TOPUL cheltuielilor bugetare. Câți bani încasează zilnic statul și cât cheltuiește

TOPUL cheltuielilor bugetare. Câți bani încasează zilnic statul și cât cheltuiește
Publicat: 25/09/2013, 12:37
Actualizat: 20/03/2019, 14:42

Statul a cheltuit în fiecare zi din primele șapte luni ale anului 129,4 milioane de euro, cu 5,1% mai mult decât sumele pe care le-a colectat la buget sub formă de taxe, impozite sau contribuții, reiese din calculele gândul pe baza execuției bugetare din iulie.

Astfel, guvernul a creat în fiecare zi o datorie de 6,3 milioane de euro pentru a putea plăti salariile din sectorul bugetar sau pentru a putea finanța spitalele din țară.

Mai mult, doar 6,7% din banii cheltuiți au fost destinați finanțării unor investiții, mare parte dintre ei fiind alocați Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR). Cea mai costisitoare „factură” a României a continuat să fie plata pensiilor, un efort zilnic de 30,3 milioane de euro, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În ceea ce privește atragerea de fonduri europene, cifrele din perioada ianuarie -iulie arată că statul a încasat, în medie, 4 milioane de euro pe zi de la Comisia Europeană. România mai are de absorbit încă 15,6 milioane de euro din suma care i-a fost pusă la dispoziție în actualul exercițiu financiar al Uniunii. Dacă rata de absorbție se va menține la același nivel, la un calcul simplu reiese că statul ar mai avea nevoie de peste 10 ani pentru a accesa aceste fonduri.

Calculele gândul au fost făcute pe baza datelor publicate de Finanțe și luându-se în considerare toate zilele din primele șapte luni, respectiv 212 (inclusiv sâmbătă și duminică). Cursul de schimb folosit a fost de 4,45 lei/euro.

Câți bani a colectat statul în fiecare zi

Fondurile europene au reprezentat doar 3,2% din încasările statului din primele șapte luni. Zilnic, la buget s-au strâns câte 123 de milioane de euro.

Având în vedere că evaziunea fiscală din România este estimată a fi de circa 14% din PIB, potrivit celui mai recent raport anual al Consiliului Fiscal, respectiv de circa 19,4 miliarde de euro la un PIB de 140,7 miliarde de euro (626,2 miliarde de lei la rectificare), bugetul este prejudiciat zilnic de alte circa 53,1 milioane de euro, reiese din calculele gândul.

„Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, în timp ce contribuțiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” (salariați în economia subterană)”, se arată în raportul pe 2012 al Consiliului.

Cele mai mari sume încasate la buget au provenit din taxa pe valoare adăugată (TVA). Statul a colectat TVA în valoare de 30 de milioane de euro pe zi în perioada ianuarie-iulie.

Din impozitul pe profit datorat de toate companiile din România care au ieșit „pe plus” în 2012, statul a încasat zilnic doar 8,1 milioane de euro, cu 35% mai puțin decât din accize, spre exemplu.

Alte 13,9 milioane de euro s-au vărsat zilnic la buget din impozitele pe salarii și pe venituri, în timp ce 2,9 milioane de euro s-au colectat zilnic sub formă de impozite și taxe pe proprietate.

Contribuțiile de asigurări au reprezentat un plus de 33 de milioane de euro pe zi, din care, 23 de milioane de euro s-au dus zilnic la bugetul de pensii, respectiv la cel al asigurărilor sociale de stat.

Câți bani a investit statul în fiecare zi din 2013

Pe hârtie, statul a investit în fiecare zi din perioada ianuarie-iulie 3,8 milioane de euro în infrastructura rutieră din România, reiese din cheltuielile de capital alocate CNADNR.

Cu acest buget, compania de drumuri ar fi putut să construiască în primele șapte luni ale anului 154 de kilometri de autostradă, la un preț mediu de 23,3 milioane de euro, cost rezultat dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenței în urma căreia reiese că în România, kilometrul de autostradă este de trei ori mai scump decât în Bulgaria.

Practic, în perioada ianuarie-iulie, CNADNR a avut bani să investească în finanțarea a circa 0,7 km de autostradă pe zi.

Autoritățile locale, respectiv primăriile și consiliile județele din teritoriu cheltuiesc zilnic 3,9 milioane de euro pentru proiectele de investiții pe care le au în derulare.

În ceea ce privește banii pe care executivul i-a alocat programelor cu finanțare din fonduri externe, suma este cu 10% mai mică decât dobânzile pe care România le plătește zilnic în contul împrumuturilor pe care le-a contractat. În primele șapte luni ale anului, de la bugetul general consolidat s-au cheltuit 7,9 milioane de euro pentru plata dobânzilor, în timp ce proiectele finanțate din fonduri externe au presupus o cheltuială zilnică de 6,7 milioane de euro.

„Gaura” de la pensii s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro în fiecare zi

Cele mai costisitoare cheltuieli ale statului sunt plata pensiilor, circa 30,3 milioane de euro zilnic, și a salariilor celor circa 1,1 milioane de bugetari.

În fiecare zi din 2013, „gaura” de la bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv diferența dintre contribuțiile colectate și pensiile plătite, s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro.

În ceea ce privește plata salariilor din sectorul bugetar, reîntregite la începutul anului, guvernul a cheltuit zilnic 28,9 milioane de euro pentru cele circa 1.189.197 de posturi din sectorul bugetar, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

Reiese astfel că, în medie, statul plătește într-o zi circa 24 de euro din salariul lunar al unui bugetar.

Din vistieria statului au mai fost plătite plătite zilnic bunuri și servicii în valoare de 20,8 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor, respectiv 11,7 milioane de euro, îndreptându-se către sistemul de sănătate (finanțarea spitalelor, a medicamentelor compensate șamd).

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte...
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Scandal imens la Survivor România: „Ce faci, mă, ți-a căzut ochiul?”
Cod portocaliu de vijelii în București. Alertă cruntă a meteorologilor
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Situația este îngrijorătoare în România
Infern la Vamă. Români blocați pentru că le lipsește un document. Coadă de kilometri
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...