Unde pot munci românii în țările exotice: însoțitor de zbor în Dubai, psihiatru în Caraibe și inginer în minele de diamante din Africa

Unde pot munci românii în țările exotice: însoțitor de zbor în Dubai, psihiatru în Caraibe și inginer în minele de diamante din Africa
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 09:08

Eticheta de „căpșunari” pusă uneori nemeritat pe românii plecațila muncă în Europa în ultimii ani începe să fie înlocuită de cea despecialist în țările exotice. Mii de posturi pentru cei care dorescsă lucreze în țările din jurul Golfului Persic, în Africa,Australia sau America Centrală sunt disponibile pe site-urileromânești de recrutare.

O bună parte se adresează specialiștilor cu studii tehnice,medii și superioare. „Nici cererea nu se lasă așteptată. În primelezile din 2011, aplicările și implicit interesul public pentrulocurile de muncă în străinătate au crescut cu 400%”, a declaratpentru gândul Cătălin Ștefănescu, managing director Tjobs.ro -portal pe care sunt postate ofertele de angajare în străinătate apeste 400 de agenții de recrutare. Domeniile-vedetă sunt încontinuare turismul, cu toate activitățile conexe, și industriapetrolului și gazelor. De lucru își găsesc și medicii, categoriecerută de altfel și în Europa, mai ales în Franța și Germania, laînceputul acestui an, ne-a declarat Adela Râpeanu, expert încomunicare la site-ul de recrutare Myjob.ro.

Compania aeriană Emirates caută români

Și anul acesta, țările Golfului Persic – Emiratele Arabe Unite(Dubai, Abu Dhabi, Ajman), Qatar, Arabia Saudită, Bahrain și Kuweit- rămân principalele destinații exotice de lucru pentru români,potrivit Tjobs.ro. De exemplu, nu mai puțin de 130 de posturi oferăîn Dubai compania aeriană Emirates. 80 de români își pot găsi demuncă la porțile de îmbarcare, birourile de transferuri șicheck-in, în timp ce 50 de joburi sunt oferite pentru însoțitoriide zbor. Vestea bună este că, deocamdată, recrutările nu s-auîncheiat, iar concurența nu este foarte mare, cel puțin în cazuljoburilor de la sol, pentru care au aplicat doar 39 de persoane. Înschimb, interesul este mai mare pentru pozițiile de însoțitori dezbor: până acum sunt patru candidați pe un loc. Dubaiul a fost, dealtfel, și anul trecut, un angajator de top, cu 2.158 de posturipentru români, alături de Qatar, cu 2.181 de joburi, potrivitdatelor comunicate de Tjobs.ro la solicitarea gândul.

În clasamentul pe destinații de muncă urmează țările vizate maiales din motive de emigrare, precum Australia, Noua Zeelandă șiAfrica de Sud, dar și alte țări de pe continentul negru. ÎnGuineea-Bissau, bunăoară, se caută ingineri specializați înminerit, pentru a lucra într-o mină de diamante, iar în Gambia,ingineri automatiști, plătiți cu peste 2.000 de euro pe lună.

5.000 de euro, salariu de psihiatru român înCaraibe

Nu lipsesc nici destinațiile estivale, gen Insulele Caraibe șiMaldive, unde predomină industria divertismentului. Româncele nupar însă foarte interesate să întâmpine clienții și să întreținăatmosfera în cel mai vechi club din Caraibe. Până acum, doar treipersoane au aplicat pentru cele 30 de posturi disponibile în acestlocal, unde salariile ajung la 1.400-1.600 de dolari pe lună.

Din a doua parte a anului trecut, regiunea din America Centralăa început să recruteze însă și medici români. Un anatomo-patologpoate să câștige anul acesta în Caraibe 3.500 de euro pe lună plusmașină și apartament mobilat, în timp ce un psihiatru, până la5.000 de euro. Pentru unele poziții s-a tras deja linia și toțicandidații și-au găsit, teoretic, de lucru, așa cum s-a întâmplatcu cei șase medici care au aplicat pentru cele șase posturi depsihiatru. Pentru postul de anatomo-patolog, însă, recrutarea esteîncă în derulare, până acum înscriindu-se 14 persoane pentru unsingur loc.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii