• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Turcia se împrumută mai scump în dolari. SEMN RĂU pentru România și alte state din regiune

Turcia se împrumută mai scump în dolari. SEMN RĂU pentru România și alte state din regiune
Costurile de împrumut ale Turciei au crescut, miercuri, la o emisiune de obligațiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce "nu este un semn bun" pentru țări ca Ucraina, Croația, Ungaria și România, potrivit unei analize a grupului italian UniCredit, citată de Bloomberg.

Costurile de împrumut ale Turciei au crescut, miercuri, la o emisiune de obligațiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce „nu este un semn bun” pentru țări ca Ucraina, Croația, Ungaria și România, potrivit unei analize a grupului italian UniCredit, citată de Bloomberg.

„Prima ridicată subiniază că emisiunile din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa nu sunt ușoare, iar investitorii cer în mod clar prime mai mari”, a afirmat într-o notă de cercetare economistul UniCredit Erik Nielsen.

Unele țări vor fi nevoite să-și „revizuiască așteptările în privința randamentelor”, a spus el.

Turcia a vândut obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe zece ani la un randament de 6,35%, comparativ cu 5,26% la licitația din octombrie, ultima pentru acest tip de maturitate.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Bogdan Drăgoi a declarat marți că România se va finanța la extern de pe piața americană, întrucât băncile europene, principalii cumpărători de obligațiuni în euro, se confruntă cu presiuni legate de noile cerințe de capital.

În noimebrie anul trecut, autoritățile române au organizat un roadshow în SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat însă cu lansarea unei emisiuni, deși intenția părții române era să facă o primă licitație chiar în 2011.

Ministerul Finanțelor avea pregătită o emisiune de obligațiuni românești denomiate în dolari pe piața SUA cu o valoare minimă de 500 de milioane de dolari și un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.

Drăgoi spunea atunci că nu s-a grăbit să lanseze o emisiune de obligațiuni în SUA pentru că povestea de succes a României era încă prea puțin cunoscută, și era un moment ușor mai tensoinat pe piețele internaționale.

Ulterior, oficialul MFP a arătat că vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atât în Europa, cât și în SUA, chiar dacă nu se va lansa automat și o emisiune de obligațiuni, pentru a menține permanent contactul cu investitorii și a face cunoscută situația din România.

Potrivit strategiei MFP, în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe piețele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piața internațională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanțele au atras la începutul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligațiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Inchide