UDMR are o inițiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda națională

Redactor:
Corespondenti
UDMR are o inițiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda națională
Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formațiunea are o inițiativă legislativă prin care românii cu credite ipotecare luate în valută ar putea să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formațiunea are o inițiativă legislativă prin care românii cu credite ipotecare luate în valută ar putea să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul de Bihor Cseke Attila a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, o inițiativă legislativă a grupului UDMR, despre care a afirmat că, dacă va fi adoptată, le va permite românilor cu credite ipotecare într-o monedă străină să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, această facilitate venind în completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicată din anul 2016.

„Peste 21 la sută din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depășit scadența cu cel puțin 90 de zile, în timp ce la sfârșitul anului 2009 proporția era de trei ori mai mică. UDMR a depus o inițiativă legislativă care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine și care acum nu-și mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat”, a spus deputatul Cseke Attila.

Cseke a arătat că, prin inițiativa înregistrată la Senat, UDMR dorește modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„Propunem împărțirea riscului între bănci și consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda națională la cursul mediu din luna contractării. Astfel, un român care, de pildă, a luat un credit ipotecar în franci elvețieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei”, a spus Cseke.

În condițiile în care în ultimii zece ani românii au preferat creditele în monedă străină din cauza dobânzii mai mici, deputatul bihorean consideră că această schimbare este necesară nu doar pentru debitori, ci și pentru bănci, întrucât cetățeanul va putea plăti ratele, iar banca își va recupera banii.

„S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situații a dus la adevărate drame”, a spus Cseke, arătând că, din cauza devalorizării pieței imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executarea silită.

„Așa, oamenii au rămas și fără case și tot cu credite”, a arătat parlamentarul.

Cseke a adăugat că inițiativa UDMR vine „oarecum” în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene.

Conform sursei citate, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De exemplu, băncile nu vor putea să-și remunereze angajații după numărul de credite contractate, așa cum se întâmplă în prezent, și vor fi obligate să ofere gratuit informații corecte clienților. O altă prevedere va permite clienților să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar și să își convertească orice credit în moneda națională la cursul valutar din ziua conversiei.

Dacă directiva va fi aprobată, ea va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după intrarea în vigoare a directivei, așa că românii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilitățile ei.

În aceste condiții, Cseke speră că UDMR va avea sprijin din partea USL pentru modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutați și cetățenii care deja au contractat credite.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide