• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Topul județelor rău-platnice. Restanțele au explodat în septembrie, până la 3,7 miliarde de €

Topul județelor rău-platnice. Restanțele au explodat în septembrie, până la 3,7 miliarde de €
Bucureștiul și Bihorul conduc detașat topul național al restanțierilor la credite pe luna septembrie, aici fiind consemnate cele mai mari valori ale restanțelor totale, în lei și valută, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Bucureștiul și Bihorul conduc detașat topul național alrestanțierilor la credite pe luna septembrie, aici fiind consemnatecele mai mari valori ale restanțelor totale, în lei și valută,arată datele Băncii Naționale a României (BNR). Astfel, lasfârșitul lunii trecute, creditele restante ale bucureștenilorînsumau 5,14 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o pondere aîntârzierilor la plată în total credite de 6,36%. Chiar dacăîmprumuturile restante ale bihorenilor reprezintă cam un sfert dincreditele cu întârzieri din Capitală, respectiv 1,2 miliarde delei, îngrijorătoare este ponderea acestei sume în totalîmprumuturi. Indicatorul era în septembrie de 19,3%, nivel deaproape trei ori mai mare decât media națională, de 7,4%.Restanțele totale depășesc suma de 15,66 miliarde de lei, respectiv3,72 miliarde de euro.

Ardealul, primul în top

Situația stă diferit dacă se analizează datele pe monede înfuncție de ponderea restanțelor în total credite acordate. Astfel,județele din Ardeal se află în fruntea clasamentelor, atât la lei -Bistrița-Năsăud – cât și la valută – Bihor – , cu ponderi deaproximativ 20%. „Probabil este vorba de condițiile economicelocale, care fac ca anumite categorii de oameni să fie maiafectate. Dacă în acel județ situația economică e mai proastă, iarunele industrii merg mai greu, toate acestea se reflectă încreșterea acestui indicator”, a declarat pentru gândul analistuleconomic Aurelian Dochia. Asta în condițiile în care, în modtradițional, zona s-a prezentat întotdeauna mai bine decât restulțării, în această privință, remarcă Dochia.

De exemplu, la lei, topul este condus de Bistrița-Năsăud, undeindicatorul menționat era de 18,8% luna trecută, la un volum alcreditelor restante de 164,5 milioane de lei. Asta în timp ce medianațională a fost de 9,3% în septembrie, în urcare de la 9% înaugust. Pe locurile următoare se află Suceava (14,6%), Botoșani(14,4%), Galați (13,5%) și Arad (13,3%). Cât despre valută, Bihorulse află pe primul loc în funcție de indicatorul analizat, cu opondere de 21,9%, în condițiile în care împrumuturile restante auînsumat 979,8 milioane de lei. În clasament mai figurează Ialomița(15%), Galați (11,1%), Brașov (8,9%) și Arad (8,5%), în timp cemedia națională a fost de 6,36%, cu aproape un punct procentualpeste nivelul din august.

Inchide