează cu adevărat sunt plecați deja din România. Aceia pe care UE vrea să îi > din agricultura României, cei 3 milioane de români, muncesc deja în străinătate, nu mai sunt în țară”, a spus Șerbănescu.

Posibile erori

Statisticienii atrag atenția că la orice recensământ există o marjă de eroare.

„Nu vom ști niciodată care este procentajul de populație neînregistrată în cadrul recensământului. Totul depinde dacă va exista o sustragere a populației în timpul recensământului sau dacă vor fi defecțiuni de înregistrare din cauza recenzorilor”, a spus Ghețău.

În UE mai sunt doar opt state care mai fac recensământul pe baza de formulare – România, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie – pentru că s-a remarcat o reacție negativă a cetățenilor la întrebări privind etnia, limba maternă, religia și chiar și nivelul studiilor.

Alte efecte ale scăderii numărului populației

În afară de o creștere a PIB-ul pe locuitor, o altă consecință este că România va raporta indicatori de consum de bunuri și servicii în creștere, dacă va reieși că populația va fi mai mică cu 2-3 milioane locuitori. Sunt însă și indicatori care se vor înrăutăți vizibil, cum ar fi de exemplu consumul de tutun și de alcool pe cap de locuitor. Pe de altă parte, o serie de indicatori statistici precum mortalitatea, speranța de viață la naștere se vor modifica. Este de așteptat că România va avea zone cu un grad mare de depopulare.

În ciuda tuturor posibilelor implicații ale recensământului, profesorul Vasile Ghețău spune că autoritățile nu au contactat reprezentanții Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române pentru a le cere opinia.

„Nu ni s-a cerut opinia în ce privește posibilele efecte ale scăderii populației. Ar trebui să existe o preocupare din partea autorităților”, a conchis Ghețău.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Megan Fox, gata să facă următorul pas în relația cu Machine Gun Kelly. Actrița speră...
Inchide