Cuvintele cheie de Black Friday sunt documentare și pregătire. Înainte de toate, fă-ți o listă de cumpărături și stabilește cu atenție prioritățile, alege modelele pe care le vizezi pentru fiecare tip de produs și notează cu atenție caracteristicile tehnice în cazul produselor electronice și electrocasnice. Și, mai presus de toate, notează prețul mediu al obiectelor pe care intenționezi să leachiziționezi pentru ca, la momentul zero al reducerilor, să fii în temă dacă ești cu adevărt în fața unei afaceri sau dacă reducerea nu este atât de semnificativă pe cât pretinde vânzătorul că este.
Având în vedere că majoritatea comercianților mizează și pe componenta emoțională, mai ales când lângă un produs se găsește și steluța sau „eticheta” care arată o reducere mare, cumpărătorul trebuie, la rândul său, să se înarmeze cu informație și cu „sânge rece”.
Documentarea este de bază și cu câteva săptămâni înainte trebuie să începeți să comparați prețuri, să decideți exact ce vă doriți și, mai ales, să stabiliți un buget. Având în vedere că e posibil să nu găsiți exact modelul pe care îl vizați la reducere, puneți opțiunea doi și trei la modelul respectiv pe listă.
Partea negativă este că stocurile pentru cele mai interesante produse electronice stocurile se pot epuiza chiar și în sub un minut, așa că rapiditatea este esențială.
Chiar și în ziua de Black Friday merită folosite comparatoarele de prețuri pentru a vedea cum stau lucrurile cu produsul dorit.
Dacă vreți să cumpărați de pe anumite site-uri, instalați-vă aplicația, autentificați-vă și salvați detaliile de card. Este o măsură care vă crește șansele de a fi printre primii care cumpără produsul dorit.
O idee bună este să vă uitați pe Facebook și Instagram, de unde puteți afla mai multe despre oferte.
ANPC a publicat recent un Ghid al consumatorului pentru Black Friday. Iată câteva sfaturi de la protecția consumatorului:
1. Fă o listă cu produsele pe care dorești să le achizitionezi și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta să eviți falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat.
• Verifică cu atenție modul în care este afișată reducerea pe site sau pe eticheta produsului.
• Nu cădea în capcana ofertelor care anunță mari reduceri de prețuri doar pentru a te atrage să intri în magazin.
• În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ai ales produsul.
• Utilizează cardul pentru a face plata. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă ai plătit prin card, poți utiliza procedura refuzului la plată pentru a-ți recupera suma plătită – în principiu, în cel mult 30 de zile de la data plății. Contactează-ți banca pentru a afla mai multe amănunte.
ANPC mai notează câteva elemente esențiale pe care să le aveți în vedere când vă lansați în sesiunea de cumpărături:
Cum se afișează reducerea
Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).
Care sunt regulile privind reducerea de preț?
Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.
Pot renunța la achiziție după ce am încheiat contractul?
A. În cazul magazinelor clasice, legea NU îți dă dreptul de a renunța la contract.
B. Pentru magazinele online, legea stabilește un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului în care poți renunța la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare.
Comerciantul este obligat să-ți ramburseze prețul plătit (inclusiv costurile de livrare a produsului la tine) în termen de maxim 14 zile de la momentul în care ai renunțat la contract.
Garanții
Regulile privind garanțiile se aplică indiferent de modul în care sunt achiziționate produsele și de prețul acestora, online, din magazinul clasic, la preț redus sau la preț întreg.
Ce se întâmplă dacă produsul se defectează sau nu respectă specificațiile?
Ai dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a prețului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile.
Contactează vânzătorul dacă ai o problemă!
Ce este foarte important, chiar dacă în practică ți se spune să iei legătura direct cu service-ul în cazul unui defect, responsabilitatea va aparține întotdeauna vânzătorului, potrivit legii. Nu ai niciun fel de contract încheiat cu service-ul, iar acesta nu poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea regulilor privind garanția. Prin urmare, chiar dacă mergi tu la service cu produsul, informează întotdeauna vânzătorul despre problemele apărute.
Produsul reparat/înlocuit este acoperit de o nouă garanție?
În cazul produselor de folosință îndelungată, cum ar fi dispozitivele electronice, produsul înlocuit este acoperit de o nouă garanție care începe din momentul înlocuirii.
În cazul produselor reparate, garanțiile legale și comerciale se prelungesc cu o perioadă egală cu timpul scurs din momentul în care ai notificat vânzătorului defectul sau i-ai predat produsul, până în momentul în care produsul a fost reparat și ai fost înștiințat cu privire la acest lucru sau până în momentul în care produsul ți-a fost livrat.