Ți-ai hărțuit sexual angajații? Guvernul te iartă o dată. Lista celor 333 de abateri pentru care nu mai primești amendă din prima. PROIECT LEGEA PREVENȚIEI

Publicat: 31/03/2017, 08:49

Mai exact, potrivit proiectului, la prima constatare a unei contravenții se încheie un proces verbal de constatare și sancțiune cu avertisment, la care se anexează un plan de remediere. Termenul pentru intrarea în legalitate este de trei luni. Contravenientul beneficiază de aceste măsuri, o singură dată pentru oricare dintre contravențiile menționate în proiectul de lege, în termen de 3 ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

„Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții de către persoanele/entitățile care desfășoară activitate economică, precum și prevenirea săvârșirii de contravenții de către instituțiile publice și instituțiile publice locale”, se arată în proiectul de lege, în a cărui anexă sunt prevăzute contravenții, din peste o sută de legi, ordonanțe și hotărâri de guvern, care ar urma să intre sub incidența noilor măsuri.

„E rezultatul unei munci de aproape două luni. E o lege care e așteptată de mediul de afaceri, iar în text ați adăugat și component pentru administrație. Este, totodată, un proiect de lege prioritar pentru noi, parte a programului de guvernare, care va ajuta foarte mult mediul de afaceri”, a spus premierul Sorin Grindeanu, în ședința de Guvern de joi.

„Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii și a listei contravențiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, a adăugat Petrescu.

Potrivit ministrului pentru IMM-uri, legea se va baza pe doi piloni – informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de informare a acestora prin mai multe instrumente și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.

CITEȘTE AICI PROIECTUL LEGII PREVENȚIEI

CITEȘTE AICI LISTA COMPLETĂ A CONTRAVENȚIILE SUB INCIDENȚA LEGII PREVENȚIEI

Discriminarea și vânzarea de teze de doctorat, sancționate cu avertisment la prima abatere

Printre contravențiile propuse la a fi scutite de amendă la prima abatere sunt însă și unele cel puțin bizare.

De exemplu, unele cuprinse înLegea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Mai exact, este vorba de articolele prin care este interzisă discriminarea prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relațiile de muncă, cum ar fi concedierea, stabilirea salariului sau promovare. De asemenea, sub incidența legii prevenției ar urma să intre și prevederea conform căreia „constituie discriminare bazată pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărțuire sau hărțuire sexuală, având ca scop sau efect de a crea la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată; de a influența negativ situația persoanei angajate în ceea ce privește promovarea profesională, remunerația sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea și perfecționarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ține de viața sexuală”. În cazul acestor două contravenții amenzile prevăzute de legea actuală se încadrează între 3.000 și 100.000 de lei.

O altă contravenție scutită de amendă, la prima constatare, ar fi cea legată de „comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat”. Pentru astfel de faptă, încadrată contravenție în Legea educației naționale, amenda prevăzută este5.000 lei la 50.000 lei.

De asemenea, cu un avertisment sunt sancționate în primă instanță și o serie de contravenții silvice , în cazul cărora anul trecut s-a stabilit prin ordonanța de urgență 51 majorarea amenzilor, pentru a evita declanșarea unei proceduri de infrigement pentru România. Iată două exemple din lege sancționate, în prezent, cu ameni între 15.000 și 20.000 de lei:

„Neutilizarea Sistemului informatizat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit în continuare SUMAL, sau transmiterea cu întârziere mai mare de 45 de zile de la data la care trebuia să se facă raportarea lunară de către profesioniști, din culpa acestora, a datelor în SUMAL și cu suspendarea acordului de distribuire și utilizare a documentelor cu regim special pentru o perioadă de 1 an. Sancțiunea se aplică numai cu condiția notificării profesionistului în cauză de către structura teritorială de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de maximum 5 zile de la data prevăzută de lege pentru raportarea datelor în SUMAL”
„Introducerea pe piață a lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta, așa cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn sau produse din lemn, cu confiscarea lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta sau, după caz, cu interzicerea comercializării lemnului sau a produselor din lemn”.
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Rușii cutremură Europa! Vor lovi tot continentul. Nici România nu va scăpa
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii