TESTUL HOTELULUI DE 4 STELE LA MAREA NEAGRĂ: Ce să alegi între România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina

Redactor:
Corina Vârlan
România ocupă locul al treilea, după Turcia și Georgia, în topul țărilor cu litoral la Marea Neagră din punct de vedere al tarifelor afișate de hotelieri.

România ocupă locul al treilea, după Turcia și Georgia, în topulțărilor cu litoral la Marea Neagră din punct de vedere al tarifelorafișate de hotelieri. gândul a analizatcosturile unei vacanțe de șapte zile, la un hotel de 4 stele, dintoate cele șase state cu ieșire la Marea Neagră, mai exact România,Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina, pentru perioada 1august – 15 august. Au fost luate în considerare doar ofertele careinclud în preț micul dejun. În calcule nu a fost inclus costultransportului.

Hotelierii din România concurează la prețuri cu cei din Turcia,chiar dacă serviciile suplimentare oferite la noi sunt mai slabecomparativ cu ale statelor cu litoral la Marea Neagră. Dacă înRomânia un turist cazat la un hotel de 4 stele nu are întotdeaunainclus în costul cazării accesul la piscină, la masaj sau la o salăde fitness, pe litoralul georgian ar primi o gamă largă defacilități, precum acces la piscină, la jacuzzi, la sala de biliardsau de fitness, și chiar la solar.

De multe ori prețul plătit de turiști pentru serviciile unuihotel de 4 stele de pe litoralul românesc poate acoperi atâtcosturile unui sejur în Turcia, cât și pe cele legate detransportul cu trenul la destinație. Astfel, dacă la un hotel dinRomânia turiștii plătesc și 700 de euro pentru o ședere de șaptezile, în Turcia costul acestuia este mai mic cu minimum 100 deeuro.

Rusia domină în topulcosturilor per sejur pe litoralul MăriiNegre

Loc Țară Costul unui sejur de 7 zile (cu micdejun inclus) la un hotel de 4 stele Posibile facilități incluse înpreț
1. Turcia 500 – 600 de euro saună, sală de fitness, sală de jocuri, masaj,teren de tenis, piscină, wi-fi, parcare
2. Georgia 400 – 650 de euro piscină, jacuzzi, biliard, sală de fitness,masaj, solar, teren de tenis, saună, parcare, wi-fi
3. România 500 – 700 de euro wi-fi, sală de fitness, masaj, parcare,biliard
4. Bulgaria 400 – 900 de euro wi-fi, parcare, teren de tenis, sală de fitness,teren de joacă pentru copii, piscină, masaj, saună, jacuzzi,spa
5. Ucraina 400 – 1.050 de euro wi-fi, saună, sală de fitness, masaj, piscină,spa, solar, sală de jocuri
6. Rusia 1.070 – 1.550 de euro saună, sală de fitness, solar, masaj, jacuzzi,piscină, wi-fi, spa, biliard, teren de tenis

Sursă: date obținute de gândul de pesite-urile internaționale de profil

Familiile care pleacă în vacanță alături de copii pot obținecazare gratuită pentru aceștia în funcție de politica fiecăruihotel. În general, pe perioada sejurului, părinții primesc un pătuțgratuit pentru copiii cu vârste de maximum doi ani.

Persoanele care aleg să plece în vacanță cu automobilul propriutrebuie să știe că parcarea nu este întotdeauna inclusă în prețulcazării. Tarifele variază de la 0,80 euro pe zi pentru un locîntr-o parcare publică, la 1,7 – 10 euro pe zi pentru un loc înparcarea privată a hotelului. În România parcarea este asiguratădoar la câteva dintre hotelurile de 4 stele.

Click pentru amări

Cum arată în străinătatelitoralul Mării Negre

• Celmai dezvoltat litoral de la Marea Neagră este cel bulgăresc. Acestaare o lungime de 378 de kilometri și este mult mai bine valorificatcomparativ cu cel românesc.

•Stațiunile din Ucraina sunt puțin cunoscute în Uniunea Europeană,ele fiind vizitate în principal de cetățenii Republicii Moldova, decei din Belarus și de ruși.

• Ceamai cunoscută stațiune rusească de pe litoralul Mării Negre esteSochi, aceasta fiind o stațiune modernă care reușește să atragăchiar și turiști occidentali. „Rusia este o destinație scumpă, așaa fost întotdeauna. Nivelul lor de trai este mai mare, au o păturădestul de înstărită care să asigure cererea pentru produsele lor”,a declarat pentru gândul MirceaDrăghici, consultant în domeniul turismului. Pentru șapte zile laun hotel de 4 stele de pe litoralul rusesc, turiștii plătesc înmedie peste 1.000 de euro.

•Litoralul turcesc de la Marea Neagră nu este foarte bine dezvoltatpentru că aici nu s-a investit foarte mult de-a lungul timpului,comparativ cu litoralul Mării Mediterane și cel al Mării Egeepromovat de către turci la nivel internațional. Litoralul de laMarea Neagră este preferat ca destinație de vacanță de către turci,fiind destinat turismului de masă.

• Peplan internațional, zona orientală a Mării Negre, în care se aflăși litoralul georgian, nu este foarte bine promovată, chiar dacăaici clima este mult mai bună față de cea din Bulgaria sau dinRomânia, explică pentru gândul TraianBădulescu, consultant în domeniul turismului. Temperaturile mediiînregistrate pe litoralul georgian în luna august variază între 25și 35 de grade Celsius, în timp ce în România acestea ajung la 25 -30 de grade, iar în Bulgaria la 27 – 30 de grade.

Cum explică hotelieriiromâni tarifele mari

Tarifele mari afișate de hotelurile din România țin de duratasezonului estival, explică Daniel Vasilescu, președinteleFederației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Acestasusține că hotelurile de la mare trăiesc practic doar două luni pean. În această perioadă hotelierii sunt obligați să practice tarifemari pentru a-și putea acoperi cheltuielile de întreținere pentrutot parcursul anului.

El spune că în prețul camerei de hotel sunt incluse costurileutilităților cum ar fi apa, lumina sau căldura. La acestea seadaugă salariile personalului, impozitele plătite de hotelieri peclădirile deținute, pe terenuri și impozitele către administrațiilelocale. „Cu cât costurile sunt mai mari, cu atât hotelierii crescprețurile pentru a le putea acoperi, și pentru a face la rândul lorprofit”, mai spune Vasilescu.

În ciuda prețurilor mari „un hotelier de la noi nu câștigă maimult ca un hotelier din Bulgaria, ba din contră, câștigă mai puțin.Românii mențin costurile standardizate la un nivel ridicat ca să nuiasă în pagubă”, ne-a declarat Daniel Vasilescu, în vreme ce MirceaDrăghici susține că proprietarii de hoteluri „își permit să menținătarife ridicate pentru că există cerere pe piață pentru serviciilelor”.

„La un hotel bun, prețul mediu al unei camere este de 80 – 90 delei. În cazul unui management foarte bun, rata profitului unuihotelier poate ajunge până la 30% – 40%”, explică pentrugândul DragoșRădulescu, consultant în domeniul turismului.

De ce pierd românii – nuștiu să se promoveze

„Privatizarea proastă, neeconomică, făcută fără cap a contribuitla situația care se vede în prezent pe litoral. Pe lângă faptul căavem lipsuri, nu ne pricepem să ne vindem, cel puțin din ce amvăzut eu. Chiar dacă avem un hotel frumos, cu servicii bune, nuștim să le promovăm. Străinii știu să se promoveze chiar și atuncicând serviciile nu sunt la fel de bune”, explică Vasilescuinsuccesul turismului românesc de litoral. „Nu există hotel nou,renovat, de 4 stele la noi, în care mobilierul să arate mai rău cala ceilalți”, susține acesta.

Românii au mari rezerve în ceea ce privește petrecereavacanțelor pe litoral. Potrivit președintelui FPTR, numărulromânilor care pleacă în vacanță în străinătate este constant. „Înafara țării pleacă tot cei care plecau și înainte”. „Îngrijorătoreste un alt aspect însă”, spune Daniel Vasilescu. „Că cei mai mulțidintre români nu merg nicăieri în concediu din lipsa banilor. Nicinu vin la marea noastră dar nici nu pleacă pe un alt litoral „, maispune acesta.

Conform datelor Biroului de Statistică din Bulgaria, anul trecut1,4 milioane de români au vizitat această țară, dintre care 583.000și-au petrecut acolo vacanța. Potrivit consultantului DragoșRăducan, în 2010, pe litoralul bulgăresc au ajuns în medie 100 -120 de mii de români.

