TOPUL PRIMELOR DE PAȘTE

TOPUL PRIMELOR DE PAȘTE
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 20:39

Salariați din mai multe domenii de activitate au primit deja sauurmează să încaseze prima de Paște, în timp ce alții nici nu sperăla o asemenea bonificație. Pe primul loc în topul primelor sesituează angajații care au și cele mai mari salarii din România,cei ai băncilor.

„Primele se acordă în funcție de cum a fost negociat contractulcolectiv de muncă. Valoric, ele pornesc de la jumătate din salariuși pot ajunge până la un salariu”, a declarat pentru Gândulpreședintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci,Constantin Paraschiv. El a menționat că salariul mediu net îndomeniul bancar, în care activează aproximativ 70.000 de persoane,este de 3.200 de lei.

Chiar dacă nu se ridică la valoarea primită de „colegii” lorbancheri, și sindicaliștii de la Automobile Dacia au motive debucurie, mai ales în condițile creșterii fără precedent aexporturilor. „Prin contractul colectiv de muncă a fost stabilităprima de Paște în valoare de 30% din salariul mediu brut, adică 530de lei în sumă netă”, a declarat pentru Gândulpreședintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache. Peplatforma Dacia de la Mioveni lucrează în momentul de față 14.000de angajați.

La Romtelecom, companie pentru care muncesc 9.600 de oameni,prima este ceva mai mică, de 400 de lei în medie, așa cum esteprevăzut în contractul colectiv. O situație mai puțin roz este înindustria tutunului. Chiar dacă angajații din domeniu au cele maimari salarii, după bancheri, extinderea fenomenului contrabandei aredus vânzările oficiale și, în consecință, primele sunt mai micisau chiar lipsesc. La Philip Morris, bonificațiile sunt acordatesub formă de bonuri valorice ce însumează 250 de lei.

Cârnați, baxuri de bere și ciorapi

În industria alimentară, domeniu în care activează 170.000 deangajați, se acordă prime cam peste tot, iar valoarea lor variazăîntre 150 și 600 de lei. „În general, primele se dau în bani. Suntînsă și societăți care, în afară de tainul lunar, dau în plus unsalam, o navetă de bere, un bax de suc”, a declarat pentruGândulpreședintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară,Dragoș Frumosu.

La bonificații în produse asistăm și în industria ușoară, lovităputernic de criză. „Foarte multe societăți din domeniu nu au maiputut oferi prime. Unele au recurs la cadouri din producțiaproprie, cum ar fi lenjerie sau ciorapi. Doamnele preferă ciorapii.La mine la firmă am dat prime de 300 de lei pentru fiecareangajat”, a declarat pentru Gândulpreședintele Federației Patronale din Industria Ușoară, MariaGrapini.

Pe ansamblul economiei, primele de Paște din acest an sunt cumaximum 5% mai mari decât cele din 2009. „Valoarea medie a primeide Paște, pentru posturile de execuție și chiar de middlemanagement, va fi de circa 200-250 de lei, iar cele mai întâlnitemodalități de recompensare a angajatilor vor fi banii cash sautichetele valorice și bonurile cadou, în limita sumei de 150lei/persoană, sumă deductibilă fiscal și scutită integral de platataxelor și impozitelor salariale. Organizațiile care au un contractcolectiv de muncă vor acorda primele de Paște în același cuantumpentru toți angajații lor, conform reglementărilor legale”, adeclarat pentru Gândul directorulgeneral al companiei specializate ABC Human Capital, CorinaDiaconu.

Și totuși, sunt 146.000 de salariați din administrația publicălocală și centrală care nici nu se gândesc la primă, chiar dacă aucontract colectiv de muncă. Aplicarea acestor prevederi a fostblocată de Guvern, prin Legea salarizării unice, după cum aprecizat pentru Gândulpreședintele Federației Sindicatelor din Administrația Publică,Sebastian Oprescu.

Iepuraș generos la complexurile energetice

Angajații complexurilor energetice din România vor primi primeconsistente de Paște, deși Adriean Videanu, șeful MinisteruluiEconomiei, căruia i se subordonează aceste companii, a declaratrecent că aceștia nu vor primi nimic.

La CE Craiova prima este de 3.250 de lei, cu 50 de lei mai maredecât cea acordată angajaților din sistemul financiar-bancar. Deprimă, care reprezintă 90% din salariul mediu pe unitate, vorbeneficia toți cei 2.329 de angajați ai companiei de stat.

La Rovinari, unul dintre cei mai mari datornici la bugetul destat, primele sunt de numai 630 de lei, acordate sub formatichetelor-cadou, în timp ce la Turceni, un alt restanțierimportant la plata dărilor către stat, acestea sunt de 450 delei.

Salariile medii în aceste companii de stat variază între 3.610lei și 3.960 de lei, echivalentul a circa trei salarii medii netepe economie. În 2010 Ministerul Economiei și-a bugetat cheltuielisalariale de aproximativ un miliard de euro pentru plataangajaților celor 41 de companii din subordine.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
RUSIA trimite o UNDĂ DE ȘOC la nivel mondial! Lumea, amenințată de o nouă formă...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...