Tudor a renunțat la meditațiile pentru bac și la banchet ca să-și deschidă o afacere, dar autoritățile i-au năruit visul printr-o acțiune STUPIDĂ. „Bă, copile, tu ai impresia că eu îți păzesc ție albinele!?”

Tudor a renunțat la meditațiile pentru bac și la banchet ca să-și deschidă o afacere, dar autoritățile i-au năruit visul printr-o acțiune STUPIDĂ. „Bă, copile, tu ai impresia că eu îți păzesc ție albinele!?
Publicat: 01/06/2015, 17:17
Actualizat: 09/06/2015, 12:43

Să demisionezi, să-ți deschizi propria afacere, să-ți faci singur programul de lucru. Cine nu visează la asta? Însă, oricât curaj ai avea să faci pasul acesta, în România lucrurile nu sunt deloc simple. Deseori, autoritățile, cele care ar trebui să-ți întindă o mână de ajutor, îți pun, în schimb, bețe în roate. Ce faci într-o astfel de situație? Unii o iau de la capăt, alții se declară înfrânți complet. Unii aleg să caute succesul peste granițe, alții rămân în România, dar își vând afacerea în străinătate. Iar exemple sunt multe.

Tudor este un tânăr care a îndrăznit să-și ia viața în propriile mâini: a renunțat la meditațiile la bac și la banchet, iar cu banii economisiți și-a luat stupi și abine. Ce i s-a întâmplat însă la scurt timp după ce și-a început afacerea de apicultor, l-a descumpănit.

„Bă, copile…” Tudor și-a luat stupi și albine, dar autoritățile i-au năruit visul printr-o acțiune STUPIDĂ

În 2013, Tudor Ioniță a renunțat la meditațiile pentru bacalaureat și la banchet, pentru a deveni apicultor și a-și deschide propria afacere în domeniu. Acum, din cauza unei neglijențe a angajaților primăriei din Luna, care au „uitat” să îl anunțe că în zonă se fac erbicidări, multe dintre albine i-au murit.

„Am constatat că s-a efectuat erbicidare fără anunțare prealabilă cu minim 48 de ore, așa cum prevede legea”, povestește Tudor Ioniță, care spune că a mers la primărie, însă nu a avut succes. „Trebuia să se constituie o comisie formată din medic veterinar, reprezentantul primăriei și a registrului agricol, care să vină să constate daunele, să preleve probele și să întocmească un proces verbal cu care eu mă îndreptam împotriva vinovaților. Bineînțeles, că într-o țară minunată este weekend și toate se respectă ca atare. Și n-au venit să constate. N-au venit la fața locului”, spune tânărul.

Nici medicul veterinar nu l-a tratat cu mai multă preocupare.

„Medicul veterinar, cu foarte mare indiferență, mi-a zis să prelevez singur probele și să le aduc la DSV în Cluj, lucru imposibil, deoarece eu când ajung la DSV cu probele se cere sigiliul veterinarului și contraprobele. Am așteptat 24 de ore să văd dacă primesc vreo comisie sau vizita unui reprezentant. Am așteptat în zadar”, mai spune Tudor Ioniță. Medicul veterinar se apără, spunând că nu a avut ce face, atât timp cât primăria nu a format o comisie care să constate pagubele. Pe de altă parte, reprezentanții primăriei spun că au nevoie de un proces verbal de constatare a decesului, act pe care tocmai ei trebuiau să îl elibereze, susține păgubitul.

Băiatul precizează că, în momentul în care a fost la primărie, secretara edilului i-a dat o replică halucinantă: „Foarte flegmatică, m-a întrebat: ‘Bă, copile, tu ai impresia că eu îți păzesc ție albinele!?'”.

4.500 de lei, la atât se ridică pagubele pentru Tudor: „Am renunțat (…) la absolut tot, să-mi adun bani pentru dezvoltarea familiilor de albine. Iar acum m-au decimat (…) Am crezut că se poate face ceva în țara asta. Încep să-mi schimb părerea și să reevaluez prioritățile”.

Cum a devenit un adolescent din Bârlad meșter popular apreciat în Europa

Andrei Vladimir, un alt tânăr antreprenor, a ales însă, o cale de mijloc. Deși are doar 16 ani și încă este elev în clasa a XI-a, bârlădeanul își câștigă singur banii de buzunar. Este meșter popular: din mâinile lui ies ii, cămăși, brâie, prosoape și cuverturi tradiționale românești.

Cu toate acestea, produsele sale se bucură de mai mult succes în străinătate, decât în țară. Andrei merge la târguri de profil din întreaga Europă, iar comenzile sale au destinatari din Grecia, Olanda, Anglia, Spania sau Rusia.

„În străinătate sunt apreciate”, povestește el. „Am dat săptămâna trecută niște prosoape în Grecia cu 50 de euro bucata, iar la noi le dădeam cu 20 de lei…”, mai spune băiatul.

Pentru ca totul să meargă ca pe roate, Andrei lucrează ore întregi. Dar, mărturisește el, nici nu simte când trece timpul: „În vacanță stau de dimineața și până a doua zi dimineața”.

Florin Simion, singurul român desemnat „Antreprenorul lunii” în Italia

Și Florin Simion și-a încercat norocul, inițial, tot în România. Dar pentru că lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit, românul a decis să-și manifeste spiritul antreprenorial peste granițe.

Ajuns în Peninsulă în urmă cu 18 ani, Florin a pus bazele unei companii de import și distribuție de produse fabricate în România, care ajung la conaționalii aflați acolo la muncă. Acum, firma sa, Roma…nia SRL, are 50 de angajați, toți români, potrivit Business Magazin.

Totul a început încă, când băcăuanul avea puțin peste 20 de ani și se afla încă în orașul natal: „Făceam tot comerț, adică luam de aici – vindeam acolo, vindeam niște măsuțe găsite prin târgurile la care mergeam zilnic: la Roznov, la Târgu-Frumos, la București”, a povestit el.

Și-a deschis apoi bar dar, din cauza rezultatelor slabe, a decis să plece în Italia cu gândul de a economisi banii de care afacerile lui aveau nevoie ca să funcționeze.

„Am venit în Italia pentru că aveam aici o rudă îndepărtată care mi-a spus că îmi poate oferi un pat. Era bun și acesta, nu am fost nevoit să dorm pe sub poduri sau prin vagoane, cum s-a întâmplat cu alți conaționali”, a adăugat el.

A lucrat la început ca salahor, apoi a obținut o slujbă mai bună în cadrul unei firme de construcții. Mai departe, în anul 2000, împreună cu soția lui, sosită și ea în Italia, a pus bazele firmei de renovări de apartamente. În 2005 Simon a deschis primul magazine de produse românești, într-un cartier în care locuiau mai mulți români din Roma. Era prima afacere în care muncea cot la cot cu soția, care până atunci lucrase în mai multe firme, cel mai recent post ocupat fiind în cadrul unui hotel. Un an mai târziu, extinderea la care Simon visa s-a concretizat prin achiziționarea unui mic depozit cu o suprafață de 150 de metri pătrați, aflat în apropierea magazinului, care l-a determinat să înceapă și importurile directe din România.

Recent, Florin Simon a devenit singurul român desemnat „Antreprenorul străin al anului” în Italia. Afacerea sa valorează 16 milioane de euro.

Ozana Giușcă: „Acasă, autoritățile vor să te prindă cu mâța în sac”

Tot un exemplu de succes în străinătate este și povestea Ozanei Giușcă. După ce a renunțat la poziția de manager de relații cu clienții la o bancă, românca și-a înființat la Londra o afacere profitabilă.

Ozana Giușcă a ajuns în Regat pentru a urma un MBA, dar a rămas să lucreze. În 2004, a decis să pornească și propriul business și s-a specializat în consultanță în atragerea de fonduri europene pentru companii care investesc în România. În 11 ani a avut 100 de clienți și a implementat proiecte în valoare de 150 de milioane de euro.

Acum, mărturisește că, dacă ar fi să aleagă din nou, ar opta tot pentru capitala Angliei. Asta pentru că acolo, spre deosebire de România, aceia care vor să-și pună pe picioare propriul business sunt sprijiniți.

„Înființarea unei firme se realizează în zece minute. Atât mi-a luat mie la 2 noaptea când mi-am înființat prima firmă în Londra. Totul se face pe internet și este extrem de simplu”, a explicat ea. „E foarte ușor să cunoști oameni noi, să dezvolți relații, să vorbești business la un nivel înalt.Lucrurile se mișcă mai rapid decât în alte locuri, ai de-a face cu oameni care iau decizii și, ce-mi place cel mai mult, se merge pe the benefit of the doubt, adică prezumția că ești nevinovat și că ai interese bune și oneste. Numai dacă greșești și demonstrezi contrariul ești mutat în altă categorie. Nu se pierde atât de mult timp cu suspiciuni și nevoia să demonstrezi că ești un om integru, ceea ce pentru mine este o mare ușurare”, a adăugat antreprenoarea.

În prezent, firma Ozanei Giușcă are un sediu și în România. Lucrurile nu s-au schimbat însă nici acum în țară.

„Acasă, autoritățile vor să te prindă cu mâța în sac, funcționarii publici se simt frustrați când trebuie să facă ceva pentru privat, îi fac pe oameni să se simtă datori că și-au rezolvat problemele. În Marea Britanie, autoritățile tratează cetățenii și firmele ca pe clienți și se străduiesc să facă sistemul cât mai prietenos, ca să fie cât mai ușor și comod pentru firme”, conchide ea.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...