Va fi înghețat prețul benzinei? Boc „analizează”, Petrom reacționează: Legislația permite, dar CU CONSECINȚE

Va fi înghețat prețul benzinei? Boc „analizează”, Petrom reacționează: Legislația permite, dar CU CONSECINȚE
Legislația românească permite înghețarea prețurilor, deși nu există niciun precedent de acest gen într-o piață liberă, iar o astfel de măsură are caracter temporar și consecințe ulterioare

Legislația românească permite înghețarea prețurilor, deși nuexistă niciun precedent de acest gen într-o piață liberă, iar oastfel de măsură are caracter temporar și consecințe ulterioare, adeclarat directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), MarianaGheorghe.

„Înghețarea prețurilor este permisă de legislația românească,dar nu există niciun precedent de acest fel pe o piață liberă”, aspus Gheorghe, întrebată cum comentează o eventuală măsură deînghețare a prețurilor la carburanți decisă de guvern.

Oficialul Petrom a explicat că astfel de măsuri nu pot aveadecât un caracter temporar, iar ulterior sunt resimțite”consecințe”.

„Pe de altă parte, orice astfel de înghețare va fi temporară,pentru că ăsta e spiritul unei intervenții administrative înpolitica de prețuri comerciale, și bineînteles că vor urmaconsecințele după perioada expirării respectivei interdicții”, aspus directorul general executiv al OMV Petrom.

Pe de altă parte, Mariana Gheorghe a precizat că OMV Petrom varespecta toate prevederile legislației, făcând referire și laconformitatea cu legislația europeană.

Ea a ținut să precizeze că Petrom respectă în primul rândregulile cererii și ofertei și ale concurenței.

Întrebată ce ar putea face autoritățile pentru creștereaeficienței în domeniul energiei, Mariana Gheorghe a arătat căGuvernul ar trebui în primul rând să dovedească predictibilitate înstrategia energetică, să-și stabilească în mod clar politicile darși planurile investiționale într-un orizont mai larg.

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenței săanalizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacăprețurile la carburanți pot fi înghețate în România în baza uneilegi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepționale, darcare este adoptată înaintea aderării la UE.

El a arătat că cele două instituții vor analiza dacă aceastălege mai este compatibilă cu normele UE.

„Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom găsi o soluție”, a spusBoc.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, adeclarat, marți, că instituția va finaliza investigația pe piațacarburanților până la jumătatea anului, după ce rezultateleraportului va fi trimis la Comisia Europeană, iar companiileimplicate își vor spune părerea în acest caz.

El a arătat totodată că o lege adoptată înaintea aderăriiRomâniei la UE permite înghețarea prețurilor într-o situațieexcepțională, dar că trebuie stabilit dacă piața carburanților seaflă într-o astfel de situație excepțională.

La rândul său, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industriia Camerei Deputaților, a declarat că la nivelul Comisiei s-a formato comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investiga modul în carese formează prețurile pentru carburanți și perioadapost-privatizare.

Iancu a afirmat că Petrom este de acord cu înghețarea prețurilorpe o perioadă limitată de timp, dar doar dacă Guvernul vine cu omăsură care să se aplice tuturor companiilor de pe piață.

În luna ianuarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală aîntocmit un raport privind producătorii și distribuitorii decarburanți, în care se spune că prețul la pompă a fost majoratnejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat deevoluția cotațiilor de bursă la țiței, cursul valutar și taxelepercepute de stat, iar aproape toate companiile au raportatpierderi semnificative, câștigurile nefiind reflectatecorespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea prețuluicarburanților nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă destat prin taxele percepute companiilor petroliere și a cerut ANAFsă inițieze inspecția fiscală generală în cazul companiilorpetroliere, precum și Consiliului Concurenței să efectuezeverificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri demonopol.

Potrivit Institutului Național de Statistică, combustibilii s-auscumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 prețurile au fostmajorate cu 13%.

De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpitcarburanții de mai multe ori. Cea mai recentă majorare a avut locvineri, când prețurile au urcat cu 9 bani pe litru, unelesortimente depășind pragul de șase lei/litru.

Ovidiu Tempea, [email protected]

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide