Unde greșim în accesarea fondurilor europene: nu ne pricepem la domeniu sau nu strângem toate actele

Unde greșim în accesarea fondurilor europene: nu ne pricepem la domeniu sau nu strângem toate actele
Absența oricărei legături între activitatea firmei care solicită fonduri europene și ceea ce intenționează aceasta să cumpere cu fondurile respective, alături de neprezentarea documentelor necesare reprezintă doar două dintre motivele...

Absența oricărei legături între activitatea firmei care solicităfonduri europene și ceea ce intenționează aceasta să cumpere cufondurile respective, alături de neprezentarea documentelornecesare reprezintă doar două dintre motivele pentru care multoradintre firmele care vor să obțină bani de la UE li se respingproiectele.

Gabriel Friptu, directorul Programul Operațional Regional (POR),a explicat vineri în cadrul unui seminar organizat de ZiarulFinanciar, că asemenea probleme apar în special lamicroîntreprinderi. Astfel, din circa 340 de proiecte respinseanalizate în cadrul POR, peste jumătate nu au fost acceptate dinmotive de conformitate și eligibilitate.

„Există o lipsă de coerență la nivelul unora dintre solicitanțiide fonduri europene. La proiectele pe care le-am analizat nu existanici o legătură între ce propuneau acestea, activitățile firmelor,bugetele și achizițiile pe care voiau să le facă”, a explicat ieriGabriel Friptu. Acesta a arătat că au fost și cazuri în care a fostanulat contractul pentru fondurile europene la cerereabeneficiarilor.

Relația cu băncile s-a deteriorat

Cauzele sunt multiple și sunt legate de lipsa unor posibilități definanțare. Relația firmelor cu băncile s-a deteriorat din cauzaproblemelor financiare cu care se confruntă, după ce inițialaceastă relație era „încurajatoare”, a mai spus Friptu. Un altmotiv pentru care s-a cerut rezilierea altor contracte în cazulmicroîntreprinderilor ține de dispariția oportunităților de pepiață.

Reprezentanții Autorității pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS) recunosc că și din cauza procedurilor caredurează mult se ajunge și la astfel de situații în cazulmicroîntreprinderilor. Un alt caz de reziliere a contractelorpentru bani europeni este cel în care firmele nu demareazăactivitățile mult timp după parafarea contractelor. „Au fost cazuride microîntreprinderi care, la șase luni de la semnareacontractului de finanțare, nu făcuseră nimic, în condițiile în careeste prevăzută o limită de timp pentru începerea activității dupăsemnarea contractului”, a explicat Gabriel Friptu.

Vlădescu: „România nu riscă să piardă banieuropeni”

Prezent la seminar, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, apunctat și latura mai puțin legală a unora dintre beneficiari,precizând însă că nu suntem în pericol de a pierde finanțări.

„Azi România nu riscă să piardă bani europeni. Deși sistemuleste văzut ca fiind greoi, birocratic și complicat, este unulfuncțional. Mulți dintre cei care au accesat fondurile europene nusunt onești și trebuie să fim atenți pentru că nu este ceva de caresă scapi. Dați-ne nume, locuri, situații, pentru a putea acționa șivom acționa foarte dur, pentru că absorbția fondurilor europeneeste prioritatea numărul unu. Nu vrem să ajungem în situația încare Comisia Europeană ne va cere bani înapoi, pentru că au fostfurați”, a spus ministrul.

Plățile efective din fondurile europene pentru 2010 suntestimate de Guvern la 4,3 miliarde de euro. Dintre aceștia, 1,3miliarde euro sunt fonduri structurale, iar 2,5 miliarde vor fidestinați agriculturii. Sumele achitate până acum din fondurilestructurale sunt de 690 milioane de euro, ceea ce înseamnă 7,7% dinalocarea pe 2007-2010. Numărul contractelor de finanțare pe fonduristructurale semnate la finele lunii februarie era de 2.333, învaloare eligibilă de 4,6 miliardede euro, din care 3,7 miliardesunt contribuții UE. La sfârșitul lunii februarie, peste 3.900 deproiecte erau aprobate, în valoare de 8,94 miliarde de euro, dincare 6 miliarde de euro contribuția UE, a spus Teodor CătălinVătafu, consilier al premierului Emil Boc.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide