Unii investitori încep să ia în calcul inclusiv naționalizarea băncilor grecești din România. PLUS: De ce speculatorii se feresc de pariurile pe leu

Redactor:
Victor Rotariu
Unii investitori încep să ia în calcul inclusiv naționalizarea băncilor grecești din România. PLUS: De ce speculatorii se feresc de pariurile pe leu
Cursul leului față de francul elvețian a atins luni un nou maxim istoric, de 3,5396 lei/franc, în timp ce cursul față de euro, anunțat de BNR, a ajuns la 4,2635 lei/euro, cel mai mare din ultimele patru luni și jumătate.

Cursul leului față de francul elvețian a atins luni un nou maximistoric, de 3,5396 lei/franc, în timp ce cursul față de euro,anunțat de BNR, a ajuns la 4,2635 lei/euro, cel mai mare dinultimele patru luni și jumătate.

Deprecierea leului din ultima perioadă, inclusiv de luni, sedatorează situației tensionate din Grecia, dar și a discuțiilorfără un rezultat concret, la nivelu UE, privind noul plan financiarde salvare a statului elen.

„Această dinamică este foarte probabil legată de amânareaeliberării următoarei tranșe de ajutor financiar pentru Grecia. Nune așteptăm ca astăzi leul să se deprecieze semnificativ de lanivelul curent”, au precizat, într-un raport de piață, analiștiiING. Raportul a fost publicat luni, înainte ca BNR să anunțe cursuloficial.

Analiștii au subliniat că leul, în dimineața zilei de luni, s-adepreciat mai mult față de euro decât zlotul, forintul sau decâtcoroana cehească datorită faptului că România are legăturifinanciare mai apropiate cu Grecia decât celelalte trei statecentral-europene.

Unii investitori segândesc deja că statul român ar putea naționaliza băncile eleneprezente pe plan local

De fapt, legăturile României cu Grecia, prin sistemul bancar,sunt atât de puternice încât unii investitori au început să ia încalcul posibilitatea, scăzută, e drept, ca statul român sănaționalizeze băncile elene prezente în România, după cum susținunii dealeri.

„Este clar că băncile comerciale nu sunt salvate de băncilecentrale, ci de statele respective. Băncile grecești din România,care dețin circa 16% din activele bancare totale la nivel local, aucirca 4,2 miliarde de euro de la băncile mamă, care au și eleprobleme”, ne-a declarat un dealer. „Unii investitori caută unproxy, ceea ce înseamnă că unii dintre ei iau în considerare șiposibilitatea ca statul român să se implice și să naționalizeze”, acontinuat el, cu mențiunea că aceste 4,2 miliarde de euro, în cazulnaționalizării, ar echivala cu depășirea deficitului bugetar, încondițiile de față, cu peste 3% din PIB. Dealerul a ținut săsublinieze că nu este vorba despre o probabilitate crescută caacest lucru să aibă loc, ci, pur și simplu, este vorba desprecalcule pe care orice investitor de pe piața monetară și le face înastfel de situații.

Speculatorii suntdescurajați de BNR

Vestea bună, în ciuda acestor incertitudini, este că BNR areușit să-i „sperie” pe speculatori. „Ce speculații? Nu știu cum săscape mai repede de lei. Au văzut că BNR intervine și când e preasus și când e prea jos. Nu e profitabil un astfel de pariu dacămarja de variație a cursului este mult mai mică decât în alte statecu monedă proprie”, a explicat dealerul.

O altă temere a investitorilor este că situația din Grecia arputea determina ieșiri de valută din România, dintre băncile elenecu operațiuni locale spre „mamele” lor de la Atena, conform unuiraport al băncii austriece Erste (care deține BCR), citat de ZiarulFinanciar.

„Temerea este că ar putea ieși valută din România, ceea ce arsufoca economia. Este imposibil de spus cum va evolua criza elenă.Totuși, situația actuală a României diferă din multe puncte devedere față de cea din 2009, când amenințarea unei retrageri decapital străin era de asemenea prezentă”, susține, în raport,Rainer Singer, unul dintre cei doi șefi ai departamentului decercetare pe Europa Centrală și de Est (ECE) din cadrul Erste.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide