Tudose, ministrul propus al Economiei, despre exploatarea cu cianuri: „Găsim o soluție fericită. Dacă nu găsim, așteptăm până se inventează”

Tudose, ministrul propus al Economiei, despre exploatarea cu cianuri: „Găsim o soluție fericită. Dacă nu găsim, așteptăm până se inventează”
Mihai Tudose, ministrul propus pentru Economie, s-a arătat un susținător al proiectului Roșia Montană, precizând că tehnologia de exploatare a aurului pe bază de cianuri se folosește și în "țări verzi". "Așa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm", crede Tudose.

Mihai Tudose, ministrul propus pentru Economie, a declarat luni că în lume există mai multe tehnologii, unele pe bază de cianuri, care ar putea permite exploatarea în siguranță a zăcământelor de aur, exprimându-și speranța pentru găsirea unei „soluții fericite”. „Dacă nu o găsim (soluția fericită n.n.), mai așteptăm până se inventează”, a spus Mihai Tudose, după ce a primit avizul pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate.

Tudose s-a arătat un susținător al proiectului Roșia Montană, precizând că tehnologia de exploatare a aurului pe bază de cianuri se folosește și în „țări verzi”. 

„Poziția mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică și oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiții economice? Aceasta este adevărata discuție. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roșia Montană întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile și nu mai trebuie exploatat zăcământul. Așa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm”, a spus Mihai Tudose.

Harta resurselor umane

În timpul audierilor din Parlament, Tudose a declarat că unul dintre proiectele sale este realizarea unei hărți a resurselor umane.

„Este un proiect despre care voi discuta cu ministrul Muncii și ministrul Educației. Este vorba despre resursele pe care le avem acum. Știm de exemplu că la Craiova și Pitești se fac mașini”, a declarat Mihai Tudose, după audieri. 

Despre Oltchim

Referindu-se la Oltchim, în cazul căruia procesul de privatizare tocmai a eșuat a patra oară, Tudose a arătat că privatizarea combinatului reprezintă pentru el un obiectiv important, adăugând că există o ofertă depusă pentru preluarea pachetului de 51% deținut de stat.

El a dat asigurări că nu se vor face disponibilizări de la combinat, explicând că societatea a înregistrat profit operațional.

Mihai Tudose a fost avizat luni cu 36 de voturi pentru pentru funcția de ministru al Economiei și Turismului. 

Deputatul PSD Mihai Tudose a fost întrebat, duminică, dacă va face și funcției de ministru în Guvernul Ponta IV, în condițiile în care este și deputat și președinte al PSD Brăila, el răspunzând: „Un metru nouă”ș”opt, o sută de kile, cred că fac”, potrivit Mediafax.

 

Inchide