Un apartament stă opt luni pe piață, până își găsește cumpărător. Cât poți negocia

Un apartament stă opt luni pe piață, până își găsește cumpărător. Cât poți negocia
Publicat: 23/04/2012, 19:23
Actualizat: 24/04/2012, 02:06

Vând sau mai aștept este întrebarea zilei pentru vânzătorii decase. Coroborate, datele vehiculate în piață de către agen-țiileimobiliare conturează un posibil răspuns.

Exemplul concret al proprietarului unei garsoniere din Dristoreste sugestiv. El vrea să vândă, încă de acum o lună, lo-cuințamonocamerală cu 40.000 de euro. Nu a găsit însă cumpărător.”Negocierile dintre vânzători și cumpărători durează mai mult, înspecial după anunțul de reducere a salariilor bugetarilor”, spuneAlexandru Pricop, managing partner al agenției imobiliare ColdwellBanker Banu Manta. Iar prețurile obținute de către vânzătorii delocuințe sunt în medie cu 8% mai mici față de cele publicate înanunțurile inițiale de vânzare, precizează el.

Conform acestui calcul, proprietarul din Dristor și-ar găsi mairapid un potențial client dacă ar cere pe garsonieră numai 36.800de euro. Nu este tentat să facă un discount atât de mare. Seînarmează cu răbdare, știind că are de așteptat. În medie opt luni,se arată într-un studiu realizat de compania care organizeazătârgul imobiliar Project Expo realizat pe un eșantion de 760 devizitatori.

Însă, planul său de așteptare pre-zintă un mare coeficent derisc. Dacă următoarele luni vor menține trendul general descendental pieței imobiliare locale, proprietarul din Dristor se va vedeaîn situația de a-și redimensiona oferta de vânzare sensibil mai josde-cât cei 8% pe care i-ar lăsa azi, într-o eventualănegociere.

Statistica, furnizată de portalul imobiliar agentie.net, aratăcă proprietarii de garsoniere din Capitală au scăzut pretențiilefinanciare cu 15% în acest an și cu 43% față de acum doi ani. Șitendința pare a fi de continuare a deprecierii. Chiar dacăspecialiștii locali nu se mai înghesuie să facă predicții cuprivire la viitorul pieței imobiliare, o analiză recentă aFinancial Times, cu privire la economia românească, trage un semnalde alarmă. Măsurile de austeritate luate de Guvern pot genera șialte efecte secundare, printre care scăderea prețului activelorimobiliare puse drept colateral.

Casa din Chicago, se vinde la fel de greu ca cea dinBucurești

Proprietarul garsonierei din Dristor nu are motive de liniște nicidacă își permite opțiunea de a nu mai vinde proprietatea și segândește să obțină un venit din închiriere. Numai anul acesta,tarifele au scăzut în medie la nivelul Bucureștiului cu 17%. Nicimăcar venirea studenților nu a reușit să stăvilească tendințadescrescătoare, chiria medie lunară fiind în septembrie 2010 de 241de euro, conform aceluiași portal imobiliar.

Declinul accentuat al pieței imobilare nu este un fenomen local.Tot mai greu se vând proprietățile din toate țările caretraversează o peroadă de criză economică.

În orașele satelit ale Chicago-ului lucrurile stau și mai rău.Timpul mediu de finalizare a unei tranzacții rezidențiale este de258 de zile.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...