UniCredit: „În fiecare săptămână vorbim la București și îi presăm să dea credite”

UniCredit: „În fiecare săptămână vorbim la București și îi presăm să dea credite
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 26/04/2012, 16:43

Creditarea din România merge atât de greu încât șefii marilorgrupuri bancare din Europa au ajuns în situația de a-i obliga pedirectorii băncilor-fiică din România, în fiecare săptămână, să deacredite. Un astfel de exemplu este cel al băncii UniCredit ȚiriacBank, a șasea mare bancă din România, care este deținută de grupulitalian UniCredit.

„În fiecare săptămână vorbim la București și presăm să acordecredite. Principala problemă rămâne cererea redusă în toată EuropaCentrală și de Est. Excepție fac Turcia, Polonia și probabilCehia”, a declarat la începutul săptămânii Federico Ghizzoni, șefulde operațiuni pentru Europa Centrală și de Est al grupului.

Băncile și rolul lor social

El a precizat, de asemenea, că băncile, chiar dacă sunt firmecare se concentrează pe obținerea unui profit cât mai bun, au și unrol social în astfel de momente de criză. „Probabil ar trebui săfim mai curajoși în creditare. Este timpul să ne uităm ce cliențisau proiecte sunt suficient de bune pentru a trece de aceastăperioadă de criză și a crește în continuare”, a spus Ghizzoni. Înperioada aprilie 2009 – aprilie 2010 valoarea totală a crediteloracordate de bănci mediului privat a scăzut de 82,6 miliarde de leila 78,18 miliarde de lei, în cazul împrumuturilor acordatepopulației scăderea fiind de la 40 la 37,8 miliarde de lei, conformdatelor BNR. Practic, în această perioadă, valoarea creditelorrambursate de români, valoarea totală a ratelor plătite, la bănci afost mai mare decât cea a creditelor acordate de bancheri.

Bancherii sunt atrași de dobânzile mari dinRomânia

Marile bănci europene nu presează însă „fiicele” din România săreia creditarea doar pentru a ajuta economia. „Există presiuni maridin partea marilor grupuri pentru a se da cât mai mult credite,pentru că, în România, este un fapt recunoscut, marjele sunt foartebune pentru bănci”, a declarat pentru Gândul consultantul financiarBogdan Baltazar. „Ei știu că în România se pot face bani buni dincreditare”, a adăugat el. În ceea ce privește motivul pentru careromânii nu se mai înghesuie, ca până acum, la ghișeele băncilorpentru a semna un nou credit, oficialul UniCredit susține că acestanu ține de dobânzile prea mari, ci de cererea de credite, care esteredusă. „Costul finanțării nu este ținut sus artificial. Nu ridicămcostul ca să nu acordăm credite, dar trebuie o marjă în care săfacem ceva bani”, a explicat Ghizzoni. De aceeași părere este șiBaltazar, care susține că, atât timp cât românii vor fineîncrezători în serviciul pe care îl au, în salariul pe care îlridică de la casierii, în economia românească în general,creditarea nu poate reporni.

În ceea ce privește reluarea creditării prin scădereadobânzilor, Baltazar susține că până în acel moment băncile oricumvor încerca să atragă clienți noi pentru a nu pierde clienți înfața concurenței. Noua lege privind creditele din România, privindanularea sau scăderea până la 1% a comisionului de rambursareanticipată, susține consultantul financiar, va înteți și mai multconcurența dintre bănci, pentru că orice client își va permite acumsă aleagă o altă bancă, unde va avea o dobândă mai mică, fără a maifi penalizat de banca actuală prin comisionul de rambursareanticipată.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...