Cum se explică calitateamai slabă a serviciilor de pe litoralulromânesc

Subfinanțarea și personalul care se schimbă de la an la an înRomânia reprezintă un alt motiv pentru care noi am fi pierdutstartul, explică Mircea Drăghici, consultant în turism. El spune cănici investitorii în turism nu-și cunosc clienții, „nu știu cui seadresează”. „Totul se reduce la piața pe care activezi și la ce vorclienții de la tine”, mai spune Drăghici.

„În România a mai rămas o singură plajă clasificată blue flag (certificat de calitate). Nici asta nu ajută. Pe litoral apa estemurdară și nisipul nu este întreținut. În momentul în care nu aiparte de securitate nu ai cum să atragi turiști”, mai spuneDrăghici.

Diferențele mari între facilitățile suplimentare incluse înprețul unui sejur la noi față de cele din celelalte țări cu ieșirela Marea Neagră sunt explicate de Daniel Vasilescu prin faptul cănoi „avem foarte multe hoteluri care au fost gândite a fidormitoare, nu pentru confortul clienților. Nimeni nu s-a gândit laașa ceva în perioada în care acestea au fost costruite”.

Potrivit acestuia, în România dotările suplimentare – cum ar fipiscina, sauna, masajul, sălile de biliard, fitness sau de jocuri-, nu au fost adoptate de către hotelieri în principal din cauzacosturilor mari ale investițiilor și a celor de întreținere. „Nuavem așa ceva pentru că aceste facilități înseamnă costuri. Pentrua se oferi astfel de servicii trebuie să existe o investiție. Nu osă existe la noi așa ceva prea curând”, explică Drăghici.

Ce îi atrage pe turiștipe litoralul românesc

În România, stațiunile care atrag cel mai mare număr de turiștisunt Mamaia, pentru cluburile sale și pentru entertainment, și VamaVeche. Aceasta din urmă este o stațiune unică prin nonconformismulsău, prin stilul mai rustic și prin numeroasele concertedesfășurate aici.

Stațiunile ca Eforie Nord, Neptun, Olimp și Mangalia suntfrecventate, în general, de turiștii care vin pe litoral pentrutratament și SPA ori sunt familiști.

Cele mai popularedestinații:

1. Bulgaria

 • Albena – singura stațiune al cărui management este administratde o singură societate, preferată în principal de cătrefamilii.
 • Sunny Beach – cea mai mare stațiune din Bulgaria, preferată deturiștii germani, nordici și ruși.
 • Nisipurile de Aur – stațiunea cu cele mai multe hoteluri delux, preferată de tineret.
 • Balchik – turiștii pot vizita aici Castelul Reginei Maria.
 • Nessebar – oraș istoric.

2. Ucraina

 • Peninsula Crimeea – vestigii tătărăști.
 • Simferopol – important centru politic, economic și detransport.
 • Odessa – aici acostează și vase de croazieră.
 • Sevastopol – oraș istoric.

3. Rusia

 • Sochi – cea mai cunoscută stațiune. Aceasta va găzdui în curândJocurile olimpice de iarnă.

4. Turcia

 • Trabzon – oraș istoric.
 • Istanbul – principalul oraș destinație turistică la careturiștii pot ajunge foarte ușor.

5. Georgia

 • Sukhumi – cea mai cunoscută stațiune georgiană.
 • Batumi – port și centru comercial.

Cât îi costă pe românisă plece în străinatate pe litoralul Mării Negre prin agențiile deturism

Țară Stațiune

Tarif – cazare la hotel de 4 stele cu mic dejuninclus

Turcia Trabzon 290 de euro/ persoană, sejur 6 nopți – 490 de euro/ persoană,sejur 7 nopți
Georgia Poti 1.123 de euro/ persoană, sejur de 7 nopți
Georgia Constantin și Elena 230 de euro/ persoană, sejur de 6 nopți
Rusia Sochi 600 de euro/ persoană, sejur de 6 nopți – 985 de euro/ persoanăsejur de 7 nopți
Ucraina Sevastopol 965 de euro/ persoană, sejur de 7 nopți
Ucraina Odessa 400 de euro/ persoană, sejur de 6 nopți
Bulgaria Sunny Beach 200 de euro/ persoană, sejur de 6 nopți – 330 de euro/persoană, sejur de 7 nopți

Sursă: informații obținute de gândul de ladouă dintre agențiile de turism din România.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide