Unul din cinci șefi de companii nu-și plătește angajații după performanțe

Unul din cinci șefi de companii nu-și plătește angajații după performanțe
Unul din cinci directori de mari companii din România recunoaște că nu poate sau nu știe să-și recompenseze angajații în funcție de performanță. Aceasta este una dintre concluziile unei analize asupra mediului local de afaceri, realizată de Deloitte în acest an.

Unul din cinci directori de mari companii din România recunoaștecă nu poate sau nu știe să-și recompenseze angajații în funcție deperformanță. Aceasta este una dintre concluziile unei analizeasupra mediului local de afaceri, realizată de Deloitte în acestan.

„La întrebarea privind principalele provocări pe care leîntâmpină companiile în aria resurselor umane, corelareacompensației cu performanța angajaților ocupă primul loc”, se aratăîn studiul menționat. Autorii sunt de părere că acest rezultat facetrimitere la o slăbiciune majoră a pieței de muncă din România undesistemele de evaluare a performanței sunt rare.

Dacă anul trecut 19% dintre companiile care au răspuns lasondajul Deloitte spuneau că au decis să reducă numărul deangajați, în acest an doar 13% vor opta pentru astfel de măsuri. „Oposibilă explicație ar fi că deja s-au operat reducerile depersonal”, consideră Doina Patrubani, director pentru gestionareacapitalului uman la Deloitte România.

Pe de altă parte, doi din zece patroni estimea¬ză că din toamnăvor relua angajările de personal, potrivit unui studiu realizat deManpower. Acesta menționează că domeniile unde este cel maiprobabil să se facă angajări sunt agricultura, silvicultura șipescuitul, la polul opus fiind firmele din energie electrică, gazeși apă.

Optimismul patronilor s-a mai topit

În ce privește ieșirea din recesiune, autorii analizei Deloitteau ajuns la concluzia că optimismul șefilor de companii din Românias-a temperat față de anul trecut. Cea mai mare parte a oamenilor deafaceri se așteaptă la încă un an de recesiune. Comparativ cu anultrecut, când patru din zece manageri erau de părere că ieșirea dincriză se va face în primul semestru din 2010, acum două treimidintre respondenți cred că revenirea se va simți în 2011 sau chiarmai târziu.

„Probabil că, dacă am relua analiza începând de azi – studiul afost realizat în perioada 20 februarie-30 aprilie – rezultatele arfi mult mai pesimiste”, a comentat George Mucibabici, președinteDeloitte România. Studiul mai relevă faptul că 34 dintre manageriicontactați sunt de părere că economia României va crește înurmătoarele 12 luni.

Întrebat de Gândul dacă România va putea evita creșterea TVA șia cotei unice în acest an, președintele Deloitte România a spus că,după o evaluare a impactului măsurilor anunțate până acum deExecutiv (printre care tăierea salariilor și pensiilor), esteposibil ca autoritățile să încerce și alte modalități de sporire aveniturilor bugetare.

„România este într-o situație foarte grea. Nu aș vrea să fiu înpielea lor (a guvernanților – n.red.). Nu putem specula dacă se vaajunge la creșterea TVA. Văzând și făcând se va evalua impactul șiprobabil că se vor încerca și alte măsuri”, a spus Mucibabici. El aremarcat și un „mare paradox”: „impozitul pentru o mașină este maimare decât impozitul pentru o casă. În București sunt străzi cublocuri unde toată lumea primește subvenție la plata întreținerii,dar pe stradă sunt parcate de la Logan până la Mercedes. Am văzutși Porsche”, a conchis Mucibabici.

Inchide