• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Termopanul se pregătește de exit. Tripanul promite facturi la încălzire cu până la 15% mai mici

Termopanul se pregătește de exit. Tripanul promite facturi la încălzire cu până la 15% mai mici
În acest context, vânzătorii de ma­­teriale de construcții vin cu noi oferte. Omniprezentul termo­pan are un concurent serios, tripanul. Mai eficient termic, mai bun izo­lator fonic, dar și sensibil mai scump

În acest context, vânzătorii de ma­­teriale de construcții vincu noi oferte. Omniprezentul termo­pan are un concurent serios,tripanul. Mai eficient termic, mai bun izo­lator fonic, dar șisensibil mai scump.

„Folosirea unui geam de tip tripan în locul unuia similar de tiptermopan poate conduce la o scădere de 10-15% a valorii facturiiaferente încălzirii unei locuințe. În plus, protecția fonică estecu până la 50% superioară unui termopan clasic”, a declarat pentruGândulMarin Cruțescu, membru al Consiliului Director al Patro­natuluiProducătorilor de Tâm­plărie Termoizolantă(PPTT).

Avantajele sunt evidente. Prețul poate fi însă un impedimentserios. „În cazul unei fereste fixe, un metru pătrat de termopancostă în jur de 50-60 de euro pe metru pătrat, în timp ce, pentru osuprafață similară de tripan ar trebui să plătiți între 70 și 80 deeuro”, precizează Cruțescu.

Zgomotul rămâne în stradă

Diferența de preț este dată de câteva caracteristici tehnice.Pentru fabricarea unui geam termopan se folosesc două foi desticlă, iar pentru tripan se utilizează trei. Argonul sau kriptonulsunt cele două gaze introduse între foile de geam pentru a seobține o protecție termică superioară termopanului cu aproximativ35%, ajungându-se astfel la o valoare a indicelui de transfertermic de 1,1 wați pe metru pătrat kelvin.

În plus, utilizarea celor două substanțe duce și la o protecțiefonică deosebită. În cazul folosirii argonului zgomotul autobuzuluidin fața blocului poate fi redus cu aproximativ 29 de decibeli.Mult mai bine stau lucrurile dacă se apelează la kripton,disconfortul fiind diminuat chiar și cu 36 de decibeli.Dezavantajele sunt și ele prezente. Fereastra dumneavoastră poateajunge la o grosime de 44 de milimetri, iar trecerea de la termopanla tripan pre­supune și schimbarea tâmplăriei, deci costurisuplimentare. În același timp, puținii posesori ai un astfel desistem din România se plâng de faptul că argonul se pierde în timprelativ scurt.

„În cazul unui montaj corect, nive­lul pierderii de gaz nutrebuie să depășească 0,3% anual”, afirmă însă reprezentantulPPTT.

Interesul pentru nou în construcții, la cota deavarie

Comercianții spun că apetitul pentru construcții și renovări alromânilor s-a diminuat considerabil. „Aproximativ 10% din cei carese gândesc să dea un nou aspect ferestrelor cumpără geamuri de tiptripan”, spune pentru Gândul Damian Iulian, director de vânzări alfirmei de profil ieșene Iris&Isis. „În timp, termopanul va fidetronat. Însă, în situația actuală a economiei românești, tripanuleste văzut în continuare ca fiță și nu ca un produs care creștesensibil gradul de izolare termică al unei locuințe”, afirmăClaudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor deMateriale de Construcții din România.

Piața tâmplăriei termoizolante ajun­sese în urmă cu doi ani laun nivel record, de peste 800 de milioane de euro. Anul acesta,reprezentanții patronatului de profil anticipează o scădere de 50%față de acum doi ani, în condițiile în care, în 2009, peste 1.000de companii, dintre cele 5.000 existente, și-au închis porțile.(Ionuț Morariu)

Inchide