Unde pot munci românii în țările exotice: însoțitor de zbor în Dubai, psihiatru în Caraibe și inginer în minele de diamante din Africa

Redactor:
Simona Simionescu
Unde pot munci românii în țările exotice: însoțitor de zbor în Dubai, psihiatru în Caraibe și inginer în minele de diamante din Africa
Eticheta de "căpșunari" pusă uneori nemeritat pe românii plecați la muncă în Europa în ultimii ani începe să fie înlocuită de cea de specialist în țările exotice. Mii de posturi pentru cei care doresc să lucreze în țările din jurul Golfului Persic, în Africa, Australia sau America Centrală sunt disponibile pe site-urile românești de recrutare.

Eticheta de „căpșunari” pusă uneori nemeritat pe românii plecațila muncă în Europa în ultimii ani începe să fie înlocuită de cea despecialist în țările exotice. Mii de posturi pentru cei care dorescsă lucreze în țările din jurul Golfului Persic, în Africa,Australia sau America Centrală sunt disponibile pe site-urileromânești de recrutare.

O bună parte se adresează specialiștilor cu studii tehnice,medii și superioare. „Nici cererea nu se lasă așteptată. În primelezile din 2011, aplicările și implicit interesul public pentrulocurile de muncă în străinătate au crescut cu 400%”, a declaratpentru gândul Cătălin Ștefănescu, managing director Tjobs.ro -portal pe care sunt postate ofertele de angajare în străinătate apeste 400 de agenții de recrutare. Domeniile-vedetă sunt încontinuare turismul, cu toate activitățile conexe, și industriapetrolului și gazelor. De lucru își găsesc și medicii, categoriecerută de altfel și în Europa, mai ales în Franța și Germania, laînceputul acestui an, ne-a declarat Adela Râpeanu, expert încomunicare la site-ul de recrutare Myjob.ro.

Compania aeriană Emirates caută români

Și anul acesta, țările Golfului Persic – Emiratele Arabe Unite(Dubai, Abu Dhabi, Ajman), Qatar, Arabia Saudită, Bahrain și Kuweit- rămân principalele destinații exotice de lucru pentru români,potrivit Tjobs.ro. De exemplu, nu mai puțin de 130 de posturi oferăîn Dubai compania aeriană Emirates. 80 de români își pot găsi demuncă la porțile de îmbarcare, birourile de transferuri șicheck-in, în timp ce 50 de joburi sunt oferite pentru însoțitoriide zbor. Vestea bună este că, deocamdată, recrutările nu s-auîncheiat, iar concurența nu este foarte mare, cel puțin în cazuljoburilor de la sol, pentru care au aplicat doar 39 de persoane. Înschimb, interesul este mai mare pentru pozițiile de însoțitori dezbor: până acum sunt patru candidați pe un loc. Dubaiul a fost, dealtfel, și anul trecut, un angajator de top, cu 2.158 de posturipentru români, alături de Qatar, cu 2.181 de joburi, potrivitdatelor comunicate de Tjobs.ro la solicitarea gândul.

În clasamentul pe destinații de muncă urmează țările vizate maiales din motive de emigrare, precum Australia, Noua Zeelandă șiAfrica de Sud, dar și alte țări de pe continentul negru. ÎnGuineea-Bissau, bunăoară, se caută ingineri specializați înminerit, pentru a lucra într-o mină de diamante, iar în Gambia,ingineri automatiști, plătiți cu peste 2.000 de euro pe lună.

5.000 de euro, salariu de psihiatru român înCaraibe

Nu lipsesc nici destinațiile estivale, gen Insulele Caraibe șiMaldive, unde predomină industria divertismentului. Româncele nupar însă foarte interesate să întâmpine clienții și să întreținăatmosfera în cel mai vechi club din Caraibe. Până acum, doar treipersoane au aplicat pentru cele 30 de posturi disponibile în acestlocal, unde salariile ajung la 1.400-1.600 de dolari pe lună.

Din a doua parte a anului trecut, regiunea din America Centralăa început să recruteze însă și medici români. Un anatomo-patologpoate să câștige anul acesta în Caraibe 3.500 de euro pe lună plusmașină și apartament mobilat, în timp ce un psihiatru, până la5.000 de euro. Pentru unele poziții s-a tras deja linia și toțicandidații și-au găsit, teoretic, de lucru, așa cum s-a întâmplatcu cei șase medici care au aplicat pentru cele șase posturi depsihiatru. Pentru postul de anatomo-patolog, însă, recrutarea esteîncă în derulare, până acum înscriindu-se 14 persoane pentru unsingur loc.

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide