Topul statelor care dețin CELE MAI MARI REZERVE DE AUR din lume. Câte tone de aur are România

Redactor:
Alexandra Pele
Redactor:
Victor Rotariu
Topul statelor care dețin CELE MAI MARI REZERVE DE AUR din lume. Câte tone de aur are România
Băncile centrale din toată lumea au cumpărat în 2011 aproape 440 de tone de aur, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului

Băncile centrale din toată lumea au cumpărat în 2011 aproape 440 de tone de aur, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, scrie Business Insider.

Printre statele care au cumpărat cea mai mare cantitate de aur se numără Mexicul, Rusia și Coreea de Sud. Statul care își păstrează cel mai mare procent al rezervelor internaționale interne în aur este Portugalia, cu peste 90%.

Anul trecut majoritatea băncilor centrale din lume au achiziționat aur atât cu scopul de a-și diversifica rezervele valutare cât și pentru a-și proteja patrimoniul național, scrie publicația citată care a realizat un top al statelor cu cele mai mari rezerve de aur din lume.

Rezervele de aur ale României au fost la sfârșitul lunii februarie de 103,7 tone, valoarea acestora fiind estimată de către Banca Națională a României (BNR) la 4,435 miliarde de euro. Astfel, rezervele de aur reprezintă circa 13,2% din totalul rezervelor internaționale ale României, estimate de BNR la nivelul de 33.387 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date. Rezervele de aur ale României sunt de 78 de ori mai reduse decât cele ale SUA, stat care ocupă primul loc în clasamentul Business Insider.

Prețul la care s-a tranzacționat aurul miercuri a fost de circa 1.678 de dolari pe uncie (28,3 grame), potrivit Bloomberg.

Topul statelor cu cele mai mari rezerve de aur din lume

10. India

Statul indian deține circa 557,7 tone de aur care reprezintă circa 9,2% din rezervele internaționale totale ale Indiei. Banca centrală din India achiziționează periodic aur de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Mai mulți oficiali ai băncii centrale indiene au declarat că instituția consideră investițiile în aur drept o strategie sigură, notează Reuters.

9. Olanda

Olanda deține 612,5 tone de aur, circa 59,8% din rezervele sale internaționale fiind păstrate în aur. Începând din 1991 Banca Națională a Olandei a vândul 1.100 de tone de aur, însă instituția continuă să considere că metalul prețios este „rezerva supremă și o ancoră de încredere în timpul unor crize financiare. Mai mult, aurul este păstrat pentru diversificarea rezervelor”, potrivit secretarului olandez al trezoreriei.

8. Japonia

Rezervele de aur ale statului nipon sunt de circa 765,2 tone, potrivit datelor oficale, însă acestea reprezintă doar 2,9% din rezervele internaționale totale ale Japoniei. În 2011, Banca Japoniei a vândut aur în valoare de circa 190 de miliarde de euro, injectați în economie pentru a calma investitorii străini în urma tsunami-ului care a lovit statul în luna martie.

Exporturile totale de aur ale Japoniei, inclusiv cele private, au fost de circa 100 de tone metrice la nivelul anului trecut.

7. Rusia

Statul rus deține 883,3 tone de aur care reprezintă circa 9,1% din totalul rezervelor internaționale ale Federației Ruse. Banca centrală a Rusiei cumpără aur de pe piața locală. În trimestrul trei din 2011 a achiziționat circa 15 tone de aur, în condițiile în care la începutul anului oficialii instituției au anunțat că intenționează să cumpere peste 100 de tone de aur pentru a-și consolida rezervele.

6. Elveția

Elveția deține circa 1.040 de tone de aur, respectiv 16,3% din rezervele internaționale totale ale statului, potrivit datelor oficiale. Între 2000 și 2005, Banca Națională a Elveției a vândut circa 1.300 de tone de aur, vânzare parțial legată de lansarea monedei unice europene. În 2010, rezervele de aur ale statului elvețian reprezentau circa un sfert din totalul rezervelor internaționale deținute pe plan intern.

5. China

Oficial, China deține 1.054 de tone de aur ce reprezintă doar 1,6% din rezervele sale internaționale totale. Presa a relatat despre achizițiile masive de aur ale Chinei de la sfârșitul anului 2011, când statul ar fi încercat să își reducă expunerea pe titlurile de stat americane. China cumpără aurul de pe piața locală.

4. Franța

Rezervele de aur ale statului francez sunt de peste 2.435 de tone, reprezentând circa 71,1% din totalul rezervelor internaționale ale statului. Franța este unul dintre statele semnatare ale Acordului Băncilor Centrale privind aurul, angajându-se astfel să respecte anumite limitări privind vânzările de aur. Cele 19 state care și-au asumat acordul au vândul în primul an de la semnare, 2009-2010, circa 10 tone de aur.

3. Italia

Italia deține peste 2.451 de tone de aur, circa 70% din rezervele internaționale totale ale statului fiind păstrate în metalul prețios. Cu toate acestea, rezervele totale de aur ale Italiei valorează doar o zecime din datoria publică a statului.

2. Germania

Statul german deține, oficial, peste 3.396 de tone de aur care reprezintă 71,4% din rezervele sale internaționale totale. De la începutul lunii septembrie, Germania a vândul 4,7 tone de aur, fiind unul dintre statele semnatare ale acordului privind limitarea vânzărilor de metal prețios. Mare parte din aurul vândut a mers către Ministerul german de Finanțe care a bătut monede comemorative.

1. Statele Unite ale Americii

SUA dețin 8.133 de tone aur. Circa 74,5% din totalul rezervelor internaționale ale statului sunt în aur.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide