Una din băncile din top 5 anunță că a primit cel mai mare plafon de garantare pentru „Prima Casă” în 2014

Una din băncile din top 5 anunță că a primit cel mai mare plafon de garantare pentru „Prima Casă” în 2014
BRD Groupe Société Générale a primit din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri un nou plafon de garantare, în valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite « Prima Casă » în valoare totală de 640 de milioane de lei.

Acesta este cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei bănci în etapa actuală a programului „Prima Casă”, a anunțat BRD într-un comunicat.

De la trecerea la creditarea exclusiv în monedă națională și până în prezent, banca a acordat, în cadrul programului „Prima Casă”, credite în  valoare de 360 milioane lei. Cele mai multe dintre acestea au fost contractate de clienți din București (30%), restul de 70% fiind acordate clienților din toate județele țării. Cota de piață a băncii în programul Prima Casă în lei este de 33%, în timp ce cota calculată de la începutul programului, din anul 2009, este de 28%.

Valoarea medie a unui împrumut „Prima Casă” în lei se ridică la aproximativ 147.000 lei. Din punctul de vedere al grupelor de vârstă în care se încadrează beneficiarii împrumuturilor „Prima Casă”, cei mai numeroși sunt clienții cu vârste sub 30 de ani (50%). O proporție de 27% dintre beneficiari au între 31 și 35 de ani, iar 23% au vârste ce depășesc 35 de ani. Cel mai tânăr beneficiar are vârsta de 21 de ani, iar cel mai vârstnic are 66 de ani.

Un procentaj de 58% dintre titularii programului sunt bărbați, iar 42%, femei. Portretul titularului de credit „Prima Casă” în lei este : bărbat în vârstă de 32 de ani, din București.

După criteriul numărului creditelor acordate, topul primelor 10 județe din țară este compus din:

1. Iași
2. Timiș
3. Brașov
4. Cluj
5. Constanța
6. Sibiu
7. Prahova
8. Mureș
9. Galați
10. Argeș

București conduce însă de departe, în ce privește numărul de credite „Prima Casă” acordate de BRD, în Capitală fiind acordate 30% din totalul acestui tip de credite.

Repartizarea pe zone geografice scoate în evidență zona de vest a țării (Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș), cu 32% dintre credite, urmată de București, cu 30% din credite, Muntenia (exclusiv București), cu 24% și Moldova, cu 14%.

BRD a acordat primul credit în cadrul Programului „Prima Casă”. Demarat în iulie 2009,  programul a fost creat pentru susținerea celor care doresc să își cumpere sau să construiască o locuință, prin acordarea unei garanții de stat aferente unui credit imobiliar cu dobândă redusă. BRD acordă împrumuturi „Prima Casă” în lei cu o dobândă nominală standard de Robor 3M + 2,5 pp.

De la începutul programului, în anul 2009, BRD a acordat credite „Prima Casă” în valoare de aproximativ 1,2 miliarde euro. 

BRD Group Societe Generale a înregistrat în 2013 o pierdere de 385 milioane lei, din cauza creșterii provizioanelor, care au atins un grad de acoperire de 69%, fiind al doilea an consecutiv în care banca închide cu un rezultat negativ de sute de milioane de lei.
Inchide